Joris Joppe

De discussie over de waarde van de samenstellingsverklaring is misschien wel de verkeerde, meent Joris Joppe. Moeten we ons geen zorgen maken over de waarde van de jaarrekening zelf?

Discussie Column

Goeie discussie, verkeerde onderwerp

Vlak voordat mijn kerstvakantie begon, was op deze website een stuk te lezen van Anton Dieleman over de waarde van de samenstellingsverklaring. Niet één, niet twee, maar drie nuttige aspecten van de samenstellingsverklaring. Het stuk kreeg 18 reacties, uit voorspelbare hoek en van voorspelbare aard. Over het proces van regelgeving, wie wel of niet bevoegd is om ergens iets van te vinden, definities van opstellen en samenstellen. Uiteraard waren er de geijkte meningen over het wel of geen zekerheid geven. Een onderwerp wat altijd goed illustreert hoe makkelijk mensen kunnen denken in zwart/wit.

Allemaal wellicht valide punten en misschien ook nog wel amusant om te lezen, maar als je het mij vraagt deden ze geen afbreuk aan de kern van het oorspronkelijke stuk en de nabeschouwing. Je begrijpt, ik zit in Kamp Dieleman – de samenstelverklaring wordt door stakeholders gewaardeerd. En het stelsel van regels eromheen: het zal allemaal wel. Alle partijen accepteren ze grosso modo, dus dan werkt het.

Toch is het fijn dat we discussie over dit soort dingen kunnen hebben. Tegelijkertijd is het jammer dat we het echte punt over het hoofd zien. We kunnen blij zijn met de samenstellingsverklaring (zelfs of misschien wel juist omdat die niet gelezen wordt). Maar moeten we ons geen zorgen maken over de waardering voor de jaarrekening zelf?

Ik vind dat accountants vaak denigrerend kunnen doen over de samengestelde jaarrekening. Met uitspraken als "geschiedschrijving" en "niemand leest dat ding toch" doen ze zichzelf tekort. De jaarrekening ligt aan de basis voor elke aangifte in Nederland. Bij elke ondernemingsoverdracht, fusie, financiering of lease komt de jaarrekening op tafel. Belangrijk dus. En dat heb ik het nog niet eens over de wettelijke deponeringsplicht en het macro-economische belang van betrouwbare data voor bijvoorbeeld het inschatten van kredietrisico's en dus een soepel handelsverkeer.

Die waarde als een vanzelfsprekendheid beschouwen in tijden van grote veranderingen lijkt me echter onverstandig. Signalen dat de waarde van de jaarrekening erodeert (zelfs als daar een samenstellingsverklaring bij zit) zijn best wel te vinden. Ik zie dat met name bij kredietverlening.

Zo is bijvoorbeeld de tijdigheid van de jaarrekening relevant voor het beoordelen van kredietrisico's. Hoe later de jaarrekening, hoe hoger het risico. En dus, in theorie, hoe hoger het kapitaalsbeslag en daarmee de rente die een onderneming betaalt. Door accountants samengestelde jaarrekeningen worden meestal gelijkmatig verspreid over het jaar. Als beroepsgroep zullen we hier voldoende rekening mee moeten houden, als we de jaarrekening als product niet buitenspel willen zetten.

In een recent overleg met banken werd de suggestie gewekt dat het procentuele aandeel van de jaarrekening in de credit rating bij kleine kredieten al significant is gedaald en vervangen door andere, actuelere informatie. Gezien de doorontwikkeling van andere databronnen (waar overigens geen samenstellingsverklaring bij zit), is het denkbaar dat deze trend zich doorzet. Tot op termijn voor die kredieten geen jaarrekening meer nodig is. Je kunt je afvragen of dat onwenselijk is. Toch denk ik dat de beroepsgroep hier, als adviseur van de ondernemer, bij stil moet staan. Je wilt zelf ook gevoel hebben bij hoe een bank naar je klant kijkt. Het beste lijkt me dan om in ieder geval deels naar dezelfde informatie te kijken.

