Opinie

NBA, help je leden!

Wordt het geen tijd om eens te bezien of het register wat nuttiger gemaakt kan worden voor de leden?

Makelaars
Jaren geleden hadden aankoop-makelaars een mooie business. Er viel aardig wat te verdienen aan het helpen van kopers bij het vinden van een huis. Met name de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) was sterk in het uitnutten van haar netwerk. Wie zaken deed met een NVM-makelaar wist net iets eerder dat een huis op de markt kwam, en kreeg snel betrouwbare informatie over het object. Het was de tijd waarin je overigens blind kon kopen, wat je ook kocht was een week later toch al weer meer waard.

Toen kwam Funda, een service van de NVM. En ineens had niemand meer een aankoop-makelaar nodig. Wie nu zoekt, zoekt immers geen makelaar meer, maar zoekt gewoon direct een huis. En dat kan heel specifiek. Stel u zoekt een huis met meer dan 5 kamers in het gezellige dorpje Ittervoort, dan komt u met één zoekactie al uit op mijn geboortehuis: 5+ kamers in Ittervoort. De verkopend makelaar staat er bij, u kunt meteen zaken doen.

Funda gooide de hele huizenmarkt overhoop, maakte functies overbodig en er zullen vast heel wat makelaars geweest zijn die er niet zo blij mee waren. Maar op langere termijn zullen dat vooral de niet-NVM-leden zijn. Funda is immers inmiddels zo dominant, dat je als koper als vanzelf via de NVM gaat zoeken, en dus waarschijnlijk ook van een NVM-makelaar zal kopen. Ik ken de cijfers niet, maar ik ben er vrij zeker van dat NVM en haar leden blij mogen zijn met de innovatie die Funda gebracht heeft. En ik durf er wel wat om te verwedden dat de NVM per saldo een stuk markt dat anders verloren was gegaan voor haar leden heeft weten te behouden.

Advocaten
Zo knap als de NVM heeft de Nederlandse Orde van Advocaten (NOVA) het niet voor elkaar. Maar ook de NOVA heeft begrepen dat als je leden hoofdzakelijk hun geld verdienen in concurrentie met juristen die geen lid zijn, het nuttig is om als beroepsorganisatie potentiële klanten te helpen bij leden uit te komen. Immers, iedereen kan juridisch advies geven over pakweg vastgoed, maar de NOVA-leden, de advocaten van Nederland, zullen toch graag zien dat klanten bij hen terecht komen.

Wie naar de site van de NOVA gaat ziet onmiddellijk een optie "vind uw advocaat". Vul in dat u iemand zoekt met verstand van belastingrecht, en u krijgt een lijstje advocaten die zeggen daar verstand van te hebben. Zo helpt de NOVA haar leden in hun concurrentie met bijvoorbeeld fiscalisten die geen advocaat zijn.

Accountants
En dan het register van het NBA. Wie op de site www.accountant.nl gaat zoeken, komt niet ver. Een potentiele klant die al op het idee komt dan maar eens bij www.nba.nl te gaan zoeken zal ook stranden. Er is wel toegang tot het register, maar dit staat onder de kop 'voor leden', met de mysterieuze titel 'Register'. U begrijpt, als ik op zoek ben naar een financieel specialist die me kan helpen met het financieren van een stukje Limburgs vastgoed, dan ben ik allang afgehaakt.

Maar stel nu eens dat ik doorzet. Ik wil echt een adviseur die lid is van de NBA, en ik raadpleeg het register. Welke zoekcriteria heb ik dan? Ik kan zoeken op naam. Verder niets. Leuk natuurlijk als ik zeker wil weten of iemand waarmee ik contact heb wel echt accountant is, maar volmaakt nutteloos bij het vinden van een accountant.

Dus ik zoek het ergens anders. LinkedIn bijvoorbeeld. Zoek ik dan op "vastgoed financiering Limburg" dan kom ik op de eerste pagina met resultaten geen enkele accountant tegen.

Kortom, NBA, misschien wordt het tijd eens te bezien of het register niet wat nuttiger gemaakt kan worden voor de leden?

Wat vindt u van deze opinie?

Reacties 0 0 Spelregels debat

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.