Arnout van Kempen

De NBA moet de functie van 'openbaar aanklager bij de Accountantskamer' serieus inrichten, wat Arnout van Kempen betreft.

Discussie Column

De openbaar aanklager in het tuchtrecht

Op 12 oktober 2010 kon ik u met grote blijheid vertellen dat het NIVRA (rechtsvoorganger van de NBA) eindelijk haar beleid met betrekking tot tuchtklachten had aangepast. Voortaan zou het NIVRA niet meer naar de tuchtrechter stappen als het toch geen zin meer had, nee, het NIVRA kende zichzelf een soort "openbaar aanklager"-rol toe. Wat ik toen al vermoedde herhaal ik graag nog eens: als het accountantsberoep zelf goede kwaliteitsnormen zou hebben gehad, zelf via kwaliteitstoetsing daar op had toegezien en zelf een soort openbaar aanklager in het leven had geroepen, dan was de hele Wta nooit nodig geweest. Ik voeg daar nu aan toe: dan was de AFM niet in beeld gekomen en hadden we geen 53 maatregelen, MCA, CTA, Kwartiermakers etc. nodig gehad. Zelfs ondanks de verfoeilijke controleplicht zou het beroep met het genoemde drieluik haar goede naam hebben kunnen behouden. Helaas is het beroep nooit verder gekomen dan te vage normen (bedenk dat de COS onder druk van toezichthouders tot stand is gekomen), zwak collegiaal toezicht en een beleidsregel die in de praktijk totaal niet serieus vorm krijgt.

Op 19 maart 2012 wees ik er op dat de heer Mock RA al een tijd pleitte voor een openbaar aanklager voor het accountantsberoep en hoe dat mooi aansloot bij mijn denken over de klagende rol van de beroepsorganisatie. Ik constateerde dat het er maar niet van kwam. Mijn inschatting toen was dat dat kan komen door verzet vanuit de kantoren of door een gebrek aan onderzoeksmogelijkheden. Dat het wel degelijk zinvol zou zijn, en volledig in overeenstemming met de wensen van de wetgever, heb ik ook bepleit. Daar is verder niets mee gedaan, en nu, acht jaar later, kan ik helaas constateren dat de discussie volledig van tafel is.

Op 14 augustus 2020 deed Lex van Almelo verslag van een tuchtzaak waar nut en noodzaak van een openbaar aanklager, of van enige activiteit van de NBA op dit vlak, weer eens fraai werd geïllustreerd. Door een klacht tegen accountant A werd duidelijk dat accountant B wellicht een verslag zonder deugdelijke grondslag had opgesteld. Maar de klager tegen A had er geen civiel belang bij accountant B aan te spreken, dus van een relevante klacht is het nooit gekomen. Het tuchtrecht, dat zou moeten gaan over het "beteugelen van misslagen in het beroep", over leren uit gemaakte fouten ook, gaat in de praktijk om een gek mengsel van strafrecht en civiel recht. De civiele belangen van klagers zijn absoluut leidend en het resultaat van een zaak is vooral punitief gericht.

Naar aanleiding van deze kwestie plaatste ik een stukje op LinkedIn en riep daarin onder andere Hanzo van Beuzekom van de AFM en Marlies de Vries als Kwartiermaker op ook hun visie te geven. Zij reageerden terughoudend, kennelijk niet goed op de hoogte van de discussies uit 2010 en vooral 2012. Maar niet afwijzend en daar put ik enige hoop uit.

Ten slotte put ik hoop uit de opinie van Marcel Pheijffer van 19 augustus 2020 waarin het accountantsberoep met dat van juristen wordt vergeleken en een oproep wordt gedaan tot fundamentele discussies binnen het accountantsberoep. Geïnspireerd door zowel Marcel als Lex, in de verwachting dat AFM en Kwartiermakers minstens interesse hebben, roep ik opnieuw op:

NBA, luister naar de wens van de wetgever en maak gebruik van de specifieke rol die de NBA in de wet heeft als buitengewoon klager bij de Accountantskamer, zet de beleidslijn uit 2010 na tien jaar eens om van een papieren tijger naar een echte tijger en richt de functie van "openbaar aanklager bij de Accountantskamer" serieus in. Geef een budget om onderzoek te doen en versterk het accountantsberoep door het tuchtrecht los te rukken uit de handen van klagers die slechts uit eigenbelang klagen. Geen zoveelste set generieke maatregelen voor alle accountants, maar met chirurgische precisie ingrijpen bij individuele accountants als dat nodig is.

