Omar El Messaoudi

Net als destijds samoeraikrijgers moeten accountants een hechte familie vormen, vindt Omar El Messaoudi.

Discussie Column

De samoerai

De afgelopen dagen heeft een aantal negatieve berichten zich weer de sector in weten te manoeuvreren. Na een artikeltje in het FD lijkt de sector weer op slot en ligt de gehele focus op het negatieve. Iedereen heeft plotseling een zegje klaar staan. Vanuit de sector komt er niet één geluid om alle ophef te kalmeren en de focus weer te leggen op verdere ontwikkeling. Zijn wij één, of spatten wij snel uiteen? Hoe dienen wij hier als sector mee om te gaan?

Laten wij kijken wat wij kunnen leren van de samoerai. De term samoerai betekend 'hij die dient'. De samoerai werd vooral in het leven geroepen om het land (Japan destijds) te helpen verenigen en opstanden neer te slaan. Het was een goedgeklede krijger met status en discipline. De samoeraikrijgers waren een hechte familie. Zij vochten als één en verdedigden als één. Het zwaard was de ziel van een samoerai en moest altijd gedragen worden. Het zwaard moest met respect behandeld worden. Het verliezen van het zwaard werd als een schande gezien, waarvoor soms zelfs seppuku (rituele zelfmoord) werd gepleegd.

De samoerai was niet alleen bedreven met het zwaard. Ook andere vechtkunsten zoals jiujitsu was de krijger machtig. Tevens waren zij meesters in kalligrafie en ikebana (bloemschikken). Ondanks dat er nu nog nauwelijks samoerai rondlopen, worden deze krijgers nog wel geëerd en hebben zij een hoge status. Ik zeg niet dat de samoerai perfect is. Ik zeg wel dat wij goede lering uit een analyse van deze krijgers kunnen trekken.

Nu weer even terug naar onze mooie sector. Ook wij als accountants zijn in het leven geroepen om te dienen. Wij dienen namelijk als vertrouwenspersoon. Wij helpen om het economisch verkeer te verenigen en negativiteiten (fraude, corruptie, fouten, information gaps) neer te slaan.

De accountant is een beschermde titel met status. Net als de samoeraikrijgers moeten wij één hechte familie vormen. Wanneer een collega een steek laat vallen, dienen wij niet meteen op de stoel van de journalisten te springen. Een zorgvuldige analyse, het in gesprek gaan met elkaar en het rapporteren van feiten om hier lessen uit te trekken en niet om een persoon of partij met de grond gelijk te maken, passen meer bij ons beroep. Het past ook meer bij ons als mens.

Ook wij accountants moeten vechten als één en verdedigen als één. Vechten voor een eerlijke, transparante en sterke economie en ons beroep verdedigen met de juiste intenties. Wat het zwaard is voor de samoerai, is de VGBA voor de accountant. Uiteraard hoeven wij geen seppuku te plegen, maar dienen wij de fundamentele beginselen te respecteren en de eer ervan hoog te houden. Net als de samoerai dienen wij een aantal disciplines te selecteren waarin wij meesters worden. Dit verlaagt de kans op fouten, maar geeft ook een duidelijker definitie aan ons beroep. Je weet wat je aan de accountant hebt en de accountants weten wat ze aan elkaar hebben. Onze rugtas moet gevuld zijn, onze rug moet recht blijven en wij moeten als accountant altijd gereed staan om een negatieve ontwikkeling van repliek te kunnen voorzien. Ongeacht de situatie.

Een leerling vroeg aan zijn sensei waarom hij al deze vechtkunsten moest gaan leren, terwijl de sensei het elke keer over vrede had. De sensei zei: "It is better to be a warrior in a garden, than a gardener in a war."

 

Wat vindt u van deze column?

Reageer

Omar El Messaoudi is zelfstandig gevestigd registeraccountant en lid van de werkgroep Accounttech van de NBA.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.