Opinie

De boemerang van de SRA

Stelt u zich eens voor dat u pakweg een holbewoner uit de ba-grot bent die met stenen op konijnen gooit voor het avondeten. U gooit nogal eens mis, en na een tijdje is uw voorraad stenen op.

Dat is niet zo handig. U, en uw collega-holbewoners doen hun best, maar het is hard werken voor een konijnenboutje en het gaat vaak mis.

Dan komt er een collega holbewoner uit een andere grot. Die holbewoner is ook gewoon een holbewoner die graag konijn eet, maar hij komt uit een bijzondere grot. Laten we het de kra-grot noemen. Deze kra-grotbewoner komt wat stoer voorbij stampen, een beetje de borst vooruit, neus in de lucht, u kunt het zich wel voorstellen. Hij zwaait wat met een krom stuk hout, en roept trots:

"Holbewoners, ik ben ook wel een holbewoner, maar ik ben anders. Ik ben van de kra-grot! En wij van de kra-grot jagen met dit kromme hout! Wij gooien niet mis zoals gewone holbewoners! Onze voorraad kromme stokken raken nooit op, want ze komen bij ons terug! Wij zijn holbewoners van de kra-grot!!"

En vervolgens stampt deze vreemde holbewoner nog wat rond en zwaait met zijn kromme stok.

Wat denkt u? Wat zou uw reactie zijn?

Sommige mensen zouden verbaasd zijn over zoveel arrogantie en denken dat onzin over terugkerende stokken wijst op ernstige hersenverweking (mits u een medisch geschoolde holbewoner zou zijn natuurlijk). 

Misschien zou u er beter aan doen de holbewoner uit de kra-groep te vragen eerst even te laten zien of hij zijn dappere woorden waar kan maken. Dan zijn er namelijk twee mogelijkheden:

1. De kra-holbewoner laat dit zien: https://www.youtube.com/watch?v=4QX6g1oAAgc

Dan mag u best even onder de indruk zijn, en aan de kra-grot vragen of u als bewoners van de ba-grot mag leren wat deze kra-holbewoners hebben ontdekt. U zou er van kunnen leren, en uiteindelijk betekent dat een verbetering voor alle holbewoners. Natuurlijk, de arrogante toon van de kra-holbewoners blijft wat irritant, maar als ze werkelijk een verbetering hebben ontdekt valt dat best te vergeven.

2. De kra-holbewoner laat dit zien: https://www.youtube.com/watch?v=bgCLsG0cGyk

Dan hebt u nog maandenlang een lollig verhaal voor bij het haardvuur. Komt u andere holbewoners tegen, dan kunt u samen smakelijk lachen om de totaal misplaatste arrogantie van de holbewoners uit de kra-grot.  Want niet de kromme stok kwam terug, maar de grote woorden van de kra-holbewoner zelf kwamen terug en klapten recht in zijn gezicht.

In beide gevallen valt er iets te zeggen voor: doe eerst maar eens boter bij de vis, beste kra-holbewoner, vóór je jezelf op de borst slaat.

Wat vindt u van deze opinie?

Reacties 0 0 Spelregels debat

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.