Opinie

Volg je eigen drijfveren

Waar draait het nou echt om in het leven? Om geld verdienen of is er nog meer? En wat dan? Moeilijke, maar wezenlijke vragen. Aan het einde van je leven hoop je terug te kunnen kijken, wat wil je dan zien?

Ik realiseer mij dat dit geen standaardvragen zijn voor accountants. Accountants zijn zeer sterk vanuit de ratio, processen en procedures. Hierdoor staat de gevoelsthermometer vaak lager afgesteld. En dat kan je soms duur komen te staan.

Een goed voorbeeld is de discussie over de extra bonus voor de top van ABN Amro. Zowel het bestuur als de raad van commissarissen hebben de publieke opinie en de onderliggende sensitiviteit volkomen onderschat. De commissarissen waren van mening dat werd voldaan aan de vigerende wet- en regelgeving. Vanuit dat perspectief stonden ze inderdaad in hun recht, maar vanuit de huidige maatschappelijke ontwikkelingen sloegen ze de plank volledig mis. Hun verbinding met het maatschappelijke morele kompas was verbroken. Met als gevolg een vertrouwensbreuk, en die kan desastreus zijn voor het voortbestaan van een onderneming.

Gevoelskwesties

Ook accountants kampen met een vertrouwensbreuk. Wat kunnen wij leren van de situatie bij ABN Amro?
Hoe goed je als professional ook bent, de softe skills zijn meer en meer bepalend voor de 'license to operate'. Controlerend accountant, samenstellend accountant of adviserend accountant: voor iedereen is vertrouwen de basis van zakendoen. Zodra het vertrouwen dreigt te verdwijnen, moet je hard werken om dat terug te krijgen. Vertrouwen is gebaseerd op ervaring, gevoel en verbinding. Deze zaken hebben niets met de ratio te maken, maar zijn vooral gevoelskwesties. En juist die soft skills zijn bij veel accountants onderontwikkeld.

Niet fêteren

Wanneer vertrouwen zo gevoelsmatig is, hoe kun je daar dan toch grip op krijgen?

Er is maar één antwoord: Laten zien en handen uit de mouwen steken. Communiceren is een belangrijk aspect, maar het gaat niet alleen om woorden, ook om daden. De klant wil zien dat zijn geluiden serieus worden genomen en dat stelselmatig de verbinding met de opdrachtgever wordt gezocht. Dit dient dan niet plaats te vinden door klanten te fêteren met uitnodigingen voor bijvoorbeeld sportwedstrijden. Juist niet. De verbinding zoek je door meer inhoud en tijd te besteden aan de uitoefening van je professie.

In de praktijk betekent dat een hogere tijdsbesteding bij de uitvoering en voorbereiding van de opdracht. Tussentijds en periodiek contact zoeken met diverse mensen uit de organisatie van de opdrachtgever. En kritisch en volhardend zijn op onderwerpen die er toe doen, het lef hebben om alle moeilijkheden te bespreken, zodat de opdrachtgever ziet waar je voor staat en wat je belangrijk vindt. Als je er als accountant in slaagt om te laten zien wat je waard bent, met toewijding, daadkracht en zonder dubbele agenda, ook in moeilijke tijden, dan groeit het vertrouwen. Maar ook het plezier.

Drijfveer

Nog meer tijd, terwijl de druk vaak al zo hoog ligt? Kan dat er nog wel bij, hoor ik collega’s wel eens verzuchten.
Ja collega’s, het is mogelijk. Door op zoek te gaan naar je eigen drijfveren. Hier komen we op het aspect van de intrinsieke motivatie, onze passie. Dat is wat je kracht en energie geeft, een energiebron die betekenis geeft aan het leven.

Ik nodig een ieder uit om op zoek te gaan naar de eigen drijfveren, deze te verbinden aan de organisatie en dagelijks te laten zien. We kunnen groot denken, maar het verschil gaan we maken door in het klein te doen, als individu maar ook als organisatie. Als dat lukt, dan hebben we een startpunt voor wederopbouw van het vertrouwen. Vertrouwen dat plezier geeft!
Have Fun!

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Antoinette Dijkhuizen RA is oprichtster van 4you accountancy. Daarvoor werkte ze bij verschillende grote accountantskantoren, waaronder KPMG en Ernst & Young. Zij is ook lid van het Ledengroepbestuur Openbaar Accountants (LOA).

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.