Opinie

Van je bank moet het maar hebben

Bert Koopman heeft een mooi stukje geschreven in het Financieele Dagblad. Hij stelt dat banken zelf de mkb-ondernemers wegjagen. En hij heeft gelijk: ik weet het uit ervaring.

Een klant wilde zijn TBS-pand (een aan de BV ter beschikking gestelde onroerende zaak, red.) en de bijbehorende hypothecaire financiering inbrengen in de BV. Tot en met 31 december 2010 was dat mogelijk op een fiscaal vriendelijke wijze. Binnen ons klantenbestand is redelijk goed gebruik gemaakt van deze regeling en zo ook deze klant. 

Deze klant had tijdig het verzoek bij de bank tot mutatie ingeleverd. Wij hadden intussen onze werkzaamheden rond deze inbreng ook gedaan en de accountmanager was helemaal tevreden. 'Geregeld!', zou je zeggen. 

Wat alleen opviel was dat het definitieve akkoord op zich liet wachten. Zou het niet goed gaan? was de vraag van de klant. U snapt het, de nodige telefoontjes en e-mails zijn verzonden om helderheid te verkrijgen. Het lukte alleen niet erg. 

Maar ja, die accountmanager was iemand die we al jaren kennen en tevens jarenlange ervaring had bij die bank. Dus de kans dat het niet goed zou gaan, was, gezien zijn opmerkingen, niet groot. 

Echter, tot onze stomme verbazing belde de beste man op, eerlijk waar, 24 december 2010 om 15.00 uur: de transactie ging niet door! De reden? De bank was niet in staat om de hypotheek op het pand over te 'boeken' van privé naar de BV en de bedrijfsjuristen(!) zagen het nog niet helemaal zitten. 

De moraal van het verhaal is gelijk aan die van Bert Koopman: de klant heeft niets bereikt dan alleen extra kosten, de accountant heeft werk voor niets gedaan en de bank is weer een stukje vertrouwen van een klant kwijt. 

Voor ons is het intussen wel duidelijk: met accountmanagers kun je zaken doen, maar pas op voor die nerds die in afgesloten kamertjes hun risicoanalyses verrichten zonder de klant te kennen. Hun analyses pakken tegenwoordig negatiever uit dan voorheen. 

En onze accountmanager? Die is in januari 2011  voor zichzelf begonnen als kredietbemiddelaar.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Albert Fieret is zelfstandig gevestigd accountant in Barneveld onder de naam JonkerFieret adviseurs/accountants.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.