Opinie

Oude wijn met vleugje azijn smaakt uitstekend

Tom Koning heeft weer een boek geschreven. Het Handboek voor de accountant is de opvolger van De nieuwe kleren van de accountant. Tom was zo vriendelijk me een present-exemplaar te sturen, en dat heb ik net uit. Kan ik het u aanraden?

Zoals accountants graag zeggen: dat hangt er van af.

Ik vermoed dat het als leerboek in de opleidingen aardig op zijn plek zou zijn, maar daar lijkt het niet voor bedoeld. Het boek volgt de aanpak die Tom, voor zover ik kan waarnemen, steeds volgt: hij past de COS rigoureus toe en redeneert strikt volgens de theorie waarmee hij is opgevoed. Het resultaat is dubbel: aan de ene kant lees je steeds zaken waarvan je denkt 'dat wist ik al', aan de andere kant lees je steeds zaken waarvan je denkt 'als DAT nou eens zo in de praktijk zou worden gedaan...'

En daarmee is de doelgroep ook aangegeven: dit boek is, zoals de titel al doet vermoeden, echt een soort 'handboek soldaat', te gebruiken aan het front. De hele opzet van het boek is vrij rechttoe rechtaan gericht op het normale controleproces. Daarmee is de opzet wellicht didactisch minder handig, maar het maakt het bijzonder eenvoudig te gebruiken als naslagwerkje in het veld. Het boek gebruikt veel voorbeelden die goed illustreren hoe een accountant zijn afwegingen kan, en zou moeten, maken. Daarmee is het praktisch echt bruikbaar.

Het gevoel dat achterblijft is dan ook: oude wijn, zonder de pretentie iets fundamenteel nieuws te brengen. Prima afdronk. 

Mis ik dan niets? Jazeker wel. En ook dat ken ik inmiddels van Tom: hij negeert specifieke ICT-aspecten veelal. Mijn indruk is dat dat niet komt omdat hij ze niet begrijpt, maar omdat hij niet accepteert dat moderne accountants hier nog veel hulp bij nodig hebben. Wat het boek van Tom mist is, op een bijzonder goed aansluitend niveau, terug te vinden bij Brenda Westra en Gideon Folkers, IT-b@sed audit  .

Wat het boek van Tom bijzonder leuk maakt om te lezen, ook al is het niet als leesboek opgezet, is het vleugje azijn dat hij toevoegt. Ik weet dat Tom bepaald niet vrolijk wordt van de nadruk die sommige accountants nog steeds leggen op de volledigheid van de omzetverantwoording. Hij gebruikt zijn handboek om dat klip en klaar uit te leggen, wat pareltjes oplevert als:

Af en toe halen accountants deze twee vakken (hij bedoelt BIV en LAC) door elkaar. Het desastreuze gevolg daarvan kan zijn dat die accountants zich tijdens hun werkzaamheden soms onterecht richten op de volledigheid van de omzet.

Kijk, daar hou ik van. Duidelijk stelling nemen, maar wel met goede argumenten onderbouwd. Die onderbouwing gaat u terugvinden in zijn boek, dus die herhaal ik hier niet. 

Kortom, aanrader!

Wat vindt u van deze opinie?

Reacties 3 0 Spelregels debat

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.