Nieuws

Deloitte-accountants: 'Controleplicht is slecht voor kwaliteit'

Accountants die een controle-opdracht bij een beursfonds weigeren, doen dat vooral op kwaliteitsgronden. Het verplicht moeten controleren van oob-organisaties via een aanwijsbevoegheid is niet goed voor de kwaliteit.

Dat betogen accountants Bert Albers en Frank Duijm, respectievelijk partner en senior manager bij Deloitte, in een opiniebijdrage in het FD. Onvoldoende administratieve organisatie, risicobeheersing en corporate governance kunnen belemmeringen vormen om verantwoord te controleren, stellen zij. "Van een geweigerde opdracht gaat zo een belangrijk signaal uit, dat bij een controleplicht verloren gaat."

Ook kan de kwaliteit van het controlewerk onder druk komen te staan, als door verplichte toewijzing van een controleopdracht overhaast moet worden ingespeeld op een acute situatie. In lijn met het advies van de Commissie Toekomst Accountancysector (CTA) wil minister Hoekstra (Financiën) een aanwijsbevoegdheid in het leven roepen, voor beursfondsen die geen accountant kunnen vinden.

Beter idee is volgens beide accountants het actieplan van de Europese Commissie voor verdere integratie van de Europese kapitaalmarkt. Dat moet resulteren in grensoverstijgende oob-controles onder Europees toezicht. "De kleine Nederlandse kapitaalmarkt wordt dan toegankelijk voor Franse of Duitse kantoren en omgekeerd, wat het aanbod in de markt vergroot."

Een snellere oplossing voor oob's die geen accountant kunnen vinden, is versoepeling van de eisen die aan kleine beursfondsen gesteld worden. "Dit verruimt voor hen het aanbod tegen lagere kosten. Kapitaalverschaffers moeten voor deze fondsen dan wel rekening houden met een hoger risicoprofiel. Maar, zonder risico, geen opbrengst", aldus Albers en Duijm.

Ook columnist Arnout van Kempen toonde zich recent op Accountant.nl kritisch over een aanwijsbevoegdheid, die de marktwerking zou verstoren. "De minister moet echt terug komen van het heilloze idee dat iedereen recht heeft op een accountant", zo stelde hij.

FD: 'Controleplicht voor accountants is slecht voor kwaliteit'

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.