Opinie

Wat is een goed loon?

Precies deze vraag heb ik te beantwoorden. Ik ben namelijk benaderd om een hoofdstuk te schrijven in een boek met de titel Goed Loon (red. Thijs Jansen). En ik ga dat doen.

Ik vind het een relevant thema, en ik vind ook die hoofdletters wel wat hebben. Iets vergelijkbaars viel mij namelijk ook al op bij de Leer van het Gewekte Vertrouwen.  Gewone woorden krijgen iets licht evangelisch.

Maar goed, goed loon dus. In het boek komen bijdragen over verdiensten in verschillende beroepen. Bankiers, advocaten, maar ook bijvoorbeeld bakkers. En mij is gevraagd een stuk te schrijven over jullie beroepsgroep. Zo gaat dat.

Je spreekt en schrijft es wat en voor je het weet ziet een deel van de buitenwereld je als degene die met verstand van zaken kan schrijven over wat jullie verdienen. Het woord verdienen kun je trouwens in tweeërlei zin opvatten. Als in wat je verdient, de centen, en ook of je die centen ook daadwerkelijk waard bent.

Het deed mij ook denken aan het boek How much is enough? van vader en zoon Skidelsky  en de lezing die vader hield bij Nexus. Samengevat: waarom niet een basisinkomen voor iedereen, arbeid beetje eerlijker verdelen en daarmee meer tijd voor het gezin, vriendschappen en voor kunst overhouden?

Ik persoonlijk zie dat wel zitten, uiteindelijk heeft een mens niet veel nodig, maar ik denk dat er heel wat accountants een tikje bleek om de neus worden van dit pleidooi. Misschien dat het idee wat al te revolutionair is, maar ook in afgezwakte vorm blijft hun vraag van belang.

Daarnaast las ik een tijdje terug in de Groene Amsterdammer een column over economie en inkomensongelijkheid van Jesse Frederik. Hierop reageerde Ewald Engelen, financieel geograaf, via Twitter met: ‘het maakt wel degelijk uit of rijkdom komt van afromen (banken, accountants, advo's) of bijdrage'. Dat stond er toch maar even zo. Bam.

Dus vanuit deze twee wellicht tikje verontrustende perspectieven - je hebt maar weinig nodig voor een goed leven en wat draag je nou eigenlijk helemaal bij aan de wereld met je cijfers - ga ik de vraag maar gewoon aan jullie zelf, aan jou, de individuele professional, voorleggen.

Wat vind jij nou een goed loon voor een accountant? Wanneer verdien je genoeg? Wanneer verdien je het bedrag dat recht doet aan jouw bijdrage aan, tja daar gaan we al, aan wie precies? De maatschappij? En waar meet je dat aan af?

Alvast ter geruststelling: natuurlijk ga ik alles eens rustig uitpluizen, opinies en reacties nalezen op dit forum, het afgelopen nummer van Accountant over verdienmodellen (wat een timing!) opnieuw bekijken en die aardige accountants die altijd met mij meedenken, bevragen.

Maar veel mooier, want kloppender, vind ik het wanneer we hieronder - directer kan niet - een bloemlezing krijgen van jullie idee over Goed Loon. Waarmee ik dan, al samenvattend of citerend, het gewone volk kan informeren over hoe jullie dit thema zelf bezien.  

En om misverstanden te voorkomen: het schrijven van het hoofdstuk is voor mij Puur Liefdewerk.

Wat vindt u van deze opinie?

Reacties Spelregels debat

Margreeth Kloppenburg is adviseur voor professionals in onder andere de accountancy. Zij is auteur van 'Artikel 5, de beroepseer van de Accountant'.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.