Tuchtrecht

Doorgehaald na greep in kas en btw-fraude

Een accountant-administratieconsulent heeft als penningmeester van de Mercedes-Benz Club Nederland een kwart miljoen verduisterd. Zijn btw-fraude blijft buiten beschouwing.

Accountantskamer

Zaaknummers:
16/1827 en 16/1828 Wtra AK
Datum uitspraak:
29 augustus 2016
Oordeel:
gegrond respectievelijk niet-ontvankelijk
Maatregel:
doorhaling met niet-herinschrijvingstermijn van 10 jaar
Status:
definitief
Vindplaats:
ECLI:NL:TACAKN:2016:88 , ECLI:NL:TACAKN:2016:87

Lex van Almelo

Belangrijkste feiten

In juli 2016 verschijnen in onder meer De Telegraaf en De Gelderlander berichten over de penningmeester van de Mercedes-Benz Club Nederland. Hij zou een kwart miljoen euro hebben verduisterd.

De penningmeester is een accountant-administratieconsulent. De NBA schrijft de accountant dat zij overweegt een tuchtklacht in te dienen en de Accountantskamer te vragen zijn inschrijving alvast door te halen. De accountant belt daarop naar de NBA. In een reactie op het verslag van het telefoongesprek schetst de accountant zijn persoonlijke omstandigheden en beroepsmatige activiteiten van 2003 tot 2015, zoals:

 • psychische problemen;
 • dubbele woonlasten voor zijn woning;
 • een verbouwing, om een deel te kunnen verhuren, die niet af komt;
 • hulp van ouders, familie of vrienden die uitbleef;
 • een cliënt die het tweede deel van een rekening niet wilde betalen, omdat een kwart van zijn klanten was vertrokken, een flinke tegenvaller van ongeveer twee ton;
 • met als gevolg dat de accountant het restant van een ING-lening niet kon aflossen.

Door deze omstandigheden - en “zeker ook door het uitblijven van financiële hulp van niet onbemiddelde ouders en bekenden” - had de accountant naar eigen zeggen “geen andere keuze dan een greep in de kas” te doen. Want hoewel hij “vanzelfsprekend” had gesnoeid in zijn persoonlijke uitgaven kon hij de plannen “op eigen financiële kracht niet realiseren”.

Toen het bestuur van de vereniging de fraude een jaar geleden “bij toeval” ontdekte, schrok de accountant naar eigen zeggen erg van zijn fouten. Een delegatie van het bestuur had met hem te doen en vond hem “nog steeds een onvoorstelbaar goed mens”. De accountant kreeg vijf jaar om het verduisterde bedrag terug te betalen met een rente van 2 procent. “…gezien het toenmalige werkaanbod, was dit voor mij geen probleem. (...)”

Volgens de voorzitter van de vereniging is de accountant kort nadat hij penningmeester was geworden, begonnen met het verduisteren van bedragen. Ook zou hij een frauduleuze btw-aangifte hebben gedaan en het bedrag van de btw-teruggave in eigen zak hebben gestoken.

Volgens de voorzitter heeft de accountant voor meer dan een kwart miljoen euro gefraudeerd. Totdat de algemene ledenvergadering hem in oktober vorig jaar ontsloeg, betaalde de accountant delen van het geld terug. “Sindsdien verloopt het terugbetalen minder vlot.” De vereniging probeert nu zoveel mogelijk geld terug te halen en heeft onder meer zes auto’s in beslag genomen.

De NBA dient een klacht in (16/1827 Wtra AK) en vraagt de Accountantskamer alvast de inschrijving van de accountant door te halen (16/1828 Wtra AK).

Klacht

De accountant heeft in strijd gehandeld met het belang van een goede uitoefening van het accountantsberoep door zonder toestemming geld over te maken van de bankrekening van de vereniging naar zijn eigen rekening.

Oordeel

De klacht is gegrond.

Omdat de accountant geen verweer voert, levert de informatie die de NBA heeft aangereikt voldoende tuchtrechtelijk bewijs op voor de verduistering. Dit gedrag is oneerlijk, onoprecht en in strijd met wet- en regelgeving. Bovendien heeft de accountant het accountantsberoep in diskrediet gebracht.

Uit de e-mailberichten blijkt dat de accountant rond 2010 met psychische problemen kampte en in 2011/2012 weer als openbaar accountant aan het werk is gegaan. Volgens de Accountantskamer biedt de geldnood geen enkele verontschuldiging voor de greep in de kas. “Juist van een accountant, op wiens schouders de (…) verantwoordelijkheid rust (ook) steeds te handelen in het algemeen belang, had mogen worden verlangd dat hij andere wegen had bewandeld om, zo nodig met de hulp van derden, uit de geldnood te geraken.”

Maatregel

Doorhaling met een niet-herinschrijvingstermijn van tien jaar.

De accountant heeft zich niet integer en niet professioneel gedragen. Omdat het maatschappelijk verkeer ernstig risico loopt als de accountant zijn werkzaamheden voortzet, verklaart de Accountantskamer de uitspraak 'uitvoerbaar bij voorraad'. De inschrijving wordt dus zonder meer doorgehaald, ook al gaat de accountant in hoger beroep. Om die reden is het niet nodig om een voorlopige voorziening te treffen, zodat het verzoek van de NBA om de accountant alvast door te halen niet-ontvankelijk wordt verklaard (16/1828 Wtra AK).

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

  Aanmelden nieuwsbrief

  Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

  Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.