Pieter de Kok

Het accountantsberoep moet de eeuwige deadlines als drijfveer gebruiken om nu eindelijk de weg naar slimmer werken te vinden, meent Pieter de Kok.

Discussie Column

Domme deadlines drijfveer slimmer werken

"Ik ben zeer negatief verrast dat jij de nieuwe deadline van 1 maart niet kan toezeggen." Zo begint een willekeurige maandagochtend; heerlijk die gesprekken met een financieel directeur die stampvoetend opbelt, omdat je team het eerlijke verhaal vertelt dat busy season 'uitverkocht' is.

Als ik tot twee keer toe rustig uitleg dat zijn opdracht, gelijk aan vorig jaar, staat ingepland voor 1 augustus, herhaalt zich de tirade die ik nu al heel vaak heb gehoord: "Wij zijn de cliënt, ik heb een probleem en jij moet het oplossen."

De toon wordt elk jaar iets onbeschofter; voor veel collega's in het veld denk ik heel herkenbaar. Dit soort gesprekken zijn vaak de aanloop naar een koud afscheid. Heel soms is er wederzijds begrip.

Na het fijne gesprek reed ik toevallig aan het eind van de middag langs het nieuwe hoofdkantoor van de NBA in Hoofddorp. Het was de dag van de aankondiging van de verhoging van de controlegrenzen. Het gebouw was nog verlicht en ik zag door ramen de champagneflessen knallen en confetti vloog nog door de lucht. Wekenlang hebben we het goede nieuws mogen aanhoren en teruglezen, de controlegrenzen gaan omhoog en dat is goed nieuws. Inmiddels is er ook een project: Verlaag de Regeldruk.

Ik begrijp het soms niet meer. Noch de nieuwe regels (die grotendeels gewoon zorgen dat we tussen de vangrails blijven), noch het verhogen van controlegrenzen lost iets fundamenteels op in termen van verlichting van druk.

De doodsteek voor ons in het veld zijn de steeds dommere deadlines, opgelegd door partijen die geen enkel begrip of besef hebben voor de enorme (kwaliteits)druk die dit legt op teams.

Waarom moeten banken op 1 mei of 1 juni een gecontroleerde jaarrekening ontvangen? Waarom moeten aandeelhouders op 1 maart of 1 april een gecontroleerde jaarrekening vaststellen? Waarom moeten… het is onmogelijk en deze gekte moet stoppen.

We moeten met banken gaan praten dat hun compliance-vinkjes (rondom convenanten) niet op 1 mei of 1 juni ingevuld moeten worden, maar op 1 maart of 1 september of 1 oktober, maar dan in het lopende boekjaar…

We moeten praten met aandeelhouders dat inzicht in financiële prestaties en straks ESG-doelstellingen ook op 14 november beschikbaar is voor het lopende boekjaar.

Test voor goed lezen: deadlines voor compliance-vinkjes, deadlines voor inzicht in de prestaties, in een lopend boekjaar? Dat gaat nooit gebeuren, want we laten ons liever helemaal doldraaien door domme deadlines dan dat we als beroep zeggen: "Dit gaat zo niet langer."

Ik begrijp het, maar iemand moet het zeggen: We moeten die domme deadlines omarmen en als drijfveer laten werken om de weg naar 'assurance-op-maat' weer te vinden (2017). Voor meer inspiratie kunt u ook dit stuk lezen van onze eigen Marcel (2011).

Er is al heel veel geschreven over assurance-op-maat. Ik voeg er een element van tijd aan toe: "Op elk moment." Dit betekent dat de business naar ongoing monitoring en de auditor naar ongoing auditing moet bewegen. We kunnen dat met elkaar in de keten organiseren.

Ik was recent uitgenodigd voor een zoveelste toekomstvisiesessie, dit keer bij de AFM, beetje last-minute en door domme deadlines druk; onmogelijk dus om aan te schuiven. Maar begrijp ik het goed dat er nieuw momentum is om te praten over fundamentele veranderingen?

Na mijn eerdere pogingen om continuous business assurance op de radar te krijgen via visiestukken, toekomstplaatjes en stippen-aan-de-horizon-sessies, is de sector door druk van een aanhoudend bizarre arbeidsmarkt en de hype rondom AI, in combinatie met steeds dommere deadlines, nu wel klaar voor een fundamentele verandering?

