Omar El Messaoudi

Vanuit huis als auditor je werk doen. Het voelt nog wat buitenaards, aldus Omar El Messaoudi.

Discussie Column

Audit from home

ET phone home veroverde in 1982 het witte doek. Het was nieuw, het was buitenaards. In 2020 verschijnt er plots een nieuw fenomeen op het doek. Audit from home. Dit keer is het echter geen film. Buitenaards is het wel.

Als de camera door het pand heen beweegt merk je de impact. Lange lege gangen waar je af en toe een verouderde jaarrekening met aantekeningen op een tafel ziet liggen. Whiteboards volgetekend met processen en doelen voor dit jaar. Een opstapeling van koffiebekertjes bij het koffieapparaat waar een briefje op geplakt staat met de tekst 'buitenwerking'. Buitenwerking vanwege het binnen werken. De hoofdingang is gesloten, dus de camera gaat via de nooduitgang naar buiten. De parkeerplaats is leeg. Alleen een oude fiets met een lekke band leunt levenloos tegen een muurtje aan. Verderop ligt een vergeten Tesla-lader. De zon schijnt, het is een prachtige dag. We zien echter geen glimlach. Niemand is buiten te bekennen. Geen jonge stagiaires op het grasveldje met de laptop op de schoot. Geen yogalessen of een groepje wandelende auditors met een broodje van de AH To Go. Als de camera over de snelweg heen glijdt, zien wij af en toe een auto voorbij rijden. Meestal busjes. Bestelbusjes.

De camera volgt zo'n busje. Het is een oranje busje van DHL. Aangekomen op locatie stapt een meneer uit. Voor het eerst zien wij een persoon in beeld. Op de achtergrond horen wij de tekst 'houd anderhalf meter afstand' uit een laagvliegende drone komen. De man gromt wat, pakt een grote doos stevig vast en legt deze voor een deur. Hij drukt op de bel. De zwarte handschoenen zijn opvallend. De bewoner doet de deur open en ziet een doos op de grond liggen. Verder is er niemand te bekennen. Sinterklaas? Die bestaat toch niet?

De tweede persoon in beeld heeft een strak colbert aan met daaronder een blouse inclusief stropdas. De broek valt op. Een geruite pyjamabroek. Op zolder wordt de doos uitgepakt. Het is een tweede scherm. Plotseling is daar een bekend geluid. Het geluid van mensen, alleen zien wij niemand op beeld. Een tel later verschijnen er wel mensen, op het beeldscherm. Auditplan 2020 is het onderwerp. Twaalf deelnemers, waarvan drie ingelogd zijn zonder microfoon, één deelnemer lijkt niet te weten waar de mute knop zit en van twee deelnemers vertoont het geluid overeenkomsten met een morse code. De rest hangt er stilletjes bij. Een trainee op de achtergrond geeft nog aan geen toegang te hebben tot de audit file.

De camera hangt nu boven het bureau. We zien een jaarrekening van een beursgenoteerde onderneming, bekraste blaadjes met werkverdeling, deadlines en afspraken en een NBA Alert over Covid-19. Verder ligt er een appel, een rekenmachine, een flesje desinfecterende gel en een koffievlek. Het is even stil. De man in beeld trekt zijn stropdas wat los, buigt voorover en spreekt...

De dokters en verplegers staan als helden in de frontlinie van de 'echte wereld'. Laten wij als auditors dan als helden in de frontlinie staan van de 'economische wereld'.
Good luck and stay safe!

Omar, an auditor from home.

Wat vindt u van deze column?

Reageer

Omar El Messaoudi is zelfstandig gevestigd registeraccountant en lid van de werkgroep Accounttech van de NBA.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.