Opinie

Code Accountantsorganisaties: de waarden

De Code roept, heb ik de indruk, tot nu toe niet enorm heftige reacties op. De buitenwereld is kennelijk positief, hier op de site vallen enkele kritische reacties te lezen, maar de echte emotie is er niet. En dat is misschien maar goed ook.

Accountancy is niet een beroep voor de voorpagina's, het is in de zakelijke wereld eerder een dissatisfier dan een satisfier: het is nuttig, nodig, en uiterst belangrijk, maar het krijgt pas aandacht als het fout gaat. Dat betekent dus dat fouten voorkomen moeten worden en dat je niet op al te veel applaus moet rekenen als je je werk goed doet. 

In Hollywood geldt al decennia dat als je een heel saai, risico-avers personage neer wilt zetten, je personage accountant is. Is dat erg? Welnee, dat is iets om trots op te zijn: hoe saaier hoe fraaier. Want het werk zelf is allerminst saai, als accountant, van de controleur van ING tot de samensteller van Kapsalon De Gouden Schaar, heb je boeiende vaktechniek maar bovenal een maatschappelijke functie. 

Reflecteert de Code die werkelijkheid? 

Het begint in ieder geval goed. In het hoofdstuk over Waarden vallen veel 'saaie' termen, het is allemaal één brok degelijkheid. Het commerciële belang van de accountantsorganisatie wordt niet genegeerd, hulde daarvoor, maar wordt wel ondergeschikt gemaakt aan het publieke belang. Een open deur? Ja, voor wie zich aan de regels houdt zijn regels altijd een open deur. Maar dat is geen argument tegen het onder woorden brengen van dit soort uitgangspunten. 

In de uitwerking, de concrete maatregelen, blijven de degelijkheid en de 'saaiheid' doorklinken. Veel wordt aan de organisaties zelf overgelaten, de beroepsgroep eist vooral rapportage, transparantie en verantwoording. Het is dan al snel makkelijk om te roepen dat dat boterzacht is en geen serieuze betekenis zal hebben. Maar de accountant die dat roept moet zich eens afvragen wat dan de functie van de jaarrekening is waar hij zijn brood mee verdient. 

Het hele eerste hoofdstuk van de Code draait in feite om dit ene zinnetje: Het bestuur draagt actief de gewenste waarden uit, zowel intern als extern, en vervult daarmee een voorbeeldfunctie.

Daar gaat een wereld schuil van verantwoordelijkheden, procedures en als je niet oppast ook vinklijsten, maar vooral van soft controls, belief systems et cetera aan de ene kant, en PR, aanwezigheid in publiek debat, opnemen van maatschappelijke rol aan de andere kant. 

Wie echt van het accountantsvak houdt, wie de publieke functie van de accountant serieus neemt, moet hier kansen voor iets moois kunnen zien. De gedachte achter dit eerste hoofdstuk van de Code is naar mijn idee zo gezond, dat ik niet verbaasd zou zijn als een hele reeks niet-OOB-kantoren dit deel vrijwillig zal toepassen.

Wat vindt u van deze opinie?

Reacties 0 0 Spelregels debat

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.