Opinie

Stukje trajectinvulling

Ooit iemand ontmoet die zich bezighoudt met het ‘optimaliseren van processen'? Ik wel. Maar mogelijk verkeert u niet dagelijks in die kringen. De kringen waarin je regelmatig stuit op lieden die ‘invulling geven' aan een traject ter implementering van een nieuwe procesarchitectuur. Of aan iets anders, maar ze verwoorden het zelden in gewone-mensentaal.

Soms hebben ze een 'concept' ontwikkeld. Niet verzonnen, ontworpen of bedacht, maar ontwikkeld. Alles, hoe klein en onbeduidend ook, is 'ontwikkeld', al gaat het om herinrichting van de bureauopstelling. Liefst met het oog op het 'realiseren' van 'synergie', of - nog fraaier - een 'stukje' synergie.

Wat bezielt mensen om zich te bedienen van zo'n nietszeggend en bellenblazerig managementtaaltje, vraag je je wel eens af. Of beter, aan welke drive of incentive ontlenen ze het commitment om processen te optimaliseren, te implementeren of te monitoren, in plaats van verbeteringen door te voeren?

Natuurlijk, een win-win-situatie gaat niemand uit de weg. Als zich een once in a lifetime opportunity voordoet geef je, na de zaak te hebben kortgesloten met collega-managers en te hebben gecommuniceerd met medewerkers al snel een 'go'. Een 'no go' is bij een veelbelovende business case immers geen optie. Vervolgens is het nog slechts een kwestie van doorpakken en verder uitrollen, dus welke beslisser zou geen klap op zo'n veelbelovend dossier geven?

De toegevoegde waarde van de innovatie realiseert zich daarna vanzelf, transparant en helder. Mits natuurlijk de insteek en focus van begin af aan goed zijn geweest en de invoering, pardon: implementatie, voortvarend is opgepakt en helder teruggekoppeld naar de backoffice. Essentieel daarbij is dat duidelijk is wie de kar trekt en uiteindelijk proceseigenaar is van het traject.

Monitoren van de performance is vervolgens natuurlijk een must do. Maar dat is vooral een kwestie van daartoe proactief het juiste proces neerzetten, vanzelfsprekend met ondersteuning van sales. Eventueel kan een quickscan, ex ante en ex post, ook nog uitkomst bieden en tussentijds tot bijstellingen en finetuning leiden, mits stakeholders daar natuurlijk een significante say in hebben.

Om het traject goed te laten landen en tot een succes te maken moeten de resources en skills voor dit type resultaatgerichte implementaties uiteraard wel tot de immateriële assets van de toko behoren, en de targets moeten vallen binnen de scope van de business.

Zeker, je kunt met deze aanpak zeker een extra professionaliseringsslag maken in een organisatie. Maar toch word je er soms, hoe zal ik het zeggen, wat moe van. Al valt er ook veel te lachen, mits je het van de luchtige kant bekijkt. Ik zou haast zeggen: met een helicopter view. Al geloof ik dat die term sinds het recente evacuatieavontuur op het Libische strand even on hold staat.

Deze bijdrage is ook als column geplaatst in het meinummer van Accountant.

Wat vindt u van deze opinie?

Reacties 0 0 Spelregels debat

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.