Het concept van continuous business assurance is heel eenvoudig en technologisch al mogelijk. Op basis van een geïntegreerd data-platform, waar alle relevante stakeholders toegang toe hebben (Belastingdienst, aandeelhouders, banken, cfo's, ondernemingsraad, AFM), wordt assurance-op-maat ingericht per stakeholder; op elk moment, 24/7.

Schema

De bank wil inzicht in convenanten-aspecten: inloggen en boem, inclusief voorspellende ratio's. De AFM wil inzicht in going concern: inloggen en boem, inclusief voorspellende scenario's op basis van statistisch onderbouwde modellen. De Belastingdienst wil inzicht in opbrengstverantwoording en omzetlekken: inloggen en boem, Starreveld 3.0 analyse real-time beschikbaar. De cfo wil inzicht in de business performance: inloggen en boem, business KPI's gekoppeld aan real-time trendanalyses.

Achter dit platform werken auditors, data-science-specialisten en IT-auditors samen om any time te waarborgen.

We kunnen nog decennia blijven praten over technologie, over hoe zielig busy season is, over hoe slecht we er als sector (blijkbaar) op staan. Of we gaan nu eens echt aan de slag. Het is mij tot op heden ook niet gelukt om mijn cliënten naar niveau ongoing auditing te krijgen. Met elkaar, met alle relevante stakeholders, lukt het denk ik wel.

Mij alleen bellen als er echt iets gaat gebeuren, als er enorme budgetten vrijkomen om te investeren in het bouwen van deze platformen in lab-opstelling en er een grote groep mensen opstaat die wil werken aan een fundamentele verandering in mindset.

Wellicht dat de domme deadlines dan toch iets heel moois en positiefs gaan opleveren, een fundamentele verandering: slimmer werken.

Wat vindt u van deze column?

Reageer

Pieter de Kok is partner bij Coney Minds. Van 2010 tot en met 2014 was De Kok aanjager van vernieuwingsbeweging Tuacc.

Gerelateerd

6 reacties

Martijn de Kuiper

Ik onderschrijf de hear hear, maar ik denk niet dat het in eerste instantie om de technologische mogelijkheden gaat.
Continious auditing kan denk ik al heel erg prima met de 'klassieke' auditmethodes, gezegd hebbende dat de huidige mogelijkheden zeker eea zouden vergemakkelijken, zelfs binnen de beperkingen die de wetgeving maar wij onszelf ook opleggen.

Ik denk dat een eerste stap is dat er een cultuurverandering moet plaatsvinden bij zowel accountant als klant. Een acceptatie door de accountant dat 3 weken met zijn allen in een hokje zitten niet per sé de meest efficiente audit oplevert. Processen en systemen controleren en cijferanalyses uitvoeren kunnen prima gedurende het jaar. De standen vaststellen hoeft dan in het voorjaar een stuk minder tijd te kosten. Je moet dat als accountant echter wel 'verkopen' aan de klant. Want dat betekent dat we niet twee keer per jaar 'lastig' komen doen, maar elke maand een keer langskomen (bijvoorbeeld). Voordelen te over:

- Meer flexibiliteit
- Meer ruimte voor onverwachte zaken
- Direct verwachtingen managen: een fout die nu wordt geconstateerd wordt meteen gecorrigeerd.
- Voorgaande maakt ook dat systeemfouten minder lang door kunnen etteren.
- De managers die in het hier en nu leven (en niet in voorgaand jaar) worden meteen 'geholpen'

Kunnen die audits dan in zichzelf weer efficienter door technologie? Uiteraard. Maar dat is een andere discussie. En als je de eerste strijd hebt gewonnen, dan kan je de andere belanghebbende samen gaan overtuigen.

Mario van Buijtene

Ongoing audit is in mijn optiek alleen haalbaar als dit in de applicaties al dan niet met AI wordt ingebouwd en geautomatiseerd wordt gedaan vergelijk baar met een smart watch die diverse rapporten zelfstandig maakt en als de gebruiker deze wil oproepen dat deze beschikbaar zijn. Ongoing audit in de vorm dat mensen zoals data-analisten en interne controllers periodiek zelf data moeten analyseren zie ik naar ik begrijp net als jij niet van de grond komen. Om ongoing audit mogelijk te maken en van de grond te krijgen zal dus in de applicatie zelf al dan niet met behulp van AI geheel geautomatiseerde controles moeten worden ingebouwd en qua techniek is dit al makkelijk haalbaar gezien het feit dat er voor consumenten al voor minder dan 500 euro een smart watch beschikbaar is die zelfstandig allerlei rapporten beschikbaar heeft en kunnen worden opgeroepen wanneer de gebruiker dit wilt. Volgens mij heb ik dit betoog bij jou op kantoor onder een kopje koffie jaren geleden verteld en is zo te zien nog steeds relevant.

