Marjan Heemskerk

Accountants, probeer die klok eens los te laten en maak je even geen zorgen om ieder kwartiertje, zo bepleit Marjan Heemskerk.

Discussie Column

Kijk eens niet op de klok en praat met andere mensen

Een tijdje terug had ik een afspraak. Vooraf had ik al zo'n gevoel dat die langer zou duren dan nodig was. Ik had gelijk: De afspraak duurde in totaal drie uur. Terwijl de inhoud in mijn ogen ook in dertig minuten afgehandeld had kunnen zijn. Toch was het een van de meest productieve meetings die ik de afgelopen tijd heb gehad. 

Altijd maar productief zijn

Als accountant ben ik opgeleid dat productiviteit heel belangrijk is. Geïndoctrineerd, is eigenlijk een beter woord. Registreren van uren, ieder kwartier moet verantwoord worden. Natuurlijk is dat logisch, omdat we als accountants voor klanten werken. En die gaan niet betalen voor niet-productief ingestoken uren. Dus als een bespreking in een kort halfuurtje kan worden gedaan, waarom zouden we er dan ruim drie uur over doen?

Nou, daar denk ik nu dus anders over. Eerlijk: Dat ben ik ook pas gaan zien toen ik geen uren meer hoefde te schrijven. Op het moment dat ik niet meer hoefde na te denken waar ik dat kwartier op ging schrijven. Of dat dat koffiekwartiertje er dan ook voor zorgde dat ik een kwartier langer op kantoor zat. Je bent er, bewust of onbewust, altijd mee bezig.

Andere mensen, andere ideeën

Maar wat vooral hieraan heeft bijgedragen, is dat ik ook met andere disciplines ben gaan samenwerken. In mijn geval zijn dat mensen werkzaam in de marketing of creatieve sector bijvoorbeeld. Zij hebben een hele andere kijk op onderwerpen. Belangrijker nog: ze kijken niet zoveel op de klok. En juist dan komen de mooie, nieuwe dingen.

Als accountant hebben we toch de neiging om te denken dat we alles beter weten. We worden breed opgeleid. Waardoor we de illusie hebben dat we over alles wat weten. Als je die instelling blijft houden, leer je nooit om de zaken eens van een andere kant te bekijken.

Is drie uur echt nodig? 

Even terug naar die drie uur durende meeting die ik een tijdje terug had. Ik ging die bespreking ook in met het idee: Laten we maar de tijd nemen. Ik had de ruimte in mijn agenda gereserveerd en liet het een beetje gebeuren. Drie uur later waren we veel verder dan als ik vast had gehouden aan mijn 'tijd moet productief zijn'-principe. We waren veel verder dan wanneer we een meeting hadden gehouden van een halfuur en vervolgens zelf twee-en-half uur zelfstandig had zitten uitwerken. Bovendien had ik er aan het eind van deze drie uur ook nog eens een veel beter gevoel bij.

Dat kun je alleen doen als je ervoor openstaat. Dus accountants, probeer eens om die klok los te laten. Maak je even geen zorgen om ieder kwartiertje. Maar sta ook open voor andere ideeën. Mensen met een andere achtergrond. Je zult versteld staan hoeveel je daarvan kunt leren.

Wat vindt u van deze column?

Reageer

Marjan Heemskerk is registeraccountant. Sinds 2016 blogt en vlogt ze als The Happy Financial over persoonlijke financiën en bespreekt thema's voor ondernemers in het mkb. Eerder werkte ze bij PwC, BDO en Witlox Van den Boomen.

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.