Opinie

Lang leve verandering?!

"Adem in, adem uit, rustig blijven", zeg ik tegen mijzelf. Wat er aan de hand is? Ik ben gefrustreerd en niet zo’n klein beetje ook!

Je kent het vast wel: op kantoor wordt nieuwe software geïnstalleerd. Helaas blijkt het hier en daar niet foutloos te functioneren. En een slecht werkende applicatie en deadlines gaan niet samen, kan ik je vertellen. Terwijl ik hardop vraag of we niet terug kunnen naar de oudere versie, zie ik daar ineens een grote spiegel verschijnen. Ik, die een column schrijft met als titel "lang leve verandering", wil terug naar het oude… 

Mijn gedachten dwalen af naar de inspirerende woorden van een wijs man. Mijn opa van 91 jaar heeft in zijn leven toch wel alles om zich heen zien veranderen. Van het eerste consumentenvliegtuig naar de iPad, van spelen met een tol naar online gamen. "Ik kan je gewoon zien!" schreeuwde hij als een kind zo blij, toen hij ons voor het eerst zag, via FaceTime vanuit Benidorm. Als ik aan hem vraag hoe hij dit toch allemaal doet, zegt hij: "Ik prijs mij gelukkig dat ik mee mag gaan in de verandering." 

Dat zet mij aan het denken. Alles om mij heen verandert: de maatschappij, de economie, technologie en daardoor word ik ook gedwongen om naar mijzelf te kijken. Mijn comfortzone is dan ineens niet meer zo comfortabel. Ik durf zelfs te stellen dat verandering best eng is. Ik kan wel heel stoer zeggen dat ik altijd het omarm, maar niets is minder waar.

Neem mijn man en mij, al ruim twaalf jaar samen. De fles wijn bij de open haard heeft plaatsgemaakt voor een kop thee op de bank. Spontaan in de stad lekker dansen werd Netflix for two. Die veranderingen zijn er langzaam ingeslopen. Het duurt even voordat je dat realiseert, maar wat confronterend was dat. Maar pas als het besef er is, kun je handelen. Voor ons hoog tijd voor een reset. Onze vierde salsa-les is zojuist een feit. Uit die comfortzone! Aan relaties moet je werken. Erkennen dat verandering een keuze is en zelfreflectie hebben is key.

Het web staat vol met hoe om te gaan met veranderingen. Even googelen en ik zie mooie quotes verschijnen, als 'buiten je comfortzone, dáár is waar de magie plaatsvindt'. Enige tijd geleden vond ik het tijd om dat ook zelf te ervaren. Als mkb-accountant heb ik de overstap gemaakt naar de business, met de keus om als controller of riskmanager aan de slag te gaan. Ik koos voor het laatste. Als ik dan toch uit die cirkel moest stappen, dan maar heel ver er buiten. Ik moet eerlijk bekennen dat de magie zijn werk gedaan heeft en dat geeft een goede boost voor de toekomstige veranderingen die op mijn pad gaan komen. 

Veranderingen zullen  er altijd zijn. Dat mijn beroep in beweging is, staat buiten kijf. Bestaat de accountant zoals wij die nu kennen in 2030 nog? Of kan die worden toegevoegd aan het rijtje uitgestorven beroepen? Veranderingen bieden kansen, dus wat mij betreft niet! Kijk naar de postbezorger, die nu ook de standen van energie meet en enquêtes afneemt. Of het hoofdkantoor van ING, dat geheel agile werkt om hun klanten het wow-effect te geven. Verandering dwingt tot een bredere scope. 

Hoe het afliep met mijn frustratie bij de overstap naar de nieuwe software? Als team hebben we besloten het beste er van te maken. Symbolisch turven we op een whiteboard  het aantal keren dat het programma per dag vastloopt. Zelfs een thuiswerkende collega appt: "Yes, er mag weer een streepje bij." Het ontketende wedstrijdelement van de meest streepjes op een dag doet wonderen. Verandering is niet altijd je eigen keuze. Ga op verkenning en wellicht creëer jij jouw eigen magie!

Wat vindt u van deze opinie?

Reacties 86 17 Spelregels debat

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.