Arbeidsmarkt

Accountants praten vrijuit over de big four

Over elk product, hotel of reisbestemming kun je tegenwoordig op het internet een review vinden. Ook werkgevers ontkomen niet aan deze ontwikkeling: met de opkomst van websites als The Vault en Glassdoor waar geverifieerde werknemers hun meningen kunnen achterlaten, hangt de was, in alle gradaties van schoonheid, voorgoed buiten.

Björn Remmerswaal

Er staan duizenden reviews over voornamelijk de Amerikaanse takken van de big four op The Vault en Glassdoor. De anonimiteit van het medium haalt natuurlijk niet altijd het beste in de mens naar boven, maar een gemiddelde van alle reviews geeft een interessant beeld van de kantoren.

Wat meteen opvalt, is dat zowel de plus- als de minpunten van de kantoren sterk overeenkomen. Iedereen klaagt uiteraard over het salaris, maar ook de vele uren werk worden overal genoemd. Een pluspunt dat bij haast alle reviews wordt genoemd, is de toegang tot allerlei trainingen, en de mogelijkheid om een goed cv op te bouwen. Hieronder een overzicht per kantoor van de meest gehoorde plus- en minpunten.

'De vele uren werk worden overal genoemd.'

PwC

PwC staat bij The Vault op nummer 1 qua waardering. Op Glassdoor krijgt PwC het cijfer 3,7 uit 5 en 89 procent geeft er zijn goedkeuring aan de huidige ceo. Het kantoor wordt gezien als "het meest prestigieuze kantoor, met ontzettend slimme mensen. In de wereld van accountancy is werken bij dit kantoor het equivalent van naar Harvard gaan".

De bedrijfscultuur wordt hoog gewaardeerd: "Het kantoor is erg goed in het laten merken dat je wordt gewaardeerd." Ook het feit dat PwC vaak het hoogst wordt gerangschikt van de big four, vinden velen een pluspunt.

De minpunten van het werken bij PwC zijn de drukte, het volgens velen te lage salaris in vergelijking met andere werkgevers in de financiële sector, en de competitie: "Exceptionele werknemers zijn hier gemiddeld. Je moet dus continu uitzonderlijk presteren om op te vallen anders krijg je slechts nominale opslag en prestatiebonussen."

Een andere werknemer vergelijkt carrière maken bij PwC met professioneel pokeren: "Je bent misschien slim, maar de rest is dat ook." Sommigen denken dat het succes PwC naar het hoofd is gestegen: "Arrogant en snobistisch."

EY

EY staat op nummer 2 bij The Vault, krijgt een 3,7 op Glassdoor en 93 procent keurt de ceo goed. "Als je de ideale plek zoekt om een carrière op te bouwen, kom dan hier. Als je meer op zoek bent naar prestige of exclusiviteit dan kun je misschien beter bij een ander kantoor gaan kijken. "

De klantenkring van EY is een belangrijke reden om er te werken: "Ongelooflijke exposure aan 'bekende' klanten en topmanagers." Het werk is volgens velen uitdagend en leuk. EY is volgens meerdere werknemers de top dog in accounting.

Minpunten bij EY: "De uren. En niet alleen de uren, maar ook de onvoorspelbaarheid van de uren en afspraken met klanten." Sommigen klagen ook over het vele reizen. De bedrijfscultuur laat soms te wensen over: "Oude en gestagneerde denkwijzen. En een zeer veeleisende omgeving."

'Een pluspunt is de toegang tot allerlei trainingen.'

Deloitte

Deloitte is nummer 3 bij The Vault, krijgt een 3,6 bij Glassdoor en 91 procent keurt de ceo goed. "Je werkt met de allerbesten, zeer getalenteerde en zeer intelligente mensen met diverse ervaring en een diverse afkomst." Ook hier zijn de groeimogelijkheden populair: "Professionele groei en uitdagingen op elk niveau."

Op Glassdoor noemen een paar werknemers de royale onkostenvergoeding als plusplunt en de mogelijkheid tot thuiswerken. Deloitte wordt ook gezien als goed voor zijn werknemers: "Het vriendelijkste en meest zorgzame kantoor van de big four."

Minpunten zijn zoals bij allemaal de hoeveelheid uren en de stress: "Er is hier geen werk-privébalans." Een aantal werknemers noemt de intense competitie bij Deloitte een probleem. Ook het startsalaris wordt als te laag gezien en er is "te veel bureaucratie".

KPMG

KPMG is nummer 4. Op Glassdoor krijgt KPMG een 3,4 en 86 procent keurt de ceo goed. De concurrentie lijkt hier minder moordend te zijn dan bij de andere kantoren: "Vriendelijkere sfeer tussen collega's vergeleken met andere kantoren." Ook hier zijn de uitdagingen en de diversiteit van de klanten belangrijke redenen om er te werken, evenals de trainingsmogelijkheden en de internationale ervaring.

Minpunten bij KPMG zijn de "onvoorspelbare uren”, dat het de kleinste en minst prestigieuze van de big four is, "een gebrek aan leiderschap", en een van de werknemers merkt op dat KPMG zo snel groeit dat het moeilijk is om goede nieuwe mensen binnen te halen.

Björn Remmerswaal is redacteur van Accountant.nl.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Gerelateerd

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.