Opinie

Create Art. Destroy Monotony

Op Accountant.nl verschijnen regelmatig de Accountancy Wijzen. Oproepen tot verandering. Het is een team in wisselende samenstelling. Soms meldt zich een nieuw lid en soms verdwijnt een Wijze van het podium, om nooit meer terug te keren. Soms hangen ze rond als een verdwaald, verveeld, geïrriteerd spook (mijn categorie).

Jarenlang lees ik nu al de (veelal) nietszeggende stukjes en reacties. Je kan er een (tekst) algoritme op los laten en een voorspelbaar web van stokpaardjes wordt zichtbaar. Het monster big four, de klungels van de NBA, het onderwijs, de AFM, de belangenverenigingen, innovatie. Het is bijna altijd niet goed, er is altijd gedonder, kritiek en er zijn altijd de goed bedoelde oproepen tot verandering (meestal vanaf de zijlijn).

Veranderingen, hervormingen, (on)macht. Het lijkt het land van Blinden en Koningen. Je bent opiniemaker dus doe je ertoe. Change is coming to town. Maar niets is minder waar. Tijdens mijn TUACC-tijd (2010-2014) was ik al verbaasd over hoe snel een beweging wel podium kon krijgen, maar worstelde met echte verandering realiseren. Dat besef kwam veel later, de TUACC-tijd zelf was vooral inspirerend, verbindend en positief.

Is er dan geen verandering? Natuurlijk wel! Gewoon op de werkvloer, in de teams, met onze klanten. Voor de vele Wijzen wellicht onzichtbaar, niet tastbaar, maar zeker wel gaande.

Twee voorstellen:

Ik zou willen pleiten voor het uit de lucht halen van het opiniedeel van Accountant.nl voor een periode van vijf jaar in de huidige vorm. De Wijzen kunnen rusten. Ik durf te voorspellen dat de verandering in kleine positieve stappen gewoon doorgaat. Het eens mooie discussieplatform op Accountant.nl heeft niet meer de magic. Het is een overwegend zuur platform voor zure Wijzen en Reaguurders geworden, met zelden tot nooit meer een waardevol nieuw inzicht. Slechts herhaling van de herhaling. Een enkele uitzondering daargelaten (voel je je aangesproken, dan val je in deze categorie).

Bouw Accountant.nl razendsnel om in een platform voor de verschillende bloedgroepen, inclusief de pensionarissen. Geef iedere groep de opdracht om per relevant thema de verandering vijf jaar positief zichtbaar te maken met vlogs, blogs, visuals; alles wat helpt om verandering zichtbaar te maken. Betrek cliënten en andere stakeholders. Create Art met transparantie!

Verder wil ik pleiten voor het verder organiseren, uitdragen en ondersteunen van de Create Art Mindset op de werkvloer. In mijn rol ben ik regelmatig te gast bij collega-accountants-teams. In al die jaren heb ik één ding geleerd: echte verandering komt alleen van onderaf. En onderaf komt alleen op gang in een veilige, positieve omgeving, gecreëerd door de aanvoerders van de teams die het vele assurancewerk uitvoeren.

Create Art zit in alle aspecten van ons dagelijks werk. In het volgen van het interne kwaliteitssysteem, tot het omarmen van de laatste technologie op het gebied van Artifical Intelligence.

Kill Monotony zit in het afscheid nemen van de betreden paden, in het verder uitkleden van de controleaanpak, in het blijven hangen in dezelfde diensten en structuren en in het blijven roeptoeteren over verandering met een verzuurde mindset en beleving.

Ik help graag mee de nieuwe redactieagenda vorm te geven en ik weet zeker dat er heel veel mensen vanuit het veld mee willen doen. We kunnen elkaar ook nog vijf jaar ‘wijs’ laten maken.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Pieter de Kok is partner bij Coney Minds. Van 2010 tot en met 2014 was De Kok aanjager van vernieuwingsbeweging Tuacc.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.