Tuchtrecht

Meervoud in kantoornaam onjuist, maar geen zonde

Dat een eenpitter in de kantoornaam suggereert dat er meer accountants verbonden zijn aan het kantoor, is op zichzelf niet voldoende om de beroepsregels te schenden. Volgens de Accountantskamer doet de NBA er wel goed aan specifieke regels voor kantoornamen op te stellen.

Accountantskamer

Zaaknummers:
15/1161 Wtra AK
Datum uitspraak:
14 september 2015
Oordeel:
ongegrond
Maatregel:
geen
Status:
definitief
Vindplaats:
ECLI:NL:TACAKN:2015:102

Lex van Almelo

Belangrijkste feiten

Een registeraccountant heeft een eenmanskantoor dat '[B]-Accountants' heet. Op sommige pagina's van de website heeft zij het over 'wij'.

Een concurrent uit de regio stoort zich aan de naam, omdat die veel lijkt op de zijne. Hij dient een klacht in vanwege het gebruik van het meervoud in de kantoornaam en op de website.

Klacht

Met de gehanteerde handelsnaam en de domeinnaam '[B]-accountants.nl' suggereert de registeraccountant dat er meer dan één accountant bij het kantoor werkzaam is, terwijl er maar één accountant aan het kantoor is verbonden. Hiermee doet het kantoor zich groter en deskundiger voor dan het in werkelijkheid is.

Oordeel

Ongegrond.

Als de naamgeving van het accountantskantoor een verkeerde indruk kan wekken, handelt de verantwoordelijke accountant daarmee niet zelden in strijd met bedoelde fundamentele beginselen, met name dat van integriteit. En in het algemeen is het niet raadzaam dat een accountant zich met zijn of haar kantoor groter en/of deskundiger voordoet dan hij/zij of het in werkelijkheid is, zei de Accountantskamer eerder dit jaar.

Nu voegt de Accountantskamer eraan toe dat het op zichzelf nog geen schending van het integriteitsbeginsel oplevert als je een naam voert die duidt op meer dan één accountant terwijl er maar eentje is. Een onterecht meervoud in de kantoornaam is '(slechts) een omstandigheid' die kan bijdragen aan de schending van dit beginsel.

In de voorgaande zaak waren de initialen van de naam van de kantoorgenoot (die geen accountant was) verwerkt in de naam van het kantoor. Ook presenteerde de niet-accountant zich als vennoot van het kantoor met 'accountants' in de naam. Daardoor werd een ex-cliënt van het kantoor op het verkeerde been gezet over de hoedanigheid van de kantoorgenoot.

In dit nieuwe geval zijn er buiten het meervoud geen andere omstandigheden die het oordeel rechtvaardigen dat de eenpitter niet eerlijk en oprecht is opgetreden en de waarheid geweld heeft aangedaan. Het majesteitelijke meervoud op een bladzijde van de kantoorwebsite is 'op zichzelf onjuist, maar kan worden beschouwd als een stijlfiguur die vaker wordt gebezigd'.

Om verkeerde beeldvorming bij (potentiële) klanten te voorkomen, geeft de eenpitter iedere (nieuwe) klant uitleg over het kantoor. Op één van de achterliggende pagina's van de kantoorwebsite  schetst zij een duidelijk beeld van zichzelf en haar eenmanskantoor, zodat hierover geen twijfel kan ontstaan. Het meervoud in de kantoornaam brengt ook niet per definitie handelen het accountantsberoep in  diskrediet.

De verwijzing naar een beslissing van de tuchtrechter voor advocaten doet niet ter zake. De advocaten hebben namelijk wel specifieke regels over naamgeving, maar - zoals de Accountantskamer eerder dit jaar ook al zei - sinds 1 januari 2007 zijn er voor accountants geen specifieke bepalingen meer voor de naamgeving van de praktijk.

Al met al verdient het geen aanbeveling om als eenpitter een kantoornaam te voeren die suggereert dat er meer dan één accountant aan het kantoor is verbonden. Wel zou de de NBA zich kunnen beraden op de wenselijkheid van regelgeving over kantoornamen.

Maatregel

Geen.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.