Tuchtrecht

Waarschuwing voor ongedocumenteerde fratsen

Posten tegen elkaar wegstrepen hoort niet. Ook niet als het om kleine bedragen gaat. Een accountant moet zijn keuzes en handelingen goed documenteren, zodat een opvolgend accountant de zaak goed kan overnemen.

Accountantskamer

Zaaknummers:
10/912 Wtra AK
Datum uitspraak:
06 december 2010
Oordeel:
gegrond
Maatregel:
waarschuwing
Status:
definitief
Vindplaats:
ECLI:NL:TACAKN:2010:YH0120

Lex van Almelo

Belangrijkste feiten

Een accountant-administratieconsulent zal voor een communicatieadviesbureau de jaarrekening 2004 samenstellen, de aangifte Vpb 2004 verzorgen en met ingang van boekjaar 2005 ook de loonadministratie verzorgen. De financiële administratie wordt door de cliënt zelf gevoerd, maar door de accountant beoordeeld en zo nodig gecorrigeerd.

Aanvankelijk houdt een personeelslid van de accountant de boekhouding bij met Exact. Na verloop van tijd neemt de accountant de boekhouding tijdelijk over met het online boekhoudprogramma Reeleezee. Wanneer dit systeem goed draait, geven de accountant en de cliënt de financiële administratie in handen van een zelfstandige boekhoudster. De accountant helpt haar met de btw-aangifte en beantwoordt nog specifieke vragen van de communicatieadviseur.

In maart 2009 geeft de communicatieadviseur de samenstellingsopdracht voor het boekjaar 2008 aan een andere accountant. De oude accountant verzorgt nog de jaarrekening en de vpb-aangifte 2007 en de loonadministratie tot en met 2008. Daarbij boekt hij de post debiteuren en de post crediteuren niet in en laat hij na de gevolgen daarvan voor de omzetbelasting te berekenen. Na de overgang vallen nog meer lijkjes uit de kast.

Klacht

De accountant heeft gezegd dat er een vaststellingsovereenkomst is met de fiscus over het ongebruikelijk lage loon van de directeur-grootaandeelhouder. Maar als de nieuwe accountant daarom vraagt, kan hij deze afspraak niet overleggen.

De oude accountant heeft de nieuwe accountant ook niet voldoende antwoord kunnen geven op vragen over de aansluiting van de financiële rapportage op de jaarrekening.

Bovendien heeft de oude accountant een agio opgenomen bij het fiscaal vermogen, waardoor de nieuwe accountant administratief geen goede aansluiting kan maken met het vermogen.

Oordeel

De klacht is gegrond. De Accountantskamer vindt het aannemelijk dat de accountant onduidelijkheid heeft laten bestaan over diverse zaken door deze niet of onvoldoende te documenteren.

Zo had in het dossier een kopie van de vaststellingsovereenkomst moeten zitten.

Verder had de accountant de post debiteuren en de post crediteuren meteen moeten inboeken en de gevolgen daarvan voor de omzetbelasting direct moeten berekenen in plaats van deze posten tegen elkaar weg te laten wegvallen. In ieder geval had hij deze werkwijze moeten documenteren, zodat de opvolgend accountant later niet voor raadselen kwam te staan. Het doet niet ter zake dat het bij deze posten om relatief kleine bedragen ging, die grotendeels tegen elkaar wegvielen zodat de gevolgen voor het balanstotaal gering waren,

Ook het opnemen van de agio heeft de accountant gebrekkig gedocumenteerd, zodat de nieuwe accountant deze post onjuist heeft geïnterpreteerd.

Al met al heeft de accountant onzorgvuldig en ondeskundig gehandeld.

Het beginsel van integriteit heeft hij echter niet geschonden. Want daarvoor moet je als accountant in je beroepsmatige betrekkingen niet eerlijk en niet oprecht optreden dan wel de waarheid geweld aandoen. En daarvan is in dit geval geen sprake.

Maatregel

Waarschuwing.

Annotatie Hans Blokdijk

Het is niet vaak voorgekomen dat het zwaartepunt van het oordeel van de tuchtrechter bij de documentatie door de accountant lag. Maar in de regelgeving is het belang daarvan in de laatste jaren uitvergroot. De uitspraak ligt dus in lijn met deze ontwikkeling.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.