Opinie

Halsema over accountants

Naar aanleiding van de reactie van Hans Dijkstra op het rapport Halsema heb ik het hele rapport maar eens gelezen, en dan valt vooral op dat het belang van ‘accountants' in het rapport vrij minimaal is.

De aanbevelingen getuigen niet van een doortimmerd idee over de rol en positie van accountants, maar in het totale rapport is dat ook niet zo heel belangrijk.

Leuk is wel om in het rapport te lezen "Een bijkomend, en te vaak onderschat of zelfs vergoelijkt probleem in de semipublieke sector is de manier waarop coöptatie verloopt: te vaak vindt selectie van nieuwe bestuurders en toezichthouders plaats via ondoorzichtige invitatie. Hier functioneert een old boys network waarin men elkaar banen ‘toespeelt' en de politieke affiliatie een grotere rol speelt dan competenties."

Ook de selectie van commissievoorzitters lijkt nogal uit een old-boys&girls-network plaats te vinden. Staat tegenover: mw Halsema is criminologe met een carrière in de wetenschap, voor ze de politiek in ging. Dus het zou zomaar kunnen dat ze gewoon inhoudelijk op de goede plek zat.

Dat ze over accountants niet enorm doordachte dingen zegt valt wel weer te verklaren uit de lijst personen die ze gesproken heeft: geen enkele accountant. De enigen die in de buurt komen zijn O. Sueur (nu PwC, daarvoor toezichthouders en advocatuur, waarschijnlijk een jurist dus) en W. van Tol (vermoedelijk Wendy van Tol, partner PwC advisory, sociologe/organisatiekundige). Beiden hebben kennelijk niet de commissie Halsema op het idee gebracht eens met wat collega's uit de accountantspraktijk van PwC te gaan praten. 

Evenmin is mevrouw Halsema op het idee gekomen te rade te gaan bij haar partijgenoot Kees Vendrik, bepaald een voormalig parlementariër die diepgaande kennis en inzicht met betrekking tot het accountantsberoep toonde als woordvoerder in de debatten rond de Wta. 

Kortom, vaktechnische denkfouten en ongefundeerde adviezen liggen vrij sterk voor de hand als je in de zijlijn van een rapport even wat over accountants roept, zonder relevante kennis, en zonder mensen te spreken met relevante kennis.

Hoewel het slechts de zijlijn is, gaat dit rapport een eigen leven leiden zodra de wetgever iets wil regelen rond de accountant in de semipublieke sector. Tegen die tijd is Halsema al jubelend als spreker voor de Accountantsdag binnen gehaald, en is een aanbeveling zonder onderbouwing en vanuit verkeerde veronderstellingen veranderd in een onaantastbare waarheid. 

Ben ik een azijn-urineerder als ik me daar een beetje zorgen over maak?

Wat vindt u van deze opinie?

Reacties 0 0 Spelregels debat

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.