Opinie

Voorspellingen voor 2014

In 2014 blijft op het oog alles zoals het was. We krabbelen langzaam uit de crisis, er komen nog wat accountancy-schandalen en -schandaaltjes, maar niets dat als game-changer zal worden gezien.

Totaal uit het zicht van de wereld zien de oplettende kijkers ontwikkelingen die wel degelijk game-changers zijn, maar die nooit als zodanig herkend worden. Waarom? Omdat mensen zelden kijken naar de patronen en ontwikkelingen in de marge en onder de radar. Bij voorbeeld: de zelfde mensen die pakweg tien jaar geleden een mobiele telefoon een overbodig en aanstellerig ding vonden waar ze natuurlijk nóóit zelf gebruik van maakten, geven nu aan hun 8-jarige een mobiel cadeau. Je moet immers je kinderen in de gaten houden, je hoort zoveel enge dingen tegenwoordig!

Het ene moment is iemand met een Psion 5X, een GPS-setje, en de software van het obscure bedrijfje TomTom, een nerd die met marginale onzin bezig is, het volgende moment koopt iedereen een TomTom voor in de auto zonder ook maar het flauwste benul dat dat kastje een lange voorgeschiedenis heeft. Game-changers worden alleen gezien door de nerds, de geeks, de early-adopters. De mensen die worden uitgelachen door mainstream consumenten, dezelfde consumenten die jaren later, als de spelregels al zijn aangepast, in stappen en dan hooguit nog wat zeuren over de spelregels, zonder er zelf veel van te begrijpen of er aan te kunnen doen.

2014 zal hierin geen trendbreuk geven. De nerd en de geek hebben een kleine opmars gemaakt in populariteit, maar zijn nog steeds marge-figuren.

In 2014 zullen de nerds en de geeks in de accountancy meters gaan maken. Van de Big Data-nerds bij Coney, via de XBRL-nerds, tot de geeks bij accountantskantoren die in de praktijk brengen wat Marc van Hilvoorde en ik jaren geleden beschreven in ons artikel over Ned Ludd: er gaat geld verdiend worden met nerd-heid. Accountancy wordt beta, wordt techniek, wordt wiskunde.

In 2014 zijn clubjes binnen de big four aan het aanhaken. Niet dat de big four gaan veranderen, ze blijven doen waar ze goed in zijn, op de manier die ze kennen. Een beetje zoals Philips gewoon lampjes blijft maken, maar intussen een paar hobbyisten met Hue aan de gang zijn.

Niet dat in 2014 de nieuwe spelregels al geïmplementeerd worden. Het accountantsberoep gaat in 2014 gewoon door met bijzonder boeiende discussies over COS 4410, de implementatie van de ViO, etc. Belangrijk werk, waarbij de bestaande spelregels nog ietsje scherper, beter, bruikbaarder worden gemaakt.

Ik beloof u dat aan het einde van 2014 niemand zal zeggen: in 2014 veranderde onze wereld, en wat zag die Van Kempen het goed aankomen!

Ik beloof u ook dat in 2024 de wereld totaal veranderd is, en dat de fundamenten daarvoor nu gelegd worden. Door nerds en geeks in de marge. En in 2024 zal niemand deze pioniers herkennen of erkennen. En zo hoort het ook. Pioniers werken niet voor de eer achteraf, maar voor de lol en de pret van het pionieren.

Wat vindt u van deze opinie?

Reacties 0 0 Spelregels debat

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.