Pieter de Kok

Pieter de Kok maakt de stand op aan het eind van een moeilijk auditjaar. Hij heeft drie kandidaten voor de titel 3.0.

Discussie Column

Wie Van De 3.0?

En ik begin weer opnieuw. Aan inspiratie voor een column geen gebrek. Ik lees of hoor dagelijks over de meest uiteenlopende happenings in ons mooie beroep. Van ongelofelijk mooi (initiatief BusySeasonTalks) tot 'Hoe Is Het In Vredesnaam Mogelijk'. Met een uitroepteken.

Deze column is eigenlijk een eerbetoon, maar dan moet u hem helemaal uitlezen. Een goede column bouwt de spanning een beetje op. Wie Van De 3.0 gaat over die partij of persoon die zich écht vernieuwend gedraagt.

De eerste kandidaat die zich als 3.0 heeft gepresenteerd, is natuurlijk ons aller eigen NBA. De NBA 3.0. Laat ik even duidelijk maken dat ik zeer dankbaar ben voor het goede werk van medewerkers bij de NBA. Zo bel ik regelmatig met Hugo en word ik vaktechnisch zeer adequaat bijgepraat. Het feit dat dit platform er nog is, is ook 3.0.

De NBA is niet de winnaar. Die voorzichtige conclusie zat al in mijn conceptcolumn van een week geleden. De woorden van Marcel woensdagavond in het FD wakkerden mijn zorgen verder aan: "De beroemde werken van George Orwell zijn de satire 'Animal Farm' en het meesterwerk '1984'. Daarnaast schreef hij ook het werk 'Why I write'. Die vraag stel ik mezelf ook wel eens, bijvoorbeeld als ik weer eens in een polemiek of discussie met het 'accounting establishment' ben beland. Inhoudelijk vind ik de gedachtewisseling met vakgenoten boeiend en nuttig, maar het is te vaak een strijd die niet te winnen valt, omdat de gevestigde orde niet altijd wil luisteren naar inhoudelijke argumenten. Ze hebben iets bedacht, daarover gecommuniceerd en zich daardoor gecommitteerd. Dus zal het koste wat het kost worden uitgevoerd ook. Niet uitvoeren leidt immers tot gezichtsverlies en daarvoor zijn bestuurlijke ego's vaak te groot."

Dit gaat over het geweldige fraude- en continuïteitsvraagstuk wat nu op tafel ligt. Met consultaties en debatten die deels voor bühne blijken of bleken. Tenzij op 8 december een ander besluit wordt genomen.

Ik ben het niet altijd met Marcel eens, zo begrijp ik zijn enthousiasme rondom de nieuwe voorzitter niet. In die context probeer ik dit snoeiharde statement ook te plaatsen. Past de benoeming van een zestigjarige witte man, oud-vakbond, oud-politiek in de 3.0 NBA ambities?

Ik wil niet ergens 'tegen' stemmen, dat doen ze bij de SP, ik wil 'voor' iets stemmen. Zou het niet meer 3.0 zijn geweest als de NBA drie verschillende keuzes had voorgelegd? Met minimaal een vernieuwer, een hardcore auditor en dan een oud-politicus? Mij een raadsel waarom we een Chinees model hanteren als het gaat om de voordracht (en in 99 procent ook benoeming).

Terug naar Marcels keiharde observatie, waarvoor dank! Ik heb er niet van geslapen. Hoe verhoudt zijn observatie zich tot al die andere thema's waar ik eerder mijn vraagtekens bij heb gesteld? Over nut en noodzaak van  de communities & faculties waar ik niet in geloof bijvoorbeeld. Of over de AQI's, waarvan ik van begin af aan heb gezegd dat ik niet begrijp welk probleem een set aan 'hoog-over' indicatoren de kwaliteitsuitdagingen gaat oplossen.

Op LinkedIn las ik van verschillende collega's nog een reeks andere voorbeelden. Dit statement van Marcel alleen al is reden om een ALV te beleggen. Beslissingen worden doorgeduwd en het werkveld volgt braaf. Dit kan toch niet? Waar is de onrust?

Zou de AFM wel 3.0 aan het worden zijn? Dat was mijn tweede kandidaat. Hoewel de NBA niet op de hoogte was, zijn zeker vijftig auditkantoren deze zomer volop met de AFM bezig geweest met pilots rondom de transitie van het niet-oob-toezicht in 2022. In potentie is de AFM een kanshebber voor Wie Van De 3.0.

De toezichthouder is straks de trotse eigenaar van een unieke dataset. Een dataset om van te smullen. Per wettelijke controle straks inzicht in Key Risks, Key Controls, Uren Besteedt, Audit Findings en nog veel meer. Keurig opgeleverd door 260 kantoren. Dat is een database met ruim tienduizend wettelijke controles per jaar. I WANT THAT DATABASE!

Hoe geweldig zou het zijn om een Upload en Download API te hebben en onze controles te benchmarken met de audit opzet van collega-kantoren? Jij een transportbedrijf, ik een transportbedrijf en zoek de verschillen. Of de AFM het ook allemaal zo gaat organiseren, is nog maar de vraag. De auditkantoren zullen de data zeker aanleveren, hoe het delen en teruggeven van relevante inzichten hierna gaat is ook nog de vraag. Nog niet helemaal 3.0.

Dan de vraag: wil de echte 3.0 kandidaat opstaan? Postuum is dit de heer Okkerse. Meer en meer ben ik van overtuigd dat wijlen Willem Okkerse de echte 3.0 is. Nu wij bezig zijn met de eerste stappen naar machine learning, zoeken we naar lerende datamodellen. Het 'geheime' model van Okkerse, met ruim 85 cross ratio's, is uniek in zijn soort. Een algoritme dat we elke dag aan het werk kunnen zetten om bij onze cliënten fraude- en continuïteitsissues op te sporen. Hoe meer waardevol dan alleen opschrijven in een uitgebreide controleverklaring wat we aan deze thema's hebben gedaan.

Ik zou graag met de zoon van de heer Okkerse nog eens verder willen praten. Wellicht kunnen we zijn algoritme koppelen aan de dataset van de AFM; dan laten we die machine draaien en kijken wat eruit komt.

Het was een lang, moeilijk en zwaar auditjaar. Ik wens u allemaal tijd om tot rust te komen en te reflecteren. Ik ben er, tenzij de ALV een spectaculaire andere vorm krijgt, op 13 december niet bij op de ALV. Ik wil niet 'tegen' stemmen.

Wat vindt u van deze column?

Reageer

Pieter de Kok is partner bij Coney Minds. Van 2010 tot en met 2014 was De Kok aanjager van vernieuwingsbeweging Tuacc.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.