John Weerdenburg

Wat betekent ondernemerschap in de accountancy eigenlijk? Nemen accountants genoeg tijd om aan hun onderneming te werken, of laten ze zich vooral leiden door de waan van de dag, vraagt John Weerdenburg zich af.

Discussie Column

Werk je in de zaak of aan de zaak?

Onlangs ben ik heerlijk uit eten geweest bij een restaurant in Amersfoort. Het was er gezellig druk, de kaart was ook uitstekend, maar een deel van het restaurant was afgesloten. Met enige regelmaat kwamen mensen met een ietwat gretige blik in hun ogen informeren of er nog een tafeltje voor hen vrij was. Tot mijn verbazing kregen zij nul op het rekest. Nieuwsgierig als ik ben, vroeg ik de eigenaar van het restaurant naar de reden hiervan. "Meneer, ik heb geen personeel genoeg en ik moet daarom een deel van mijn zaak dichthouden." Een goed en kordaat besluit. Van een ondernemer die weet wat hij doet.

Onmiddellijk trek ik dan de parallel naar onze prachtige branche. Overal horen we over kantoren die niet aan personeel kunnen komen. Als ik 'de restaurantsituatie' vertaal naar onze branche, zie ik dit: Wij hebben structureel niet te weinig personeel, maar te veel klanten. Te veel klanten met 'gedoe', die onevenredig veel aandacht, tijd en energie van ons vergen. Zolang we dat laten gebeuren en hierin geen rigoureuze keuzes maken, modderen we maar door. De voortgang van het werk lijdt eronder, het collectieve humeur en formele termijnen bij jaarrekeningen worden niet gehaald. Dat zegt iets - en misschien zelfs wel veel - over de kwaliteit van het ondernemerschap op een accountantskantoor. 

Bij een recente rondetafelbijeenkomst van de NBA werd gepeild hoe het staat met dat ondernemerschap van accountantskantoren. Wat bleek daaruit? Veel accountants die een kantoor startten, deden dat niet vanuit een brandende ambitie om ondernemer te willen worden. Er speelden vaak andere motieven, zoals 'het anders doen dan mijn huidige werkgever', meer vrije tijd (?), meer verdienen (?). En natuurlijk omdat ze zo van hun vak houden. Maar wat betekent ondernemerschap in de accountancybranche dan eigenlijk? Ondernemerschap bestaat voor een groot deel uit observeren, analyseren en actief bijsturen om je eigen bedrijfsprestaties voortdurend te verbeteren. Dat brengt ook met zich mee dat je als ondernemer moet weten hoe je moet prioriteren, welke volgorde je aanhoudt. Voor veel accountants die ondernemer werden, is die volgorde meestal: eerst de klanten, daarna de medewerkers, daarna de zaak en ten slotte is er ook nog een privéleven. Maar neem je op die manier wel voldoende tijd om aan je onderneming te werken - of laat je je opslokken door de waan van de dag? Wellicht is dit dilemma herkenbaar.

Kijk daarom eerlijk naar jezelf: Investeer je genoeg tijd in het nadenken over je onderneming, om strategische keuzes te maken? Besef je dat je op dit moment voortdurend achter de feiten aanloopt? Dilemma's kunnen alleen maar worden getackeld door reflectie én actie. En in dit geval is die actie gericht op de langere termijn.

Ik nodig je uit om tot deze actie over te gaan, door tijd in te plannen voor het werken aan je onderneming. Sluit je aan bij een ondernemersnetwerk, bij voorkeur een netwerk met collega's met dezelfde uitdagingen. Zo reserveer je voor jezelf ook verplicht tijd om aan je zaak te werken. Deze investering heeft op de lange termijn effect. Ook de NBA biedt communities voor gelijkgestemden; doe er je voordeel mee. Ondernemerschap is een 'spier' die moet worden getraind!

Wat vindt u van deze column?

Reageer

John Weerdenburg AA is mede-oprichter van adviesorganisatie Auxilium Adviesgroep BV te Leusden.

Gerelateerd

5 reacties

Pieter Peelen

Volgens mij sla je de plank mis met 'werken aan de zaak'.

