Financiering

Fink moet financieringsaanvraag mkb vergemakkelijken

Helpt het project Financieringslink (Fink) de financiering aan het mkb weer op gang? Als het aan de initiatiefnemer het ministerie van Economische Zaken ligt wel. Een pilot die binnenkort start zal het moeten uitwijzen.

Adrie Boxmeer

Fink is de nieuwe naam van het project SBR plus. Er komt een online portaal waar kleine en middelgrote bedrijven snel kunnen verkennen bij welke aangesloten financier zij mogelijk in aanmerking komen voor financiering. Door de gestandaardiseerde taxonomie hoeven de ondernemers maar één keer alle gegevens aan te leveren voor deze verkenning.

Volgens Gerard van IJzendoorn, senior vaktechnisch medewerker van de NBA, is Fink hard nodig. "Kleine en middelgrote ondernemers krijgen tegenwoordig bijna geen financiering meer van hun bank omdat die het risico bij kleine leningen te groot acht. De Basel III-eisen maken het voor banken minder interessant om in het mkb te investeren. Ze richten zich tegenwoordig eigenlijk alleen nog maar op grote bedrijven. Dat leidt tot stagnatie bij de ontwikkeling van nieuwe initiatieven."

'Ik ken een strandtentexploitant die na drie maanden van zijn bank te horen kreeg dat men nooit strandtenten financierde.'

"Ik ken een strandtentexploitant die in de winter een aanvraag indiende en na drie maanden van zijn bank te horen kreeg dat men nooit strandtenten financierde. Dat betekende onnodig tijdverlies, omdat de exploitant uiteraard voor de zomer zijn plannen wilde uitvoeren."

Verkenningsfase

Inmiddels zijn er diverse mogelijkheden voor alternatieve financiering ontstaan: crowdfunding, kredietunies, informal investors en business angels. Alleen zijn deze mogelijkheden bij veel ondernemers nog onvoldoende bekend. Het ministerie van Economische Zaken wil door de proef met Fink ondernemers een portaal bieden waar men direct bij diverse financiers kan verkennen of hun aanvraag in aanmerking komt voor financiering.

Lisa van de Voort, Fink-projectleider bij EZ: "Een ondernemer levert de financiële informatie over zijn bedrijf en zijn plannen gestandaardiseerd aan waardoor financiers direct zien hoe een bedrijf er voor staat. Andersom is het voor een ondernemer snel duidelijk bij welke financier hij wellicht terecht kan en net zo belangrijk: bij welke niet. Dat voorkomt onnodig tijdverlies."

'Voor een ondernemer is snel duidelijk bij welke financier hij wellicht terecht kan en net zo belangrijk: bij welke niet.'

EZ ziet zich nadrukkelijk slechts als aanjager bij het opgang brengen van de financieringsmarkt voor het mkb. Daarna wordt Fink overgedragen aan de markt.

Rol accountant

Wat kan de rol van de accountant zijn bij Fink? We vragen het aan Huib Maas van 216 Accountants en John Brands van KUBUS. Beiden hebben op verzoek van EZ meegepraat over de ontwikkeling van Fink.

Maas: "Het leidt tot tijdwinst bij het aanleveren van de gegevens die nodig zijn voor een financieringsaanvraag. Aan de andere kant krijgen ondernemers meer keuze uit verschillende financiers."

'Het leidt tot tijdwinst bij het aanleveren van de gegevens die nodig zijn voor een financieringsaanvraag.'

Brands: "Aan de ene kant hoeft de accountant in technische zin zijn klanten niet meer te adviseren over de diverse financieringsmogelijkheden. Want dat kunnen ze nu zelf direct zien. Aan de andere kant legt Fink slechts het eerste contact tussen ondernemers en potentiële financiers. Als het er werkelijk op aankomt dan wil de financier ook nog een degelijk financieel rapport over de onderneming hebben. Dat is uiteraard het werk van de financieel intermediair."

Wanneer is Fink geslaagd?
Brands: "Als ik geen klachten meer krijg van klanten dat het zo moeilijk is om financiering te krijgen voor hun plannen."

Maar die klachten nemen nu toch al af? Want uit de halfjaarlijkse Financieringsmonitor die EZ in juli 2015 publiceerde, bleek dat de banken weer iets gemakkelijker krediet verlenen. Werd in 2013 nog een derde van de kredietaanvragen afgewezen, nu is dat nog maar een kwart. Brands begint te lachen. "Dat cijfer zegt helemaal niets, want het zijn vooral grote en middelgrote bedrijven die nu iets gemakkelijker aan geld komen. Voor de kleine bedrijven is de situatie nog steeds slecht."

Maas waarschuwt ervoor om te denken dat door Fink ondernemers nu plotseling gemakkelijker aan financiering komen. "De wereld verandert niet door Fink. Basel III geldt nog steeds voor de banken. Ook andere financiers zullen hun eisen blijven stellen aan ondernemers. Iemand met een slecht plan zal nog steeds geen financiering krijgen. Daar verandert de komst van Fink niets aan."

Crowdfunding

Een van de nieuwe manieren van financieren is crowdfunding. Daarom praat ook het Rotterdamse financieringsplatform Symbid mee over Fink. Het platform, dat in 2011 begon als aandelencrowdfunder, biedt inmiddels ook alle andere mogelijke vormen van mkb-financiering. In totaal realiseerde Symbid tot nu toe zo’n 236 miljoen euro voor vierhonderd bedrijven door ondernemers en verschillende vormen van financiering bij elkaar te brengen. Eigenlijk dus wat het ministerie van Economische Zaken met Fink wil bereiken.

SER: financieringsmarkt mkb-kredieten faalt

Dat mkb-bedrijven steeds minder vaak een lening van de bank krijgen, heeft structurele oorzaken, volgens een rapport dat de Sociaal Economische Raad (SER) in oktober 2014 uitbracht. Zo zijn er schaalnadelen waardoor het voor banken relatief bewerkelijk is, en daardoor duur, om voor een klein bedrijf een krediet te regelen. Omdat dat vaak een klein krediet is, kan de bank deze kosten niet via de kredietrente terugverdienen. Ook kan de informatie die mkb-bedrijven over hun eigen financiƫle positie aan de banken verstrekken beter. SBR en dus ook Fink kan daarbij een rol spelen. De SER pleit ook voor vergroting van het aantal alternatieve financiers, omdat de kredietmarkt nu nog door drie banken wordt gedomineerd. Als de ene bank een kredietaanvraag afwijst dan is de kans groot dat de andere drie banken dat ook doen.

Is het initiatief van de overheid dan niet dubbelop?
Commercieel directeur Robin Slakhorst van Symbid: "Nee, zeker niet, want EZ bevindt zich in de positie om één taxonomie, één communicatiestandaard te ontwikkelen waardoor investeerders en ondernemers elkaar nog efficiënter kunnen vinden. Het opstellen van een taxonomie is typisch een taak van een onafhankelijke, niet commerciële partij."

Slakhorst roemt de verkenningsfase van Fink. "Je ziet aan de hand van een stoplicht direct bij welke financier je terecht kunt. In ons geval vermoed ik dat alle stoplichtjes steeds op groen zullen staan omdat wij al met diverse financiers samenwerken."

Adrie Boxmeer is journalist.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.