Marcel Pheijffer

Het maatschappelijk verkeer is gebaat bij een accountant die spreekt als de feiten daartoe aanleiding geven. Zonder zich te verschuilen achter de cliënt of de geheimhoudingsplicht, aldus Marcel Pheijffer.

Discussie Column

Verplichte rapportering over fraude en continuïteit

Op mijn bureau ligt al een maand het NBA-consultatiedocument 'Verplichte rapportering over fraude en continuïteit in de controleverklaring'. Ik hik er steeds tegenaan om erop te reageren. Enerzijds voel ik me daartoe verplicht, omdat ik me menigmaal in het debat over fraude en continuïteit heb uitgelaten. Anderzijds kan ik me er nauwelijks toe zetten, omdat alle input die ik in de loop der tijd richting de NBA heb afgegeven meestal onderin een bureaula verdween, of elders ligt te verstoffen. En dat geldt niet alleen voor mijn input, maar ook voor die van bijvoorbeeld de commissie-Craemer en de Monitoring Commissie Accountancy.

Maar goed, mijn plichtsbesef is groter dan mijn ergernis. Daarom toch maar wat woorden over het consultatiedocument. Kort en krachtig: Dit betreft een voorstel voor de bühne, dat tot weinig zinnigs gaat leiden. Hooguit tot meer letters op papier, maar niet tot aansprekende daden. Tot vergroting in plaats van verkleining van de verwachtingskloof. Tot juridische haarkloverij in zaken waarin het misgaat op het gebied van fraude en continuïteit.

Een paar reflecties. Ten eerste het feit dat in het consultatiedocument niet wordt aangegeven waarom een keuze wordt gemaakt voor 'de verplichting om te rapporteren over fraude en continuïteit in de controleverklaring' en evenmin welk doel wordt beoogd daarmee te realiseren. Voorgaande wordt ook niet uitgelegd in de brief (de dato 23 september 2020) van NBA-voorzitter Marco van der Vegte aan de Vaste Commissie voor Financiën in de Tweede Kamer; een brief waarin blijkens het consultatiedocument de aanleiding ligt voor het voorstel inzake de verplichte rapportering.

Een brief voor de politiek en de bühne - 'kijk eens aan, wij doen wat aan fraude en continuïteit' - maar geen document aan de NBA-leden waarin goed onderbouwd wordt uitgelegd waarom deze verplichting er komt. En als die het niet dragen en begrijpen, zal het weinig toevoegen.

Ten tweede wordt geen inzicht gegeven in het pallet aan maatregelen dat door het NBA-bestuur is gewikt en gewogen en waarom nu juist zo prominent voor de verplichting in het consultatiedocument wordt gekozen.

Temeer nu er, blijkens het consultatiedocument, nog pilots lopen om te experimenteren met het rapporteren over fraude en continuïteit in de controleverklaring. Bovendien zijn er al ervaringen door de big four opgedaan met opname in de controleverklaring van teksten over de toepassing van NV COS 240 (Fraude) en 250 (naleving wet- en regelgeving). Heeft dat een analyse opgeleverd over de meerwaarde van dergelijke teksten? Zo ja, waarom is die dan niet bij het consultatiedocument gevoegd?

Ten derde gaat het er volgens mij om - gegeven de maatschappelijke kritiek op accountants - dat het accountantsberoep een bijdrage levert om beter voor de dag te komen in kwesties zoals DSB, Vestia en Steinhoff en internationaal bijvoorbeeld Carillion en Wirecard. Maar ook inzake de fiscale dga-fraudes, die we in het mkb nogal eens tegenkomen.

Welke analyse ligt eraan ten grondslag dat de wens van het NBA-bestuur om deze verplichting in te voeren, juist daaraan een zinvolle bijdrage kan en zal leveren? Heeft er een analyse van casuïstiek (bad & best practices) plaatsgevonden? En ook hier: Is dit dan de meest effectieve maatregel die kan worden ingevoerd?

Ten vierde: De verplichting betreft woorden, maar geen daden. Woorden in de controleverklaring over wat de accountant heeft gedaan aan twee belangrijke onderwerpen. Maar geen extra daden.

Want wat de accountant inhoudelijk bij de uitvoering van diens werkzaamheden moet doen aan fraude en continuïteit, wordt niet aangepast. En als je blijft doen wat je al deed, krijg je wat je al had. Maar de suggestie die we naar buiten toe wekken met meer woorden, is dat we als accountants ook meer zinvols doen. Zo vergroot je dus de verwachtingskloof en dat lijkt me disfunctioneel. Met woorden op papier voorkom je geen schade door fraude en faillissementen.

