Accountant in beeld

Hoe een toekomstig partner voor de schoonmaak koos

Die gaat partner worden, dachten collega's over Maxime Asjes. Ze streed voor ontwikkeling van de accountancy, ze sparde met de raad van bestuur en haar carrière ging recht omhoog. Toch stapte ze over naar het bedrijfsleven. Een accountant voegt overal waarde toe, zo is haar overtuiging.

Henk Vlaming

"Misschien is het goed als we een verkennend gesprek voeren." Elke accountant weet waartoe zo'n uitnodiging van een headhunter kan leiden. Toch ging Maxime Asjes er die keer op in - voor het eerst van haar leven - ook al zocht ze geen andere werkgever. Het onvoorstelbare werd daarna werkelijkheid: Maxime trok na zeven jaar de deur van Deloitte achter zich dicht. Haar nieuwe werkgever heet Facilicom.

MaximeAsjes1_900x590.jpg

Die naam doet bij accountants niet meteen een belletje rinkelen. Facilicom zit niet in de accountancy en zelfs niet in de financiële sector. Het bedrijf is groot in schoonmaak, catering, beveiliging, bouw, technisch onderhoud en facilitair management. "Ik word manager Business Control bij één van de vier divisies. Ik zit er direct onder de financieel directeur van de divisie en help mee aan de interne beheersing, de verslaggeving en de business control."

Compliancedrift

Wat drijft een jonge accountant met een bloeiende loopbaan bij een van de grootste accountantskantoren naar een facilitair bedrijf? Bij Deloitte was Maxime opgeklommen tot manager Audit & Assurance, ze had er een prachtig netwerk. Velen zagen in haar een toekomstige partner.

Maar niet alles in de accountancy heeft glans, beseft ze. "Voor de compliancedrift loop ik niet warm, hoe terecht die ook is. Dossiervorming en verantwoording maakt dat we als accountants minder vaak met de klant om tafel zitten, wat ik juist het leukste vind. Ook de werkdruk en de continue beschikbaarheid zijn niet altijd prettig, hoe lekker ik drukte ook vind. Verder blijft diversiteit een aandachtspunt."

'Ik kan bouwen aan zoveel verschillende dingen, met als nieuw element dat ik vooruitkijk in plaats van achteruit, zoals ik als accountant gewend ben.'

Daar staat de lokroep vanuit bedrijven tegenover. "De mogelijkheden zijn er zeker niet minder dan bij de kantoren. Als accountant ben je interessant vanwege je opleiding en ervaring. Ik denk bij Facilicom mee met de strategie, ik help om de richting te bepalen en de organisatie sterker te maken. Ik kan bouwen aan zoveel verschillende dingen, met als nieuw element dat ik vooruitkijk in plaats van achteruit, zoals ik als accountant gewend ben. Impact en maatschappelijke relevantie op een andere manier."

Nachtmerrie

Toch verbaasde Maxime zichzelf met haar overstap. Met het bedrijfsleven als werkomgeving had ze aanvankelijk geen greintje affiniteit. "Mijn nachtmerrie was om vast te zitten bij één bedrijf en elke dag dezelfde rapportjes uit te draaien."

Haar omgeving kon de switch moeilijk geloven. Iedereen wist dat Maxime verknocht is aan de accountancy. "Toen ik als twintigjarige de big four ontmoette op een event, wist ik dat de accountancy het helemaal was voor mij. Graven in cijfers, analytisch werken, binnenkomen bij bedrijven, werken in dynamische teams, ik vond het fantastisch."

MaximeAsjes2_900x590.jpg

Zowel binnen als buiten Deloitte zette Maxime zich in om het vak verder te ontwikkelen. Bij Deloitte zat ze in de Young Audit Board. Via het Deloitte Council deelde ze kennis en inzichten met young professionals van andere disciplines binnen de organisatie, en mocht ze sparren met de raad van bestuur. Daarbuiten werd ze host van de Busy Season Talks op Clubhouse en publiceerde ze artikelen in bijvoorbeeld het FD en op The Accountables, het platform van accountancystudenten en jonge accountants.

Haar visie op het vak stak ze daarbij niet onder stoelen of banken. Zo vindt ze het concept van audit only een vorm van kapitaalvernietiging, met name bij kantoren die zich breed ontwikkeld hebben. "Zonde om die gezamenlijke ervaring in IT, fiscaliteit en consultancy af te stoten." Voor innovatie en technologie eist ze ruim baan. "Want daar moet je klanten bij ondersteunen. Stel je voor dat zij de accountants moeten uitleggen hoe het werkt."

Aarden

Het is door deze gedrevenheid dat haar omgeving twijfelt of ze zal aarden buiten het accountantskantoor. "Sommigen denken dat ik na een paar maanden weer terug ben. Omdat ik ga terugverlangen naar de organisatie, de mensen, de cultuur en de snelheid van het werk. Ze hebben vaker collega's naar het bedrijfsleven zien vertrekken en ook weer zien terugkomen."

'Ik had het ontzettend naar mijn zin, ik had een rolmodel kunnen zijn voor jonge vrouwen in accountancy.'

Meermalen twijfelde ze of de stap naar buiten de juiste beslissing was. "Die zeven jaren bij Deloitte heb ik ervaren als één groot hoogtepunt. Ik heb bij bedrijven in de keuken gekeken via verslaggeving, controles van de jaarrekening en adviezen over interne beheersing. Hadden we een controle van een jaarrekening afgerond, dan vierden we dat met het hele team. Ik had het ontzettend naar mijn zin, ik had een rolmodel kunnen zijn voor jonge vrouwen in accountancy."

Geen dag hetzelfde

"Maar Facilicom zet mijn persoonlijke ontwikkeling centraal. Waar jij naar toe wil, daar gaan wij jou coachen, was de belofte. Geen dag zal hetzelfde zijn. Hoe meer ik daarover nadacht, hoe groter mijn nieuwsgierigheid werd. Ik wil gaan ontdekken wat mijn mogelijkheden zijn. Ik ga ontzettend mijn best doen om er een succes van te maken."

'Vroeger was er vooral kritiek op alle tekortkomingen van accountants, maar nu groeit de waardering voor onze maatschappelijke rol.'

Zal ze ooit terugkeren naar de accountancy? Wie weet, zegt ze. Haar liefde voor het vak staat recht overeind. "Ik blijf accountant, ik ben trots op de titel." De sector heeft ze ten goede zien veranderen. "Zeven jaar geleden was het nog ieder voor zich bij de kantoren. Nu slaat de accountancy de handen ineen om antwoord te vinden op structurele uitdagingen en nieuwe vraagstukken, zoals die van de duurzaamheidsverslaggeving. De diversiteit is toegenomen, kantoren nemen ook mensen aan die geen accountancy hebben gestudeerd en veel meer vrouwen treden toe tot hogere functies. Vroeger was er vooral kritiek op alle tekortkomingen van accountants, maar nu groeit de waardering voor onze maatschappelijke rol. Terecht, we mogen echt trots zijn op onszelf."

Henk Vlaming is journalist.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.