Het zal meer doen voor het vertrouwen in deze al zo lang geplaagde beroepsgroep dan weer een partij zelfkastijding en weer een berg generieke maatregelen die samen de boodschap de maatschappij in sturen dat accountants er weer of nog steeds niks van bakken. Het beroep heeft alle reden om vanuit zelfvertrouwen te communiceren. Goede normen, goed toezicht en goed individueel ingrijpen als daar aanleiding voor bestaat vormen de basis.

Wat vindt u van deze column?

Reageer

Arnout van Kempen di CCO CISA is directeur compliance & risk bij aaff, de fusieorganisatie van Alfa en ABAB. Hij schrijft op persoonlijke titel.

Gerelateerd

15 reacties

Harry Mock RA

Beste heer van Kempen,

Goed dat U dit onderwerp waarover wij al in 2012 aan de bel hebben getrokken,weer aan de orde stelt. Ik hoop dat het NBA eens gaat doorpakken,maar zonder enige dwang van instanties en/of commissies zie ik het niet gebeuren.
Vreemd dat de Monitoringscommissie hier niets over heeft gezegd.
Inderdaad klagen de meeste klagers ,(curatoren inbegrepen)nu uit een monetair belang,in de hoop daarmee bewijs voor een civiele zaak te produceren.
Een neutrale Openbare aanklager,naar het model van de Deken,zoals is geopperd ,zonder tweede agenda,
zou zeker het aanzien van het beroep kunnen verbeteren.

Antje Kuilboer-Noorman

@Ron. Dank voor je uitgebreide toelichting en het delen van jouw kennis op dit gebied. Zeer interessant. Een Openbaar Aanklager aanstellen met inrichting van een model vergelijkbaar aan de Deken van de Orde van Advocaten lijkt ook mij een zeer zinvolle stap.

Allicht dat de kwartiermakers hiervoor een werkgroep kunnen inrichten om het onderdeel ‘steunen en straffen’ beter uit te diepen en een betere/duidelijker inrichting van het bestaande of aanvullingen daarop nader te laten uitwerken. Lijkt mij een waardevolle bijdrage aan de hervormingen.

Ron Dohmen

@ Antje. De keren dat een accountant achter tralies verdwijnt i.v.m. een valse jaarrekening is (gelukkig) echt maar incidenteel. In ECLI:NL:RBROT:2017:9921 gebeurt dat b.v. n.a.v. een valse controleverklaring. Wel via 225 Sr overigens, omdat een controleverklaring geen jaarrekening is. In ECLI:NL:RBOVE:2018:3585 ging het om een valse jaarrekening en werd op 336 Sr vervolgd, terwijl in dat ECLI:NL:RBOVE:2019:3103 weer via 225 Sr werd gedaan. De ruimte is hier te beperkt om daar dieper op in te gaan, maar een van de redenen waarom een accountant moeilijker via 336 Sr kan worden vervolgd is omdat het een zgn. kwaliteitsdelict betreft en 225 Sr niet. Een (nog meer) gespecialiseerd OvJ maakt geen verschil. Het Functioneel Parket van het OM is overigens al gespecialiseerd in fraudezaken, maar zelfs daar zijn er weinig mensen enthousiast te maken voor 336 Sr. Er is immers een volwaardig en vooral makkelijker alternatief.

Overigens ben ik het met Arnout eens dat een door de NBA aangestelde openbaar aanklager een toegevoegde waarde kan hebben, maar dan wel naar het model van de deken van advocaten en niet zoals b.v. nu in het bankentuchtrecht of in het KNVB-tuchtrecht gebeurt. In de laatste varianten kan namelijk alleen de openbaar aanklager een tuchtprocedure voeren en niemand anders. In de advocatuur neemt de deken een centrale plaats in en functioneert daar als een voorportaal met een filterfunctie om b.v. bagatelklachten eruit te halen. Maar een klager kan de deken in veel gevallen desnoods passeren als hij toch een uitspraak van de Raad van Discipline wil hebben.

Carel Verdiesen

Beste Arnout, ik realiseer me dat, met een beetje fantasie, deze rol door de NBA kan worden opgepakt op basis van 3 van de 4 wettelijke taken van de NBA in de WAB.
Maar misschien moet het explicieter en kunnen de kwartiermakers de Minister adviseren om dit als 5e kerntaak aan de wet toe te voegen?
Hoef je alleen maar het personele en budgettaire plaatje verder in te vullen (In Amsterdam EN Zwolle vermoed ik)

Arnout van Kempen

Let wel: wat ik voorstel betreft specifiek het tuchtrecht onder de Wtra. Uitbreiden naar strafrecht vraagt heel specifieke competenties en vooral bevoegdheden die de NBA niet heeft en niet kan toekennen.