Ten vijfde: Meer woorden in de controleverklaring betekent ook meer aangrijpingspunten om de accountant aan te spreken als het misgaat: Heeft deze, blijkens zijn dossier, dan echt alles gedaan wat in de verklaring staat? Heeft deze genoeg gedaan? Is er een professioneel-kritische instelling getoond? Is er alert genoeg op relevante signalen gereageerd? Het zijn vragen die zorgen voor een lawyer's paradise, maar niet voor een effectievere en kwalitatief betere controle. Dat laatste zou het doel van welke maatregel dan ook moeten zijn.

Tot slot en meer op detailniveau. De NBA blijft maar volharden (zie paragraaf 5.1 van het consultatiedocument) in het gekunstelde en maatschappelijk nauwelijks te begrijpen onderscheid tussen de hiervoor genoemde NV COS 240 en NV COS 250.

Ook op het terrein van geheimhouding worden geen stappen gezet, maar wordt een onbegrijpelijke en maatschappelijk onverantwoorde redenering opgezet. Ik citeer (paragraaf 5.2 consultatiedocument: "Wat de situatie complex maakt is dat de onderneming niet altijd verplicht is over fraude(risico's) te rapporteren, omdat dit element in het verslaggevingskader veelal ontbreekt. Omdat de accountant in beginsel geen verschaffer is van nieuwe informatie (die de organisatie zelf niet geeft), komt de vraag op of de accountant met de beschrijving de vertrouwelijkheid/geheimhouding schendt. De accountant verstrekt uitsluitend informatie over de werkzaamheden en eventuele bevindingen en er wordt geen informatie over de cliënt verstrekt, zodat schending van de geheimhouding niet aan de orde is."

Ik moet mezelf corrigeren. Dit gaat niet om detailniveau. Het gaat hier om een onthutsend zwakke redenering.
Hoezo complex?
Hoezo is de accountant 'in beginsel' geen verschaffer van nieuwe informatie?
Hoezo geen informatie over de cliënt?

Waar het hier om gaat, is een doelredenering: het bestuur van de NBA wil graag dat in het bestuursverslag over fraude en continuïteit wordt gerapporteerd. Dat kan niet anders worden gezien dan als (1) het afschuiven van enige eigen verantwoordelijkheid van de accountant; (2) het zich willen verschuilen achter de cliënt als er toch iets misgaat: dan heeft de cliënt het immers gedaan en heeft die de accountant (en het maatschappelijk verkeer) verkeerd, althans onvolledig, geïnformeerd.

Het maatschappelijk verkeer is gebaat bij een accountant die spreekt, daar waar de feiten daar aanleiding toe geven. De accountant als zekerheidsverschaffer heeft een eigen verantwoordelijkheid en dient zich niet te verschuilen achter diens cliënt en geheimhouding. Een accountant die waarde wil toevoegen spreekt, in plaats van te zwijgen. Wat is het voor onzin dat de accountant geen nieuwe informatie zou mogen verschaffen? Wat is de (toegevoegde) waarde van een accountant die niet meer durft te zeggen dan wat anderen (cliënten) al hebben gezegd?

Met het soort verplichtingen en teksten zoals die in het consultatiedocument, toont het accountantsberoep geen kracht, laat staan kunde. Wel wordt een mistgordijn van woorden in de accountantsverklaringen opgeworpen (zeker als er standaard- en voorbeeldteksten worden opgesteld die uitnodigen tot boilerplate teksten in de controleverklaring). Het maatschappelijk verkeer, cliënten noch accountants wordt daarmee een dienst bewezen. Integendeel.

Deze column mag tevens als reactie op de tot 25 oktober 2021 lopende consultatie worden gezien. Ik hoop dat er veel beroepsgenoten zullen zijn die er met mij op reageren.

Lees de reactie op deze column van Rob Bergmans, lid van de Stuurgroep Publiek Belang en sponsor van de werkgroep fraude: 'Hoe woorden leiden tot daden'

Wat vindt u van deze column?

Reageer

Marcel Pheijffer (1967) is hoogleraar Forensische Accountancy aan de universiteiten Nyenrode en Leiden.

Gerelateerd

11 reacties

Marcel Pheijffer

allen: dank voor de reacties.

Inmiddels wordt de discussie (deels) voortgezet onder een bijdrage van Rob Bergmans ('Hoe woorden leiden tot daden').
Het is alleen jammer dat er selectief op argumenten wordt gereageerd. Het is dan ook goed te kijken waarop niet wordt gereageerd.

