Marjan Heemskerk

Het online thuiswerken vereist meer inspanning van de accountant om soft skills verder te ontwikkelen, waarschuwt Marjan Heemskerk.

Discussie Column

De impact van thuiswerken op de soft skills van de accountant

Terwijl de kantoren langzaam weer opengaan, looproutes met pijlen op de vloer worden aangegeven, de flessen desinfecterende gel niet aan te slepen zijn en de koffieautomaten worden voorzien van papieren bekers, hebben ook veel accountants de voordelen van het thuiswerken ontdekt. Toch wil ik nog een paar belangrijke zaken aanstippen ten aanzien van dat thuiswerken. 

Begrijp me niet verkeerd: ik ben helemaal voor thuiswerken, al ruime tijd voor het werd opgelegd vanuit de overheid. Ik zag totaal het nut er niet van in om met zijn allen vroeg in de ochtend aan te sluiten in een file en naar de achterlichten van je voorganger te kijken, terwijl je op hetzelfde moment veel efficiënter thuis aan de slag kan gaan. De hoeveelheid onzinnige vergaderingen is gedecimeerd. Veel daarvan worden nu afgedaan met een e-mail. In een gemiddelde thuiswerkdag krijg je veel meer gedaan dan op kantoor, waar je continu wordt afgeleid. 

Accountants zijn goed in thuiswerken

Als er één beroepsgroep is die de laatste maanden heeft laten zien flexibel te zijn en online te kunnen werken, zijn het accountants wel. We zijn echte pro's geworden in alles digitaal verwerken en de kans dat alles straks weer terug naar 'normaal' gaat is vrijwel nihil.

Maar door al dat thuiswerken is het risico wel groter dat we één belangrijk aspect van ons werk sneller over het hoofd zien, omdat we het simpelweg minder beoefenen. Namelijk de ontwikkeling van de soft skills van de accountant. Jaren zijn geïnvesteerd in scholing en training van deze vaardigheden en zij zijn al die tijd terecht als een belangrijk aspect van een 'goede accountant' genoemd.

Soft skills zijn belangrijk

We zijn het er denk ik allemaal over eens dat een goede accountant niet alleen dient te beschikken over voldoende technische kennis, maar ook over een goede dosis soft skills. Die communicatieve en sociale vaardigheden zorgen ervoor dat een accountant de mogelijkheid heeft om interpersoonlijke relaties op te bouwen. Juist door deze vaardigheden is een accountant in staat om goed teamwork te verrichten en klantgericht te werken. Een accountant met goed ontwikkelde soft skills beschikt bovendien over een gezonde dosis zelfkennis en is daarmee in staat voldoende aan zelfreflectie te doen. 

De nadelen van online werken

Laat deze ontwikkeling en training van de soft skills nu precies zijn wat extra lastig is tijdens de 'intelligente lockdown' en het vele thuiswerken. Wie heeft het afgelopen maanden niet meegemaakt: een goed geplaatste grap die net niet lekker uit de verf komt door het gebrek aan interactie via het scherm?

Het is veel moeilijker om te peilen hoe het écht met iemand gaat achter een scherm. Het is eenvoudig om tegen een scherm te zeggen dat het goed gaat, terwijl je veilig in een Teams vergadering zit. Als collega en teamlid heb je daarom iets meer inlevingsvermogen nodig om door te vragen. Dat tussen de regels lezen is een stuk lastiger in de huidige setting. Een lichaamshouding en uitdrukkingen zijn niet meer zo eenvoudig te peilen. 

Het aansturen van teamleden is ook een stuk ingewikkelder wanneer dit op afstand gebeurt. De drempel om extra toelichting te vragen is aan de ene kant groter. Aan de andere kant is het voor degene die het andere teamlid aanstuurt ook lastiger om via een telefoon of videogesprek te peilen of het écht goed is aangekomen, of het welbekende kwartje daadwerkelijk is gevallen.

Een korte wandeling naar je eigen koffie apparaat om vervolgens in de Teams meeting je espresso te drinken, is toch anders dan wanneer je met het team laat op de dag bij een klant zit en aanvoelt dat zij stress ervaren over de naderende deadline. En je daarom besluit om voor iedereen een rondje koffie met wat lekkers te gaan halen. 

Tijd en ruimte voor het sociale aspect

Het online thuiswerken vereist daarom nog meer inspanning van de accountant om soft skills verder te ontwikkelen. Negeer dit daarom ook tijdens het thuiswerken niet. En zeker wanneer er straks weer fysieke vergaderingen plaats gaan vinden, vergeet dan vooral (naast de desinfecterende gel) het sociale aspect van ons werk niet.

Zorg ervoor dat wanneer je eindelijk weer bij elkaar komt, er voldoende tijd en ruimte wordt ingebouwd om het te hebben over de mensen, het team en de klanten. Juist na een hele tijd thuiswerken is het belangrijk om niet alleen de vaktechnische aspecten van een opdracht te bespreken, maar ook bijvoorbeeld de manier van samenwerken. Investeer ook tijd in één-op-één relaties en vraag eens hoe het écht met hem of haar gaat. Want deze ontwikkeling blijft belangrijk voor alle accountants. 

Hybride samenwerkingen

Ik verwacht dat we in de toekomst meer naar een hybride vorm van samenwerken gaan, waarbij we veel meer thuiswerken dan voorheen. Juist dan zijn de momenten van samenkomst des te belangrijker. Hiervoor moeten we op zoek naar een goede balans, waarbij er ook voldoende ruimte is om weer aandacht te besteden aan de ontwikkeling en training van de soft skills van de accountant. 

Wat vindt u van deze column?

Reageer

Marjan Heemskerk is registeraccountant. Sinds 2016 blogt en vlogt ze als The Happy Financial over persoonlijke financiƫn en bespreekt thema's voor ondernemers in het mkb. Eerder werkte ze bij PwC, BDO en Witlox Van den Boomen.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.