Omar El Messaoudi

Als je als accountant merkt dat je niet de ruimte krijgt om je droom te volgen, dan zijn je vleugels te groot voor de kooi waarin je zit, aldus Omar El Messaoudi.

Discussie Column

Vlieg!

Abbas ibn Firnas was de allereerste mens in de geschiedenis die door middel van een eigen vervaardigde machine vloog. Jarenlang keek hij vol verbazing naar de vogels die rondvlogen om de minaret van de moskee in Qurtoba (het hedendaagse Cordoba in Spanje). Hij geloofde erin dat hij op een dag ook vrij boven Qurtoba zou vliegen. Ondanks dat weinig mensen in hem geloofden en velen hem voor gek verklaarden, ging hij ervoor. De droom werd werkelijkheid.

Beste collega, laat niemand je wijs maken dat je droom te groot is. Het feit dat jouw droom een ander persoon angst inboezemt, hoeft niet te betekenen dat je op de rem moet. Je moet niet streven om anderen tevreden te stellen, maar je moet zelf tevreden zijn met datgene wat je doet en bereikt. Ik heb veel collega's helaas zien sneuvelen onder druk van anderen. Een van de meest voorkomende oorzaken van een burn-out (HR navigator en zorgkaartnederland). Vooral in onze sector heerst een cultuur waarbij de prestatie vaak gelinkt wordt aan "wat mijn manager ervan gaat vinden". Dit is een ongezonde cultuur en moet per direct het raam uit. Je moet presteren omdat je wilt presteren en kunt presteren. Je wilt jezelf ontwikkelen en je droom nagaan. Wat een leidinggevende ervan vindt gaandeweg, is bijzaak. Ik heb het hier niet over advies of aansturing. Ik heb het over het continue willen presteren naar de wens van een manager. Denk voorbij die ene manager of leidinggevende. Denk aan je droom. Die stip op de horizon. Dan zul je vliegen.
Als je belemmeringen voelt, moet je het gelijk melden en bespreken. Laat het zich niet binnenin opstapelen. Er worden uren aan trainingen als 'zeg wat je ziet' en 'durf te dromen' besteed. Hoeveel hiervan brengen wij daadwerkelijk in praktijk?

Mijn voorbeelden binnen de sector zijn allemaal dromers. Dromers die wakker zijn. Ze geloven ergens in en gaan daarvoor. Wat de mensen daarvan vinden is bijzaak. Als jij bijvoorbeeld als associate tijdens de koude donkere ochtenden van het busy season een andere kijk hebt op het geheel, geef het aan en sta erachter. Een scheef gezicht van een leidinggevende of de angst om een mindere beoordeling te krijgen, moeten geen remmers zijn. Wij moeten de cultuur samen gaan veranderen. Van werken voor een ander, naar dromen voor jezelf. Ik ben ervan overtuigd dat je als sector hier veel profijt uit gaat halen. Talent blijft binnenshuis en mooie initiatieven zullen als paddenstoelen uit de grond komen. Als je als accountant merkt dat je niet de ruimte krijgt om je droom te volgen, dan weet je één ding zeker: je vleugels zijn te groot voor de kooi waarin je zit. Open de kooi en vlieg weg. De aarde is groot genoeg en overal liggen er prachtige mogelijkheden in het verschiet.

In mijn beginjaren werkte ik samen met een collega die vaktechnisch erg sterk was en sociaal goed onderlegd. Ik had de verwachting dat deze persoon het heel ver zou schoppen binnen de sector. Na een aantal jaren kwam ik deze collega niet meer tegen op kantoor. Navraag leerde mij dat zij een zware burn-out had opgelopen. In een één-op-één gesprek kwam de oorzaak al snel boven water. De collega zocht telkens naar goedkeuring en complimenten van haar leidinggevende. Elke opdracht moest perfect, alvorens deze bij de leidinggevende werd neergelegd. Een bubbel waarin geen ruimte meer was voor de eigen ontwikkeling, vrijheid, plezier en het volgen van je dromen. Deze bubbel knapte uiteindelijk.

Op verschillende beurzen en evenementen kom ik intelligente en sterke accountants tegen, die vol passie over hun visie op het vak vertellen. Als ik dan de vraag stel wat men ermee doet of gaat doen, dan blijft een antwoord vaak uit. Alsof de muren van een kantoor de visie en creativiteit van deze accountants beknellen. Het werken naar de smaak van een leidinggevende om een goede beoordeling te krijgen, lijkt het te winnen van het werken om ontwikkeling na te streven en de droom na te jagen. Dit moet anders!

Gelukkig zie ik net als Abbas ibn Firnas af en toe wel vogels in onze sector rondvliegen. Denk aan de jongens van Busy Season. Je krijgt er een glimlach van op je gezicht. Hopelijk zien wij binnenkort een zwerm.

Wat vindt u van deze column?

Reageer

Omar El Messaoudi is zelfstandig gevestigd registeraccountant en lid van de werkgroep Accounttech van de NBA.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.