Voorts een kleine correctie op de laatste opmerking van Jan Weezenberg. Hetgeen je aanhaalt staat niet in het consultatiedocument, maar in een eerder document van de ACB. Ik blijf er dus bij dat een duidelijk doel niet in het consultatiedocument wordt weergegeven.

Dat we een dergelijk doel (deels) wel kunnen lezen in een recente brochure aan cliënten van accountants of in oude stukken van een ander orgaan dan degene die de consultatie uitbrengt, toont het gebrek aan coördinatie en de bestuurlijke beleidsarmoede op dit dossier.
Het is een aanfluiting dat de NBA-leden - die het voorstel moeten begrijpen, uitvoeren en uitdragen - geen doorwrocht uitgewerkt consultatiedocument krijgen en hun cliënten beter worden voorzien.

Zoals het ook een schoffering aan de leden is om via de brochure te vernemen dat de verplichting linksom of rechtsom wordt ingevoerd. Dat maakt de consultatieprocedure - die nota bene nog liep toen de brochure uitkwam - een wassen neus. Of in de woorden van Roy: 'invloed op punten en komma's'.

J.N. Weezenberg RA


Citaat in reactie M.P:
" in het consultatiedocument wordt niet (aangegeven en JW) evenmin welk doel wordt beoogd daarmee te realiseren .

"Dat klopt niet helemaal.

Citaat uit het consultatiedocument :

"Doelstelling
Het nagaan welke aanpassingen in de controlestandaarden nodig zijn alsmede het aanpassen van de
NBA voorbeeldteksten ".

Nu breekt mijn andere klomp ook !


J.N. Weezenberg RA

@Roy Gorter 20 oktober 2021

Geachte Heer Gorter,
U stelt (volledig terecht)
"dit NBA voorstel gaat niks anders opleveren dan een hoop ellende"

Op 23 september gaf Arnout van Kempen op deze site de oplossing al aan:

"Want die waarschuwing zou het beroep wel ter harte moeten nemen lijkt mij: beter niks doen dat niet opvalt, dan iets openlijks en verplichts doen dat wel opvalt maar niemand blij maakt".

Roy Gorter

Volledig eens met de punten, dit NBA voorstel gaat niks anders opleveren dan een hoop ellende. Maar volgens mij ligt al vast dat het hoe dan ook geimplementeerd wordt en hebben we dan toch nog hooguit invloed op punten en komma's?

J.N. Weezenberg RA

Ik ben benieuwd wat NBA verwacht te lezen over management fraude
waarbij de interne beheersing werd doorbroken,
Lang geleden werd daarover in de verklaring een axiomatisch voorbehoud gemeld. Terecht.
Maar ook weer geruisloos verwijderd. Niet in het belang van de openbare accountant

Ik vraag me ook af of het in het publiek belang is om bij een enorme schaarste aan geschoold personeel ( zie reactie Hr. Kersten) ONGEVRAAGD extra onverklaarbare toevoegingen aan de verklaring te benoemen met de daarbij behorende extra kosten en een extra barricade op de arbeidsmarkt.

Gezien de vele vestigingsplaatsen en concernstructuren van bijv. grote multi nationals, waarbij verklaringen van locale accountants moeten worden gebruikt , twijfel ik aan de mogelijkheid om aan voldoende controle informatie te komen.

Frans Kersten

@Rob Heinen: ik doel op een situatie waarin de fraude al in onderzoek is. Op dat moment moeten deze fraude (incl. opzet) nog steeds bewezen worden. In de afspraken over de 'legal letter' mag een advocaat ook geen uitspraken doen, enkel aangeven welke zaken lopen. In mijn geval was de organisatie verdachte. Uit interne audits bleek al dat er geen bewijs van opzet te vinden was. Advocaat deed geen uitspraak. Toch ging accountant op stoel van de rechter zitten en claimde noodzaak van een voorziening. Achteraf bleek geen bewijs geleverd te kunnen worden en moest de voorziening teruggedraaid worden.

Ron Heinen

@Frans Kersten: Citaat: "Volgens mij zijn de problemen met fraude - hier al vaker op gewezen - van een andere orde. Het ontbreken van een definitie én het feit dat fraude opzet veronderstelt en die bewezen moet zijn. Dat maakt het lastig hiermee om te gaan als de zaak nog onder de rechter is. "

Bij een redelijk vermoeden of vastgestelde fraude, regelt de Wta op dit moment een meldplicht bij een opsporingsambtenaar.

