Opinie

Minder zichtbaar, maar nog altijd betrokken

Onlangs was er op deze site een reactie, van de heer Phagu, waarin aan de orde werd gesteld waarom er bijna geen stukken van ondergetekende meer op deze site verschijnen. Dit mede in de context van een discussie of de redactie soms censuur toepast.

Voor degenen die mijn stukken waarderen: geen zorgen. Ik ben weliswaar minder zichtbaar op de website, maar nog altijd zeer betrokken bij het accountantsberoep en de website. Maar gegeven mijn rol als lid van de Monitoring Commissie Accountancy (MCA) past mij op dit moment enige terughoudendheid.

De MCA zal, net als de Commissie Toekomst Accountancysector (CTA), binnen afzienbare tijd met een eindrapport komen. Dat gegeven maakt nu eenmaal dat ik op dit moment wat minder kan, wil en mag reageren op actuele zaken. Dat is inherent aan deelname (geen plicht, maar een keuze) aan een dergelijke commissie.

Soms is dat spijtig, in die zin dat er zaken op deze site of elders langskomen waarover ik een mening heb die ik best zou willen delen. Bijvoorbeeld inzake de uitspraak van de rechter in de kwestie die speelde tussen de AFM en twee oob-vergunninghouders. Of over de discussie naar aanleiding van het onderzoek betreffende de algemeen directeur van de NBA. En uiteraard over het CTA-rapport, een belangrijke bouwsteen in de discussie over de toekomst van de sector.

Mijn beperkte aanwezigheid op deze site heeft dus niets te maken met censuur. Evenmin is het al dan niet doorplaatsen van mijn FD-columns op deze website een vorm van censuur. Die doorplaatsing moet eerder uitzondering dan regel zijn. En dat is het ook. Overigens denk ik dat mijn column over de NBA-bijeenkomst met Andy Fastow (dat was de aanleiding tot de vraag over mijn afwezigheid) ook op deze site genoeg aandacht heeft gekregen.

Ik heb begrepen dat deze website binnenkort enige veranderingen zal ondergaan. Wat in ieder geval niet zal veranderen is dat ik zal blijven bloggen en mijn mening zal blijven geven (voor degenen die dat minder waarderen: so be it). Na beëindiging van het MCA-lidmaatschap zal dat dus weer wat frequenter zijn dan in de afgelopen periode. Want er gebeurt immers altijd wat in de accountancy!

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marcel Pheijffer (1967) is hoogleraar Forensische Accountancy aan de universiteiten Nyenrode en Leiden.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.