Tuchtrecht

Zaakjes uiteindelijk op orde

Een accountant-administratieconsulent heeft zijn zaakjes na de aanvullende hertoetsing op orde, maar krijgt een tikje op de vingers wegens eerdere tekortkomingen.

Accountantskamer

Zaaknummers:
13/2220 Wtra AK
Datum uitspraak:
15 september 2014
Oordeel:
gegrond
Maatregel:
tijdelijke doorhaling 2 weken en boete 950 euro
Status:
definitief
Vindplaats:
ECLI:NL:TACAKN:2014:73

Lex van Almelo

Belangrijkste feiten

Een accountant-administratieconsulent blijkt bij de hertoetsing te weinig PE-punten te hebben gehaald, terwijl het interne stelsel van kwaliteitsbeheersing van diens kantoor op alle fronten tekortkomingen vertoont.

Het bestuur van de NBA dient hierover een klacht in.

De Accountantskamer besluit begin dit jaar de AA een laatste kans te geven en houdt de zaak aan totdat de resultaten van een aanvullende hertoetsing bekend zijn. Bij de aanvullende hertoetsing in juli 2014 blijkt de AA die kans met beide handen te hebben aangegrepen: alles is op orde.

Klacht

De accountant had bij de hertoetsting in 2011:

  • niet voldaan aan zijn PE-verplichtingen;
  • een praktijk die niet beschikt over een intern stelsel van kwaliteitsbeheersing dat voldoet aan de normen, vanwege tekortkomingen in de acceptatie en continuering van opdrachten, de uitvoering en documentatie van de werkzaamheden en de rapportering.

Oordeel

De klacht is gegrond.

Maatregel

Een en ander zou een doorhaling hebben kunnen rechtvaardigen. Maar  bij de aanvullende hertoetsing is gebleken dat zijn kantoor inmiddels beschikt over een stelsel van kwaliteitsbeheersing dat voldoet aan de normen. Verder weegt mee dat de accountant niet eerder tuchtrechtelijk is veroordeeld.

De Accountantskamer volstaat met een tijdelijke doorhaling van twee weken en een geldboete van 950 euro voor de negentien PE-punten die de accountant tekort kwam van 2010 tot en met 2012. Voor de 97 punten die hij tekort kwam in de drie jaar daarvoor blijft een boete uit.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.