Frans Kersten

Volgens mij zijn de problemen met fraude - hier al vaker op gewezen - van een andere orde. Het ontbreken van een definitie én het feit dat fraude opzet veronderstelt en die bewezen moet zijn. Dat maakt het lastig hiermee om te gaan als de zaak nog onder de rechter is.

Reden voor mij om niet te reageren op de consultatie zit voor mij in het onderdeel continuïteit. Net afgestudeerd in 1987 woonde ik een bijeenkomst bij van de COA (?), zeg maar de pionierende EDP-auditors binnen de toenmalige NIvRA. Onderwerp was o.a. continuïteit in het kader van richtlijnen voor het verklaringenstelsel. Groot was het ongenoegen dat continuïteit enkel werd bepaald op basis van kentallen en indicatoren op financieel gebied: geen enkele aandacht voor de invloed van mogelijke dreigingen op de beschikbaarheid van de ICT voor de continuïteit van de onderneming. In de huidige voorstellen heb ik vergeefs gezocht naar termen als automatisering en ICT. In een tijd waarin ICT van ondersteunend tot 'core business' is geëvolueerd en ransom ware dagelijks slachtoffers vergt, een wrange constatering. Sta je dan nog wel in de samenleving?

Ron Heinen

Dank voor deze inzichtgevende column.

In de digitale samenleving van nu hebben steeds meer partijen buiten de accountant om inzicht in financiele feiten en administaties, waaronder de Wetenschap en ICT.

Wanneer bijvoorbeeld een ICT bedrijf welke inzicht heeft in de financiele administratie van een organisatie reeds geruime tijd op de hoogte is van substantiele fraude terwijl de accountant de jaarrekeningen blijft goedkeuren zal de accountant steeds ongeloofwaardiger maken.

Accontancy standaarden dienen aan te sluiten aan de huidige digitale samenleving.

Ep Hannema

Wat de situatie complex maakt is dat de onderneming niet altijd verplicht is over fraude(risico's) te rapporteren, omdat dit element in het verslaggevingskader veelal ontbreekt. Omdat de accountant in beginsel geen verschaffer is van nieuwe informatie (die de organisatie zelf niet geeft), komt de vraag op of de accountant met de beschrijving de vertrouwelijkheid/geheimhouding schendt. De accountant verstrekt uitsluitend informatie over de werkzaamheden en eventuele bevindingen en er wordt geen informatie over de cliënt verstrekt, zodat schending van de geheimhouding niet aan de orde is."

Deze redenering is inderdaad volstrekt onbegrijpelijk . De accountant moet toch 'doorvragen'als hij het vermoeden heeft dat er iets aan de hand is . Vaak heeft de accountant op detail niveau onderzoek gedaan (en weet soms meer dan de CFO bv) . De accountant kan ook benchmarken omdat die bij meerdere bedrijven in de relevante sector actief is bv . Controleren is verantwoordelijkheid accpeteren.

Arnout van Kempen

Soms word je wakker met rare vragen in je hoofd. Zoals “waarom was ik ook alweer zo dol op Marcel Pheijffer”. En dan lees je dit stuk en dan weet je het weer. Iedere generatie brengt misschien één zo’n accountant voort die wars van mode, wars van wat “men” wenselijk acht, gewoon scherp redeneert, en de consequenties van die redeneringen deelt om er samen beter van te worden. Altijd opbouwend, nooit voorzien van een suikerlaagje. Sommige mensen missen dat suikerlaagje en denken “lastige man, kan je eens een keer aardig doen?” Ik zag het bij mijn grote held, de heer Blokdijk (God hebbe zijn ziel), ik vermoed dat uit de geschiedschrijving volgt dat de heer Limperg er zo een was. En ik herken het in Marcel Pheijffer. Dat wil overigens niet zeggen dat ik alles van een van deze heren voor zoete koek slik, of dat ik vind dat anderen dat zouden moeten doen. Sterker, ik weet 100% zeker dat Marcel zelf maar wat graag inhoudelijk gefundeerde tegenspraak krijgt. Maar ik weet wel dat ook dit bericht weer reacties zal oproepen over hoe vervelend kritisch Marcel is, dus ik dacht, laat de eerste reactie een positieve toon zetten :) Dat gezegd hebbende, ik ga zelf niet op de consultatie reageren. Ik deel de analyse van Marcel grotendeels, en zie de advocaten en curatoren hun messen al slijpen.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.