Opinie

Een mkb-accountant heeft geen concurrenten

De titel accountant staat voor 'gewaarborgde kwaliteit', waaraan een gedegen opleiding op hbo/universitair niveau ten grondslag ligt, een praktijkopleiding van minimaal drie jaar en jaarlijks verplichte permanente educatie. Dat memoreerde een accountant onlangs als reactie op een eerdere opinie van de Novak over de concurrentiepositie van het mkb- accountantskantoor.

Het geheel wordt bewaakt door enerzijds toetsingen en anderzijds de Accountantskamer, als een soort garantie van dit systeem. Zo simpel kan het zijn, was zijn conclusie. Een systeem dat de markt moet (her)kennen en daaruit een meerwaarde moet destilleren ten opzichte van andere organisaties, zoals administratiekantoren.

Deze zienswijze is op z'n minst opmerkelijk te noemen. De wereld verandert voortdurend en om je concurrentiepositie te willen verstevigen met het uitdragen van je titel, lijkt me anno 2016 ruimschoots achterhaald. Al decennia geldt dit voor accountants, maar ook andere beroepsgroepen hebben hier mee te maken: artsen, notarissen, advocaten. Bovendien is een titel een bewijs van wat iemand heeft geleerd en niet wat iemand kan. En daar zit ‘m nu net de kneep.

Hoe laten we zien wat we kunnen? Op welke wijze presenteren we onze toegevoegde waarde aan onze doelgroep? Met andere woorden: wat is het onderscheidend vermogen van een mkb-accountantskantoor ten opzichte van - bijvoorbeeld - het gemiddelde administratiekantoor.

Concurrentiepositie

Zwaardere vaktechnische eisen rondom dossiervorming hebben voor de klant natuurlijk financiële gevolgen. We spenderen noodzakelijkwijs meer tijd aan volgens de wet- en regelgeving op te stellen dossiers, met als resultaat een voor de klant hogere factuur. Dat betekent dat de concurrentiepositie van het mkb-accountantskantoor ten opzichte van het betere administratiekantoor schijnbaar verslechterd is. Ook administratiekantoren maken jaarrekeningen, doen aangiftes en verwerken lonen en salarissen. De automatiseringsgraad waarmee dergelijke producten worden vervaardigd is de laatste jaren ook bij deze doelgroep sterk verhoogd. Genoegen nemen met een lager uurtarief dan de concurrent lijkt me echter een hellend vlak, waar je uiteindelijk maar één richting mee op kunt: de afgrond in. Het slimmer inregelen van je werkprocessen is sowieso aan te bevelen. Meer kunnen doen in dezelfde tijd komt uiteindelijk ook de klant ten goede.

Je onderscheiden met een 'betere’'jaarrekening is volgens mij dan ook een onbegonnen zaak. Een kwalitatief goed administratiekantoor kan een perfecte jaarrekening maken, tegen een lagere prijs. Zeker niet zo uitgebreid en toegelicht, maar wel cijfermatig kloppend in alle onderdelen.

Het onderscheidend vermogen van mkb-accountantskantoren ten opzichte van administratiekantoren zit daarom niet in de prijs, of in effectiviteit en efficiency van te verwerken administratieve gegevens. Het ligt bovenal bij vakkennis, vakkunde en de communicatie daarover richting de doelgroep. Mkb-accountants zijn hoog opgeleid, op hbo of universitair niveau. Vanuit hun 'huisartsenfunctie' (een specialisme) kunnen zij de mkb-klant op een juist kennisniveau in de breedte adviseren. Hun onafhankelijke en objectieve adviesfunctie, gecombineerd met een hoog opleidingsniveau, maakt mkb-accountants bij uitstek de sparringpartner voor de mkb-klant. Vanuit die vaktechnisch professionele rol hebben zij veel minder concurrentie van de 'onderkant' van de markt te duchten.

Maar dan moeten ze het wel laten zien. En dat begint bij de accountant zelf. Ga je dus niet verbergen achter regelgeving of concurrentie, maar kom in de spotlights om te laten zien wat je kunt en wat je organisatie, je medewerkers kunnen betekenen voor de klant. Spendeer tijd aan het uitdragen van je boodschap, laat zien wat je toegevoegde waarde is, waarom de klant beter af is bij jou.

Het is zeker geen brevet van onvermogen om je daarin te laten bijstaan door - bijvoorbeeld - een coach op dit gebied. Tenslotte is een accountant geen marketeer, maar wel degene die de boodschap moet overbrengen. Hoe, wat, waar, wanneer, wie erbij betrekken, welke kanalen, wat past bij mij en wat niet. Allemaal vragen die afwisselend om invulling roepen. Het is zelfs zeer verstandig om je daarin te laten begeleiden om de juiste keuzes te maken.

Een toekomstgedachte

Zal de mkb-accountant van de toekomst in dit kader niet steeds meer moeten opschuiven naar een positie die qua functiebenaming beter te vangen is met de naam 'accountant/bedrijfskundigadviseur'? Een accountantadviseur met een gedegen cijfermatige basis, die de mkb-ondernemer met raad en daad bijstaat bij alle aspecten van het ondernemerschap. Een rol die hij vervult op het niveau van een 'huisarts'; hbo of universitair in de breedte geschoold. Ook de huisarts heeft eerst zijn opleiding tot basisarts (accountancy) moeten doorlopen, om zich daarna te specialiseren in de specifieke gezondheidsproblematieken van een huisartsenpraktijk (bedrijfskunde).

Dat kan betekenen dat een dergelijke functionaris binnen de NBA valt onder een toekomstig regime dat regelgeving technisch veel beter op de mkb-markt is afgestemd. Een mogelijke titel 'accountant/controleur' is dan voorbehouden aan hen die alle vormen van controles mogen uitvoeren, met wet- en regelgeving die daarbij past.

Een toekomstige accountant/bedrijfskundigadviseur heeft dan vanuit een aan te passen en breder geschakeerde opleiding een grote toegevoegde waarde bij heel veel ondernemersvraagstukken. Vragen op strategisch of op organisatorisch gebied, op het gebied van personele zaken, van financiële, fiscale en juridische, op het gebied van marketing. Zal hij zich vergezellen van een netwerk aan deelspecialisten, dan heeft hij een ideaal uitgangspunt om voor het mkb dé accountant/bedrijfskundigadviseur van de toekomst te worden. Als gevolg daarvan zal hij de concurrentie ver achter zich laten.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Peter Paul Cornielje is directeur van 't AccountantHuis.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.