Joris Joppe

Joris Joppe snapt dat de EU heeft besloten tot verhoging van de grenzen voor wettelijke controles. Maar dat besluit staat volgens hem wel in schril contrast met de waarde die wordt gehecht aan het belang van accountants voor het maatschappelijk verkeer.

Discussie Column

Inkoppertje

Begin oktober sloot de EU-consultatie over de voorgestelde verhoging van de grootte criteria voor ondernemingen. Na tien jaar zouden de grenzen eindelijk verhoogd worden en wel met 25 procent. Inkoppertje, zou je denken. Inflatie was hoog. Vijf jaar geleden zijn de grenzen ook niet aangepast. En al die arme ondernemers maar rapporteren en controleren.

De nieuw voorgestelde grenzen zouden bij circa zes procent van de ondernemers tot een administratieve lastenverlichting leiden. Alle kleine beetjes helpen! Overigens is die analyse gedaan op ondernemingen waarvan data beschikbaar was. Dat roept bij mij nog wel wat vragen op: van de (kennelijk) 18,8 miljoen limited liability companies was maar van 7,3 miljoen data voorhanden om de impact te bepalen. Als die andere 11,5 miljoen bedrijven hun cijfers toch niet beschikbaar stellen, zou ik ook niet zo moeilijk doen over groottecriteria. Maar misschien lees ik het te makkelijk.

De consultatie leverde 64 reacties op. Veel uit Duitsland, maar ook uit Nederland. En een paar random Europese burgers die op persoonlijke titel reageren. Altijd goed voor het gevoel van democratie. Nou heb ik ze niet allemaal gelezen (en de samenvatting van Google Bard was wat hoog over), maar door de bank genomen was het inderdaad een inkoppertje. Omhoog met die grenzen, bij voorkeur met meer dan 25 procent, want regeren is tenslotte vooruitzien.

De elegante uitzonderingen kwamen uit Duitsland. Ik moest het even googelen, maar die kwamen van de Wirtschaftspruferkammer en het Institut der Wirtschaftsprufer in Deutschland. Wat betekent het voor een economie, als je een substantieel lager niveau van zekerheid accepteert voor tien procent van de ondernemingen die controleplichtig waren? Goede vraag, antwoord onbekend. Een argument dat verder in ieder geval niet echt uit de verf kwam. Want overstemd door de roep om administratieve lastenverlichting. 

Anyway, as we speak heeft de EU besloten, binnen tien dagen na sluiting van de consultatie, tot verhoging van de grenzen. En dus met een pennenstreek een significante reductie (tien procent minder controles) van zekerheid voor het maatschappelijk verkeer gerealiseerd. Alhoewel de logica van het besluit onweerlegbaar is, staat het in schril contrast met de waarde die in het algemeen wordt gehecht aan het belang van accountants voor het maatschappelijk verkeer. Als het mijn business was, zou ik me zorgen maken.

Daar komt bij dat we nu weliswaar hogere grenzen hebben voor toepasbaarheid van de controleplicht, het blijven nog steeds relatief domme criteria. We kijken nog steeds niet naar het risicoprofiel van een onderneming of de belangen van stakeholders. Wellicht hadden we onszelf wat meer tijd moeten gunnen, zodat we criteria voor een wettelijke controle daadwerkelijk af hadden kunnen stemmen op de behoefte van het maatschappelijk verkeer. De druk is van de ketel, maar dit lijkt me toch een gemiste kans.

Wat vindt u van deze column?

Reageer

Joris Joppe is registeraccountant en managing director bij Visionplanner.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.