Dus leuk, die toegevoegde waarde van de verklaring, maar laten we ook naar die van de jaarrekening kijken. Hoe zouden we, als er geen 4410 en BW2 Titel 9 was geweest, het proces van verantwoording nu inrichten? Als we assuranceproducten (bewust gekozen woord) als ISAE3402, actuele cijfers en wat creativiteit mixen, krijgen we volgens mij een mooi alternatief waar sommige stakeholders veel beter mee geholpen zijn.

Ik hou me in ieder geval aanbevolen voor een goede dialoog.

Wat vindt u van deze column?

Reageer

Joris Joppe is registeraccountant en managing director bij Visionplanner.

Gerelateerd

14 reacties

Mario van Buijtene

Afschaffing van de controleplicht ben ik het overigens oneens omdat ik daar wel de maatschappelijke waarde van inzie. Arnout vroeg dan welke, en deze beantwoord ik als volgt: als er in een land een hoge mate van corruptie en fraude is lijdt de economie en de bevolking hieronder omdat de kosten ervan worden doorberekend. Naar mijn mening werkt een controleplicht preventief en defectief waardoor er een verband is tussen controleplichtig en de mate van corruptie en fraude in een land.

Mario van Buijtene

Eens met Arnout en Paul omdat je accountantsnaam verbinden aan ongecontroleerde informatie onnodig hoge risico's zijn voor de betreffende accountant. Joris geeft aan dat de markt vraagt om samenstelverklaringen echter dat weten wij niet omdat als er een accountant wordt ingeschakeld door een bedrijf om te ondersteunen bij het opstellen de accountant op basis van NVCOS 4410.2 verplicht is een samenstelverklaring bij te voeren wat eigenlijk een onredelijke eis is gezien VGBA artikel 9 (informatie is en wordt niet gecontroleerd ) en is naar mijn mening ook gedwongen winkelnering omdat een niet accountant niet verplicht is een samenstelverklaring af te geven.

Arnout van Kempen

En wat Paul zegt wordt dankzij artikel 9 VGBA nog versterkt van “suggestie wekken” naar “impliceren zonder duidelijk te maken in welke mate”. Prima als dat de keuze van het beroep is, maar wéét wat je verklaart als je die verklaring, of de kaft met kantoorlogo (!!) toevoegt.

Paul Stoele

Het leek mij goed om nu eens niet direct te reageren, maar eerst te zien in welke richting de discussie zou gaan.
Joris heeft terecht aandacht gevraagd voor de opstelling van betrouwbare jaarrekeningen.
Volgens mij zijn daarbij twee trajecten te onderscheiden. In de ene situatie is de opstellende entiteit in staat om zelf een betrouwbare jaarrekening op te stellen en kan een onafhankelijke auditor op basis van gedaan onderzoek daar een oordeel over uitspreken dat vastgelegd wordt in de "controleverklaring".
In de andere situatie is een entiteit niet in staat om zelf een betrouwbare jaarrekening op te stellen en roept om die reden de assistentie in van, bijvoorbeeld, een mkb-accountant. Deze zal haar/zijn expertise aanwenden om tot een betrouwbare jaarrekening te komen van de desbetreffende opdrachtgevende entiteit. Dat deze opsteller niet onafhankelijk is staat uiteraard buiten kijf. Om die reden is het ook geboden dat die assisterende opsteller geen mededeling toevoegt, waaruit de suggestie van betrouwbaarheid naar voren zou kunnen komen. Dat is dan ook mijn verzet van de laatste veertig jaar tegen wat thans heet een "samenstellingsverklaring".
Kortom: assistentie bij het samenstellen van jaarrekeningen bij entiteiten die daar zelf niet toe in staat zijn prima, maar laat het daar dan bij a.u.b.

