Opinie

Video killed the radio star

U kent de voorbeelden wel: hoe de thuisprinter de dorpsdrukkerij verdreef. Hoe de supermarkt de slager en de bakker verdreef. Hoe de stoommachine en de Spinning Jenny de thuiswevers verdreven.

Het kan zijn dat u denkt, zoals de meeste mensen vlak voor het verdwijnen van hun markt schijnen te denken, dat het zo'n vaart niet zal lopen. Integendeel, dat uw werk een soort eeuwigheidswaarde heeft. Dat we ‘altijd' behoefte zullen hebben aan jaarrekeningen, verantwoordingen toch minstens, en assurance.

Soms is het dan nuttig naar het verleden te kijken. Even te bedenken hoe kort het accountantsberoep bestaat. Pakweg 150 jaar geleden bestond er gewoon geen accountantsberoep. Ja, dat waren andere tijden, andere economie ook! Natuurlijk. En wie zegt dat de tijden niet opnieuw veranderen? Dat we niet opnieuw een andere economie krijgen?

Moeten we dus maar pessimistisch gaan doen? Absoluut niet. Integendeel. Wie nu gaat lopen zeuren over de crisis, de regeldruk, de schandalen, de markt, de oprukkende IT, moet dat vooral doen. Maar het is niets anders dan smoezen verzinnen. Zolang accountantskantoren nog ondernemingen zijn, is klagen over veranderende externe factoren echt gewoon gezeur. Ondernemers die vooruit willen, kijken naar kansen.

Ik moest er aan denken toen ik recent naar Amersfoort reed om een step te kopen. Steps zijn, dat zal u zijn opgevallen, niet bepaald veel gebruikte vervoermiddelen voor volwassenen. Een traditionele step-winkel zou in Amsterdam misschien kunnen werken, maar zelfs daar nauwelijks. Deze step-winkel was er dan ook een met een model dat je steeds meer ziet: een uiterst specialistisch aanbod voor een kleine doelgroep. De winkel zelf is klein, achteraf, bijna meer een hobbyruimte dan een winkel. Een etalagefunctie ontbreekt vrijwel volledig. En dat is logisch, want de echte etalage is internet. Dankzij internet weten de liefhebbers de winkel vanuit heel Nederland te vinden.

Wie door ooit trotse winkelstraten loopt, waar ook in Nederland, ziet hoe winkelpand na winkelpand leeg staat. Wie nog open is, houdt faillissementsverkoop. En het steeds weer terugkerende commentaar: "Ze hebben te weinig rekening gehouden met internet" tot zelfs "internet maakt de retail kapot". Internet maakt niks kapot. Dankzij internet verdwijnen retailconcepten die niet meer werken, en komen nieuwe concepten op.

Toen mediaconcern Bertelsmann met haar OnLine winkel begon onder de naam BOL.com was er nog ruimte voor boekensupermarkten die dankzij de vaste boekenprijs en dankzij gebrek aan alternatief succesvol konden zijn. De boekwinkels met persoonlijkheid werden samengevoegd onder nietszeggende namen als 'Selexyz'.

Maar intussen kent niemand Bertelsmann meer, en iedereen kent BOL.com. Ondernemers die vooral meer van hetzelfde willen brengen, onder weer een nietszeggende naam, redden het niet. Maar wie de kansen ziet, grijpt ze. En klaagt niet over de gemene buitenwereld.

Voor accountants is hetzelfde gaande. De concepten waarmee bijna een eeuw goed geld is verdiend, voldoen niet meer. Wie zichzelf graag klagend ten onder ziet gaan, moet dat niet nalaten, vanzelfsprekend. Maar wie nog niet echt heeft nagedacht over de toekomst, moet dat nu toch eens gaan doen.

Ik ken langzamerhand te veel kantoren die het wél gaan redden, omdat zij wél doorhebben dat de toekomst niet aan de traditionele accountant is. Het zou best jammer zijn als u denkt het wel te redden met wat pappen en nathouden.

Wat vindt u van deze opinie?

Reacties 0 0 Spelregels debat

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.