Antje Kuilboer-Noorman

@Ron. Dat ‘niet zo vaak overigens’, is dat omdat er geen aangifte wordt gedaan, althans niet tegen de accountant, wanneer er vermoeden van een valse jaarrekening is? Hoe vaak eindigt een accountant in NLD in de bak? Heb jij daar inschatting van?

Idd met Artikel 225 -Hij die een geschrift dat bestemd is om tot bewijs van enig feit te dienen, valselijk opmaakt of vervalst, met het oogmerk om het als echt en onvervalst te gebruiken of door anderen te doen gebruiken, wordt als schuldig aan valsheid in geschrift gestraft.....-kom je er ook en geldt voor een ieder, ook de accountant.
De figuur, het algemene en het specifieke misdrijf (art 336) en de route bestaat, maar wordt zelden toegepast. Zou een wel gespecialiseerde openbaar aanklager (OM) het verschil maken? En zou reële dreiging van gevangenisstraf meer scheef schaatsen gaan voorkomen, dan de huidige tucht van een aantal weken/maanden schorsing?

Ron Dohmen

@ Antje, dat 336 Sr zelden ten laste wordt gelegd heeft ermee te maken dat een valse jaarrekening ook via art. 225 Sr kan worden aangepakt. Daar hebben de meeste officieren van justitie wel ervaring mee en onbekend maakt onbemind. De strafmaat is hetzelfde. Fraude in jaarrekeningen wordt kortom wel (niet zo vaak overigens) aangepakt, maar dan niet via het strafartikel dat er eigenlijk voor bedoeld is.

Arnout van Kempen

@John: ja, dat zou een route kunnen zijn. Het lijkt me alleen maar goed als het bestuur de komende ALV met verschillende modellen een keuze geeft. Laat dit er dan een van zijn.

@Antje: je bent zeker niet de enige. Het is raar dat we zoveel wetgeving hebben die ongebruikt ligt, terwijl grote woorden van politici toch suggereren dat er iets te doen valt. Het ligt ernstig voor de hand dat een actie in het strafrecht op grond van dit artikel direct gevolgd wordt door een tuchtklacht tegen een accountant die hierin een actieve rol heeft gespeeld. Weer een argument voor een openbaar aanklager dus.

Antje Kuilboer-Noorman

Heren, Arnout,
Los van civiele belangen en/of tuchtrechtelijk ingrijpen, is er ook een strafrechtelijk element dat bij de afwegingen thuis hoort. Immers: Bedrog in jaarstukken is een strafbaar misdrijf. In het Wetboek van Strafrecht artikel 336 staat: "De koopman, de bestuurder, beherende vennoot of commissaris van een rechtspersoon of vennootschap, die opzettelijk een onware staat of een onware balans, winst- en verliesrekening, staat van baten en lasten of toelichting op een van die stukken openbaar maakt of zodanige openbaarmaking opzettelijk toelaat, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste zes jaren of geldboete van de vijfde categorie." Daar staat de accountant niet bij… is dat misschien nodig? Of de opstap voor een openbaar aanklager? Openbaarmaking van onware cijfers toelaten is bedrog. Een bewust plichtsverzuim door een doen of nalaten van de accountant leidt dan tot medeplichtigheid aan een misdrijf, aldus het strafrecht. Vaak wordt ook de goedkeuring van de accountant gebruikt als excuus voor de hoofdpersonen om de schuld op af te kunnen schuiven. Maakt de rol van de accountant dus des te meer relevant in het licht van het strafrechtelijke beoordeling.
Ben ik de enige die het gek vindt dat deze wet bestaat, maar zo zelden de accountant boven het hoofd wordt gehangen?

John Weerdenburg

Beste Arnout,
Ik kan me prima vinden in je voorstel en deel je mening dat in veel gevallen een civiele overweging of kostenoverwegingen reden zijn om accountants die de bekende scheve schaats rijden niet ter verantwoording te roepen bij de Accountantskamer. Ik word geregeld door MKB-accountants gewezen op fouten (bewust of niet bewust) van andere accountants. En zelfs, na het bekende hoor en wederhoor blijkt dat er sprake blijft van een flinke fout. Of een mogelijke stap (die vaak als een drempel wordt ervaren) naar de Accountantskamer de oplossing is, is te bezien. Wellicht zal de NBA in de reeds bestaande klachtencommissie, op een laagdrempelige wijze de rol van openbaar aanklager invulling moeten geven. Als hieruit een laakbaar handelen of nalaten komt staat het de NBA daarna vrij om tuchtrechtelijke maatregelen te laten nemen door de Accountantskamer.

Jan Weezenberg

@R.J.A.M. Vromans 8 oktober 2020

Geachte Heer Vromans,

Vooruitlopend op de quiz van Arnout hierbij een klein voorbeeldje van mijn Europees denken .

