Omar El Messaoudi

Net als Navy SEALs zijn ook accountants intensief getraind voor hun vak. Omar El Messaoudi wil helpen om ze nog sterker te maken.

Discussie Column

Audit SEALs

Iedereen kent de Navy SEALs. Een intensief getrainde, speciale eenheid van de marine. In kleine groepen voeren ze wereldwijd complexe opdrachten uit. SEAL is een afkorting voor 'SEa, Air, Land' en refereert aan de multidisciplinaire inzetbaarheid van deze speciale eenheid. Klinkt dit al bekend in de oren?

Tuurlijk klinkt dit bekend in de oren. Dit zijn wij! Wie? Wij, de auditors! Wij zijn intensief getraind. Wij hebben de collegebanken versleten, haat-liefde relaties opgebouwd met studieboeken, talloze wetenschappelijke artikelen bestudeerd, paniekaanvallen vanwege landelijke examens en overhoringen weten te kanaliseren, bomen aan papier verbruikt om verslagen te schrijven en liters aan koffie geconsumeerd. Speciaal zijn wij zeker. Met zoveel kennis en ervaring in je rugtas en een beschermde titel op zak, ben je naar mijn idee wel speciaal. Als je ziet hoe wij de sector samen proberen te versterken, kun je ook van een eenheid spreken. Tijdens busy season en daarbuiten worden wij zowel nationaal als internationaal in (kleine) groepen ingezet om complexe opdrachten uit te voeren. Wij gaan te voet, met de fiets, met de auto, per vliegtuig of soms zelfs per boot naar klanten toe om een job gedaan te krijgen. Oh ja, begin 2020 hebben wij daar nog zoom aan toegevoegd. Over multidisciplinariteit (mooi woord trouwens) gesproken? Ook daar kunnen wij over meepraten. Audits, specifiek overeengekomen werkzaamheden, NOW, advies, fusies en overnames, duurzaamheidsvraagstukken en ga zo maar door. Wij zijn op meerdere vlakken inzetbaar.

Nu je na het lezen van dit stuk vol passie uit je raam kijkt, terwijl je ogen glinsteren en je de ruige golven van de zee op de achtergrond hoort, denk je vast: waarom heeft Omar het plotseling over de Navy SEALs? Naast dat ik nogmaals wil benadrukken dat wij trots moeten zijn op onze rol en ons niet uit het veld moeten laten slaan, wil ik een steentje bijdragen aan de verdere zelfontwikkeling.

De training van de Navy SEALs is een van de moeilijkste trainingen ter wereld. De fysieke en mentale capaciteiten worden volledig aangeboord. Na meerdere interviews, documentaires en verslagen gezien te hebben, viel mij iets op. Wij verschillen inderdaad niet veel van elkaar. Als auditors kunnen wij veel leren van deze speciale eenheid. Ik zou hierover eigenlijk een boek kunnen schrijven, maar in deze column moet ik het helaas kort houden. Onderstaand vijf punten (het zijn er eigenlijk veel meer) die kunnen helpen om ons als auditors nog krachtiger te maken. Zelfs als je niet van plan bent om uit een vliegtuig te springen of om vijandelijk gebied binnen te treden.  

1. Het opstellen van (micro)doelen

SEALs leren om de focus te leggen op één doel/activiteit per keer, waardoor andere afleidingen worden genegeerd. Je stelt een hoofddoel op en verdeelt dit in kleinere onderdelen. Dit proces herhaal je (indien nodig) tot je zogenoemde minuut-onderdelen hebt. Op deze manier kun je bijvoorbeeld minuut na minuut een onderdeel afronden/behalen om uiteindelijk het hoofddoel te realiseren. Als auditors proberen wij vaak een gehele week in één dag te stoppen. Wij zijn de gehele dag aan het rennen en bezig met verschillende doelen. Als je aan het einde van de dag dan een moment van rust hebt en terugkijkt, merk je vaak op dat bijna niets geheel is afgerond en het overzicht verloren is.

2. Visualiseer succes

Deadlines! Wellicht het meest gebruikte woord binnen onze sector. Het woordje dead is een echte angstgegner. Even een tip tussendoor: verander het woord deadline in een ander woord, zoals bijvoorbeeld realisatiedatum. Dit zorgt al voor wat meer rust in de tent. Nu terug naar de SEALs. Psychologen van de Navy SEALs hebben ontdekt dat de personen die in één keer voor de trainingen slaagden, mentale visualisatie toepasten om zich voor te bereiden op de trainingen. Ze visualiseerden de gehele training, de obstakels, hoe deze werden overwonnen en hoe het doel werd behaald. Als de training dan eenmaal begon, waren deze personen in control over hun fysieke en mentale capaciteiten. Visualiseer die ene opdracht. De personen die je gaat spreken, de mogelijke obstakels en hoe je deze overwint, de activiteiten die je gaat verrichten en het moment dat je alles afrondt.

3. Overtuig jezelf dat je het kan

Hoe vaak kreeg je tijdens je opleiding of tijdens je werk de vraag of het wel iets is voor jou? Kan je het wel? Red je het wel? Onthoudt dan één belangrijk aspect. De grootste remmer ben jezelf. De eerste persoon met wie je spreekt alvorens je iets wilt doen, ben je zelf. Als je er zelf al niet in gelooft, dan wordt het wel een lastig verhaal om ook anderen te laten geloven. Houd je vast aan dat doel wat je bepaald hebt en overtuig jezelf dat je er gaat komen. Zie een val, stap achteruit of stagnatie als een les. Trekt er lering uit en ga verder.

4. Wees alert

Vooral in de tijd waarin wij nu leven is het essentieel om alert te blijven. Kijk om je heen. Bijna iedereen is de eigen telefoon ingedoken, terwijl de wereld om ons heen met topsnelheid voortbeweegt. Hoeveel krijgen wij mee? Nog belangrijker: wat krijgen wij mee? Als je in een positie wilt zijn waarbij je snel en adequaat kunt reageren op een situatie, dan moet je het veld wel overzien. Ik heb het hier dan niet alleen over het technische gedeelte (inhoud, ontwikkelingen) maar ook het menselijke gedeelde. Een goede auditor weet wat er speelt bij zijn teamgenoten of de klant en reageert hier tijdig en adequaat op. Even een vraag. Heb jij wel eens de houding, lichamelijke uitstraling of gezichtsuitdrukkingen van een collega of klant goed bekeken?

5. Leer bescheidenheid

De SEALs geven aan dat een succesvolle leider herkent dat hij of zij niet de oplossing is voor elk probleem. Indien je een gesloten gedachtegoed hebt en niet bescheiden genoeg bent om te accepteren dat er betere oplossingen en andere wegen zijn, komt falen wel heel dichtbij. Je moet om hulp vragen en overleg plegen met je teamgenoten. Je hebt het zelf niet allemaal uitgevogeld, je moet ook op anderen vertrouwen. Succesvolle auditors met wie ik heb gewerkt, waren altijd onderdeel van het team. Ze luisterden naar anderen en namen feedback op. Ongeacht het verschil in kennis en ervaringsniveau.

Helaas moet ik mijn pen nu neerleggen. Ik zal hier later door middel van een boek uitgebreider op ingaan. Stay tuned!

Wat vindt u van deze column?

Reageer

Omar El Messaoudi is zelfstandig gevestigd registeraccountant en lid van de werkgroep Accounttech van de NBA.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.