Opinie

Accountantsdag 2012: Auditor Dredd?

De ‘day after', levendige discussies: hoe was de Accountantsdag? Heb je echt wat nieuws gehoord? En hoe waren jouw sessies?

Marcel Pheijffer geeft een impressie waar ik me uitstekend in kan vinden, dus die ga ik niet overdoen. De aanpak was niet revolutionair anders, maar wel degelijk anders dan eerdere jaren en daarmee is een lijn gevonden die voortgezet zou moeten worden lijkt me. 

Zelf was ik facilitator bij de sessies van Bas Heijne (ochtend) en Fouk Tsang (middag), via twitter heb ik de rest geprobeerd te volgen. Wat ik hoop, is dat de discussie zoals ik die vanmorgen hoorde, door veel accountants is gevoerd. En het zou nog mooier zijn als die discussies weer bij elkaar gebracht worden, via twitter, facebook, deze site, of hoe dan ook. 

Er was natuurlijk discussie over de kwaliteit van de diverse sessies. En wat voor de een mooi en inspirerend was, was voor de ander zonde van de tijd. Dat zal je altijd houden. Persoonlijk ben ik erg benieuwd hoe de sessies over de OK-score zijn gevallen, aangezien ik behoor tot het koor van mensen die menen dat de heer Willem Okkerse nodig de kans moest krijgen van het accountantsberoep om zijn verhaal eens goed over de beroeps-bühne te brengen. Ik kon er zelf niet bij zijn, dus ik hoop er over te horen en lezen. 

De discussie bij de koffieautomaat ging al snel over de vraag: maar wat was het thema nu? Het eerste antwoord "innovatie", het tweede "de ivoren toren" en het derde "relevantie". 

Ik ben geneigd te denken dat dit binnen het accountantsberoep drie termen voor hetzelfde verschijnsel zijn. Het beroep moet uit een ivoren toren komen, haar maatschappelijke relevantie versterken, en dat is innovatief en vereist innovatie. 

In de sessie van Fouk Tsang werd een makkelijk aanknopingspunt gegeven. Pakweg twintig jaar geleden (jawel!) vroeg de wetgever aan accountants om ondernemingen en hun toezichthouders te informeren over de betrouwbaarheid en de continuïteit van de ICT. Sindsdien is het beroep nog niet al te massaal in staat gebleken hier een maatschappelijk relevante invulling aan te geven. En niet zelden met het argument "als wij het niet belangrijk vinden, kijken wij er niet naar, en hebben we dus niks te rapporteren". Pardon? Dat noemt men nu een ivoren toren. 

Hoe dus verder nu? 

Bas Heijne gaf een mooie vergelijking: de rijdende rechter. Deze man heeft de inhoud en de autoriteit van de rechtspraak volledig in stand gehouden, maar de vorm, de communicatie "naar de mensen" gebracht. Terugtrekken achter veilige muren is het antwoord niet. Maar als een soort Judge Dredd  de wereld in, en het recht brengen naar de rechtelozen. 

De rijdende auditor? Mooi idee. Voor de liefhebbers van het genre: Auditor Dredd met een Trustgiver aan de heup! Any questions

Arnout van Kempen

Wat vindt u van deze opinie?

Reacties 0 0 Spelregels debat

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.