Jan Bouwens

@Pieter. In aanleg een prachtig idee maar toch vraag ik aandacht voor het volgende.
Ik stel me dan voor dat voor elke handeling die de medewerker binnen de organisatie verricht onmiddellijk wordt gecontroleerd op mogelijke fouten. Onderzoek uit de jaren zestig en daarna kan je vertellen dat de betrokken medewerkers gaan onderpresteren omdat ze "bang" zijn iets fout te doen, bang zijn dat de baas de norm steeds verder zal verhogen, en zij het wantrouwen van hun baas (blijkens de continue controle) zullen belonen met afkeer. Zie: Thiel e.a.: Trouble with big brother: Counterproductive consequences of electronic monitoring through the erosion of leader-member social exchange Er is een tweede aspect als ik na elke handeling de uitkomst zie, ga ik op basis van elke keer die ene handeling mijn gedrag bijsturen. Opnieuw weten we uit onderzoek dat deze gang van zaken tot inefficiënte besluitvorming leidt. Vrouwen doen het op dat vlak trouwen veel beter dan mannen, mannen zijn impulsiever. Zie: Boys will be boys van Barber en Odean.
Ik ben kortom niet zeker van de zegeningen Pieter. Voor mij is het veel logischer om een periodieke controle op door de accountant te kiezen momenten te verrichten. Dat vergt een andere inrichting van de controle maar heeft niet het nadeel dat je als medewerkers continu op de vingers wordt gekeken.

Alexander Vissers

Pieter je stelt voor te gaan praten met banken en aandeelhouders maar je moet natuurlijk alleen met de wetgever praten. De wet (artt. 101 lid 1 (NV) ,210 lid 1 (BV) BW2) stelt de termijn op 5 maanden na afloop van het boekjaar behoudens bijzondere omstandigheden, art. 10 BW2 op zes maanden (overige) . daar verandert praten met banken en aandeelhouders helemaal niets aan. Voor de meeste beursfondsen is de jaarrekening op 1 mei oud papier, dan ligt het eerste kwartaalbericht al bij de analisten. De kern van je betoog onderschrijf ik echter wel: de jaarrekening is maar een heel beperkt document en assurance op maat mag gewoon, het is niet verboden, echter niet ter vervanging van de wettelijke controle van de jaarrekening van ondernemingen. En door de hype van het publiek belang, dat eigenlijk alleen bij organisaties van openbaar belang een rol speelt, is het werkelijke belang namelijk het belang voor de belanghebbenden ondergesneeuwd. Daarnaast de ontnuchterende constatering dat voor een groot deel van de ondernemingen, de verklaring alleen maar een formaliteit is, de bank zit er niet om te springen want die ziet de cash flow en cash positie van dag tot dag, en waar het bestuur ook de aandelen bezit voegt assurance weinig toe .Ten aanzien van veranderingen kan ik je uit je droom helpen: de EU bepaalt alles en dat wordt nog meer. Met betrekking tot de wettelijke controle van de jaarrekening van ondernemingen geldt: Nederland bestaat niet.

Roy Gorter

"Met elkaar, met alle relevante stakeholders, lukt het denk ik wel."

Heb je hiermee ook niet meteen de reden te pakken waarom dit nog niet is gelukt, en ook niet zo waarschijnlijk is voor de komende jaren? Iedere partij heeft zijn eigen belangen die ook nog eens situatieafhankelijk zijn.

Daarbij vraag je eigenlijk de ondernemer al zijn (financiële maar wellicht ook andere) data beschikbaar te stellen voor (mogelijke) behoeften van andere partijen die daar heel veel mee kunnen maar waar je als ondernemer niet direct beter van wordt (en mogelijk wel risico mee loopt als die andere partijen die data onjuist interpreteren).

Daarnaast zie ik het "verdienmodel" hierin voor het geheel aan stakeholders niet?

Mooi en inspirerend toekomstbeeld dat nodig is om kleinere stapjes vooruit te blijven zetten, maar vaak als iets technisch prima kan en tóch niet lukt is het simpelweg een belangenkwestie en die zie ik hier niet opgelost worden.

Marcel Pheijffer

Hear, hear. Pieter for President!

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.