Opinie

Ik vertrek…

Daar stond ik dan, opzegbrief in de hand, ongemakkelijk naast het bureau van mijn leidinggevende Katja. 'Heb je even voor mij?' Een van de weinige nadelen aan het flexibel werken is dat niemand meer een eigen kamer heeft.

Als vwo-schoolverlater begon ik op 1 september 2006 met werken bij PwC, in combinatie met de RA-opleiding aan Nyenrode business universiteit. In al die jaren heb ik met veel plezier gewerkt als accountant en daarnaast mijn RA-titel behaald. In de assurance-praktijk heb ik allerlei verschillende opdrachten gedaan, veel verschillende organisaties leren kennen en veel geleerd van verschillende collega's. Terugkijkend zijn het de verschillende klanten en collega's die het ook zo leuk maken. 

Recent besloot ik de stap te maken van controlerend accountant naar accountant in business en ik werk sinds kort bij Luchtverkeersleiding Nederland als business controller. Waarom heb ik die keuze gemaakt? Is het de hoge werkdruk? Toenemende compliance vereisten?

In de twaalf jaar dat ik in de accountancy heb gewerkt is er veel veranderd. Dat was al gaande, maar is duidelijk versterkt en versneld sinds 2014. Toen het AFM- en het sectorrapport uitkwamen gaf ik samen met een aantal collega's cursus aan nieuwe medewerkers die per 1 september waren gestart. In een videopresentatie werd op deze rapporten een reactie gegeven door het (assurance-)bestuur van PwC. Nog meer dan ooit staat kwaliteit op één, was de boodschap. Kwaliteit omdat wij zelf vonden dat het beter moest, kwaliteit omdat onze stakeholders dat vonden. Natuurlijk kun je discussiëren over de definitie van kwaliteit (dat wordt ook regelmatig gedaan), maar mijn persoonlijke observatie is wel dat de kwaliteit en discipline van vastlegging in het dossier in de afgelopen jaren absoluut is verbeterd. Dat tegelijkertijd de lat in de afgelopen tien jaar ook veel hoger is gelegd, maakt helaas dat de buitenwereld dat nog niet zo duidelijk ziet. En niet alleen de vaktechnische kwaliteit is omhoog gegaan, ook op het gebied van bijvoorbeeld cultuur en gedrag heb ik belangrijke positieve ontwikkelingen ervaren. 

Tegelijkertijd vond ik het de afgelopen jaren soms ook lastig uit te leggen aan klanten. Of wij het jaar ervoor dan géén goede controle hadden gedaan? Het is een van de dingen waar ik wel moeite mee heb gehad.

En werkdruk. Ja, het is soms hard werken in de accountancy. We maken soms lange dagen om met elkaar een opdracht af te ronden. Het tijdig afronden van een opdracht, omgaan met tegenslagen tijdens de opdracht en het hooghouden van de kwaliteit zorgen op momenten voor druk op het proces. Tegelijkertijd heeft het ook altijd veel voldoening gegeven om met een team een opdracht goed af te ronden. 

Waren dit belangrijke redenen om accountant in business te worden? Niet echt. Na zoveel jaar, zoveel verschillende klanten en zoveel uitdagende vraagstukken was ik vooral erg nieuwgierig naar wat er nog meer is. Als accountant kun je een kijkje nemen in de keuken bij veel organisaties en zaken constateren, maar kun je voor het succes van de klant vaak niet direct zo heel veel betekenen. Voor mij een van de belangrijkste redenen om over te stappen en een rol als business controller op te pakken. Ik heb veel gezien bij organisaties in al die jaren. Met al deze opgebouwde kennis en bagage heb ik ook wel mijn eigen gedachten en ideeën overgehouden over goede bedrijfsvoering. Hier hoop ik gebruik van te kunnen maken in mijn nieuwe rol. 

De als controlerend accountant opgedane kennis en ervaring gaan mij in het vervolg van mijn carrière zeker helpen. Naast de vaktechnische opleiding en andere trainingen kenmerkt het werken bij een (in mijn geval groot) accountantskantoor zich door het aanbod van enorm veel mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen. Naast veel uitdagende opdrachten heb ik vier jaar training en zes á zeven jaar begeleiding gegeven aan minder ervaren collega's. En de laatste paar jaren ook een rol als vertrouwenspersoon binnen de organisatie vervuld. Dit is wat ik gedaan heb. De lijst wordt een stuk langer als ik ga opsommen welke mogelijkheden er waren waar ik niet voor heb gekozen. De mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen zijn gewoon enorm. Ik ben blij dat ik dit allemaal heb mogen doen en het heeft mij geholpen te bereiken waar ik nu sta en wat ik nu ga doen.

Ik ben blij met mijn overstap en leer weer heel veel over dingen waar ik nooit over heb nagedacht en/of mee in aanraking ben gekomen. Ik lees negatieve berichtgeving over accountants die overstappen van een accountantskantoor naar een rol als accountant in business. Ik zie het vooral als een andere manier om bezig te zijn met betrouwbare informatie en goede besluitvorming. Dat de sector daaraan bijdraagt via de jaarrekeningcontrole en aanverwante opdrachten, en tegelijkertijd functioneert als opleidingsinstituut van waaruit jaarlijks een groot aantal goed opgeleide, ervaren finance professionals het bedrijfsleven versterken, moet wat mij betreft niet negatief worden uitgelegd. Het is een niet te onderschatten bijdrage van de sector aan de maatschappij.

Wat vindt u van deze opinie?

Reacties 250 22 Spelregels debat

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.