Opinie

IF This Then That

De ware lifehacker kent IFTTT: een webservice/app die allerlei webservices en apps aan elkaar koppelt.

Zo kan je simpele zaken regelen als:

'ALS ik iets twitter DAN wordt op facebook hetzelfde bericht geplaatst',

dingen waarmee je indruk maakt op je vrienden zoals:

'ALS ik in instagram een foto maak DAN verandert de kleur van de verlichting in mijn huis om aan te sluiten bij die foto',

of praktische zaken zoals:

'ALS Pieter de Kok iets twittert met een link DAN bewaar het artikel achter de link in Pocket  om later te lezen.'

Een appje als IFTTT laat een paar dingen zien:

  • Alles, maar dan ook alles, dat een mens herhaald doet, kan geautomatiseerd worden. Apps als TomTom lezen kaart en plannen routes, en zorgen zelf voor integratie met Facebook en Foursquare. Met producten als Reeleezee is het interpreteren van facturen en vervolgens inboeken ook geen mensenwerk meer. IFTTT koppelt gebeurtenissen uit de ene app aan acties in de andere app.
  • Het koppelen van op zichzelf aardige apps creëert een persoonlijk, hyperindividueel afgestemd geautomatiseerd platform dat niet alleen specifieke handelingen voor je overneemt, maar waarin je sociale netwerk voor de inrichting van je leren, je ontspannen en je werken zorgt.

En laten we nu eens de stap naar accountancy zetten. Wie over soft controls praat, loopt al snel tegen een muur op, de muur van het vooroordeel 'gedrag valt niet te voorspellen'.

Waarom kan Spotify dan wel vrij goed voorspellen welke muziek ik wil horen, en weet Netflix al dat ik House of Cards een geweldige serie zal vinden, voor ik er iets van gezien heb? Gedrag niet te voorspellen? Alles, maar dan ook alles, dat een mens herhaald doet, kan geautomatiseerd worden. Dus ook het inschatten van menselijk gedrag. Want zowel dat gedrag zelf, als het voorspellen er van, zijn normale herhaalde menselijke bezigheden. We zijn minder uniek en onvoorspelbaar dan we zelf misschien graag denken.

Als u verder geen enkele link uit dit bericht opent, open dan in ieder geval Soothsayer. Type één of twee woorden, en daarna alleen nog op de spatiebalk drukken. U zal zien dat u een zin schrijft, die ik geschreven had kunnen hebben. Laadt uw eigen twitter-profiel, en u kan Soothsayer voor u laten schrijven. Alles nog experimenteel, natuurlijk, maar het onderstreept weer eens hoe voorspelbaar menselijk gedrag wel degelijk is. Ook op het niveau van zoiets individueels en ‘bewust' als schrijven.

Voor de auditor is dat belangrijk nieuws. Soft controls leveren harde controleinformatie op, mits de meetinstrumenten ver genoeg worden ontwikkeld.

ALS u hier geen warm gevoel van krijgt DAN weet ik het ook niet meer.

Wat vindt u van deze opinie?

Reacties 1 0 Spelregels debat

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.