In deze tijd is het belangrijk om te werken aan wat groters dan 'de zaak'. En dat 'grotere' is iets van jezelf, dat zit in jezelf. Sparren met andere ondernemers heeft dan ook niet heel veel zin; bedenk zelf eens waar je het nu allemaal voor doet en wat je wil betekenen voor mensen.

Kantoren die groeien en stabiel zijn doen dat op basis van een groep mensen die samen werken aan een betekenisvol doel en daar onderling verbondenheid in voelen. Als ondernemer is het jouw taak om de zoektocht naar dat doel te leiden. Dan werk je samen aan iets groters en niet alleen 'aan de zaak'.

Als je het eerste niet doet, blijf je -met ups & downs- altijd het andere doen en kom je geen steek vooruit omdat je in problemen blijft hangen die samenhangen met het missen van dat grotere betekenisvolle doel..... te weinig personeel (kantoor kan arbeidsmarkt niet aansluiten op een betekenisvol doel), motivatie personeel (geen aansluiting), te weinig innovatief (geen ruimte om binnen dat doel te mogen ondernemen), niet declarabel genoeg (geen aansluiting)

Ron Heinen

Hieronder wat uitspraken van accountants in de zaak:

"Hij opperde meer eerlijkheid en openheid in het bedrijf. Een week later werd hij als manager van zijn post gehaald omdat hij dit serieus had genomen en pleitte voor meer zelfsturing en participatie van het personeel. Dit was niet de
bedoeling. Alles mocht worden besproken, behalve de macht zelf. In de wandelgangen en de kantine werd dit wel uitvoerig besproken, ondergronds."

"Een jonge assistent vond het lastig om zijn budgetten te halen, hij had vrijwel geen ervaring en had nog niet
voldoende kennis, expertise en ervaring. Wanneer hij zijn budget niet haalde werd hij hierop aangesproken. Het niet halen van budgetten heeft consequenties, aldus de leiding."

"Uit de review van het werk kwamen heel grote fouten naar voren, aldus de leiding. Verder zijn grote afboekingen
gerealiseerd. Dit kan weleens negatieve gevolgen hebben voor het hele team en de naam van het kantoor. Het is nu
zaak sneller en kritischer te zijn en er wordt min of meer verzocht in eigen tijd deze fouten te herstellen, andere
mensen in het kantoor doen dit ook."

"Door een gedwongen ontslag moest een medewerker afscheid nemen van alle collega's en klanten, dit stond immers in het contract. Er mag op geen enkele manier meer contact worden gezocht, met niemand. Als hij dit wel zou doen riskeert hij een boete van duizenden euro's. Hoewel een klant nog vroeg om een strategisch adviestraject samen uit te werken, is uiteindelijk besloten dit niet meer te doen. Invloed uitoefenen is verboden."

"Geïnnoveerd wordt er nauwelijks, klanten klagen soms wel, maar betalen de rekening."

Jules Muis

Hier past een anecdote bij uit de begin tachtiger jaren; en een aanvulling voor de kop: …”en voor de zaak en welke zaak dan?”

Toen ik aan mocht schuiven aan de tafel van een aantal beroeps corryfeen, sommigen met ook zware kantoorbestuurlijke verantwoordelijkheid.

En die ieder hun fantastische reis en congressverhalen hadden, tot er iemand bescheiden opmerkte:

“ maar wie let er op de winkel?”

John Weerdenburg

Wijnant, mijn ervaring is juist anders. Door met collega’s in gesprek te gaan met dezelfde achtergrond leer je veel van elkaar. De fout van de ene accountant is vaak de les voor de andere. Openheid en de bereidheid om te delen zijn daarbij wel van belang. Veiligheid staat daar bij mij dan ook bovenaan de noodzakelijke voorwaarden.

Wijnant Schaap

Interessant artikel, maar is het bundelen van een netwerkgroep met zelfde problemen/uitdagingen niet juist het probleem? Het inzicht bij u kwam ook uit een hele andere branche. Hoe kijkt u daar naar?

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.