Ik ben bang dat het citaatje van toepassing is op NBA.
Het liegt er niet om !

"Le pire, que puisse faire une société ou un individu est de s'abandonner à l'optimisme, et de penser que le mal est temporaire et que tout finira par s'arranger".

Vriendelijke groet,
Jan Weezenberg







R.J.A.M. Vromans

Bekend gezegden (vrij vertaald):
Wie zijn eigen staatje tijdig schoon veegt loopt minder kans door de vuilniswagen overreden te worden.

Ieder moet gewoon zijn eigen stoep schoonvegen (=ieder moet zijn eigen problemen oplossen - zich afvragen of hij zelf schuldig is), dus ook de NBA.

Jan Weezenberg

@Arnout van Kempen 8 oktober 2020

Geachte Heer van Kempen,
U schrijft:
"eerlijk gezegd verwacht ik dat het NBA-bestuur straks hier een reactie plaatst met “we gaan het doen!”

Ik signaleer hier alvast een nieuw klein verwachtingskloofje...
Ik verwacht namelijk dat het NBA-bestuur hooguit een reactie plaatst met "we gaan hier als eerste een nieuwe community voor inrichten.
Wie zin heeft om daarvan lid te worden mag zich aanmelden".

Misschien moet er ook eerst een knalgele brigade worden toegevoegd aan de groene, oranje en blauwe brigades, om over deze mogelijkheid een advies uit te brengen.

Ik heb een mooie LP van Roy Eldridge met de veelzeggende titel : I am laughing to keep me from crying".

Het blijft een trieste historie !

Vriendelijke groet,
Jan Weezenberg








Arnout van Kempen

Geachte heer Weezenberg,

Ik vrees dat die vraag niet in de quiz past.

Ik heb overigens geduld, en wel om twee redenen:

1. Ik heb gelijk. Op den duur ga ik het ook krijgen.
2. Ik zeur hier net zo lang over door tot iemand er iets mee gaat doen. Mijn inspiratiebron hiervoor is Cato de oudere: Ceterum censeo Carthaginem esse delendam

Zonder gekheid, er zijn onderwerpen waar ik vrij sterk van mijn eigen gelijk overtuigd ben (accountantskosten in de winstverdeling, afschaffing controleplicht), maar waarbij ik best weet dat ik nooit gelijk zal krijgen. Maar op dit punt heb ik goede hoop. De visie van de heer Mock en van mij is niet raar, is niet juridisch ingewikkeld, past uitstekend in het bestaande bestel en zou op een vrij goedkope manier te realiseren zijn. Maar vooral: het nut voor het beroep, zowel inhoudelijk als vanuit imago gezien, is zo evident dat ik nog niemand een begin van een poging heb zien wagen dat te weerleggen.

Dus ja, dit gaat gebeuren. Als het niet in mijn leven is, dan gaan mijn kinderen het meemaken, maar eerlijk gezegd verwacht ik dat het NBA-bestuur straks hier een reactie plaatst met “we gaan het doen!”

Jan Weezenberg

Geachte Heer van Kempen,
U schrijft

*in 2010 kende NIVRA kende zich zelf een soort "openbaar aanklager " rol toe

* Vandaag "Het beroep heeft alle reden om vanuit zelfvertrouwen te communiceren"

Ook U en ik hebben alle reden om vanuit zelfvertrouwen te communiceren
Dat is waar, maar leidt tot niets.

Communiceren is namelijk een van de kerntaken van het Bestuur van de Beroepsgroep, namens die Beroepsgroep.

Die kerntaak heeft zelfs een algemeen gebruikte vakterm : "reputatiemanagement".

Heer Mock en U onderkenden het belang, er niets aan doen blijkt uit uitspraken die niet niet verder komen dan "NBA onderkent de gesignaleerde verwijten" enz.

U stelde terecht :
"Dat het wel degelijk zinvol zou zijn, en volledig in overeenstemming met de wensen van de wetgever, enz."
werd weggewuifd.

Vandaag lees ik een treffende ondertitel
"De NBA moet de functie... WAT ARNOUT VAN KEMPEN BETREFT.

Misschien aanleiding voor een paar leuke vragen voor de a.s. quizzmatser.

Maar dan geformuleerd als volgt:
In welk jaar kende welke organisatie zich zelf op grond van welke argumenten welke rol toe over welk onderwerp en waarom werd die rol niet serieus genomen , wat was daarvan de reden en waarom wat nog meer niet.
Goed antwoord: 100 bonuspunten plus 250 extra airmiles.

Vriendelijke groet,
Jan Weezenberg










Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.