Jan Wietsma

@Joris de laatste cijfers over het aandeel non-bancaire financieringen is hier te lezen. Binnenkort verschijnt de nieuwe Financieringsmonitor met actuele cijfers https://www.cbs.nl/nl-nl/longread/aanvullende-statistische-diensten/2024/financieringsmonitor-2023?onepage=true

Arnout van Kempen

Toen ik bij het NIVRA werkte (ja, zo lang geleden) heb ik memo geschreven met een analyse van de nut en noodzaak van controleplicht. Niet de grootte van de onderneming maar het onvermogen van derden om controle af te dwingen terwijl die controle wel gerechtvaardigd zou zijn (bijvoorbeeld een kleine minderheidsaandeelhouder) was daarbij mijn criterium. Volgens de lijn van Alexander dus, en van iedere gezonde markteconomie: laat de markt haar werk doen TENZIJ marktimperfecties overheidsingrijpen rechtvaardigen.

Ik ben dan ook al best lang een warm voorstander van afschaffing van de controleplicht tenzij een aantoonbaar maar niet door de markt afdwingbaar belang zich daar tegen verzet.

Samen met Jan Bouwens heb ik dat standpunt zowel economisch als vanuit juridische filosofie verdedigd tegenover accountants.

Ik ben eerlijk gezegd nog geen overtuigend argument tegen gekomen om dat standpunt te weerleggen.

Alexander Vissers

@ Joris Joppe: er is nooit een geldige reden aangedragen voor de wettelijke controle van de jaarrekening van private ondernemingen, noch voor de willekeurige groottecriteria. Voor het regelen van de niet wettelijke niet controle van de niet-jaarrekening (samenstellingsverklaring) is al helemaal geen zinnig excuus te verzinnen. Het beleidscompas is toch heel duidelijk: grondregel is GEEN regelgeving, alleen bij zwaarwegende redenen van openbaar belang ter oplossing van een probleem mogen proportionele regels worden gesteld. als de markt iets anders vraagt dan zal de markt dat krijgen toch? Vergeet niet dat er nog steeds een EU inbreukprocedure tegen Nederland loopt wegens het niet correct omzetten van de Richtlijn beroepsreglementering! Waarom niet alleen OOB's reglementeren? Wat heeft een derde aan een jaarrekening? Een bank misschien maar die heeft liever een gecontroleerde jaarrekening? "Stakeholders beter mee geholpen zijn" ten eerste bestaat er geen probleem dat opgelost moet worden. Ten tweede kan de markt dat prima zelf oplossen.
Theoretiseren over de (economische) waarde van attestatie is overbodig en nutteloos. Wat betreft mijn denkfout: de maatschappij geeft geen zier om een jaarrekening nog maar afgezien dat weinig informatieve "jaarrekeningen"zonder omzet worden gedeponeerd. Maar goed laat accountants vooral accountantsrapporten produceren met een jaarrekening daarin, er bestaat kennelijk vraag naar maar dan zonder de misleidende "samenstellingsverklaring" mer deze verklaring maakt het beroep zich alleen maar belachelijk.

Joris Joppe

@Jan - dat wringt wel serieus voor alle partijen. Voor zover ik weet zijn alternatieve financieringsbronnen nog maar goed voor minder dan 1% van de leningen en hebben beanken een derde van hun portefeuille in leingen < 1 mln... (laatste informatie die ik kon vinden was 2021). Je zou denken dat accountants iets moeten kunnen doen aan de kosten van informatievergaring (volgens mij is data en inzichten delen hier ook de oplossing, net als bij AML risicos)

Jan Bouwens

Dag Joris. De "kleine" leningen zijn voor de banken in toenemende mate minder interessant als er informatieverzamelingskosten mee gepaard gaan. Het is niet onwaarschijnlijk dat banken deze leningen verstrekken onder maatschappelijk druk, en men deze het liefst zou afstoten. De Deutsche bank deed dat al vanaf 2013 voor een groot deel. van de MKB (dat waren eigenlijk ABN klanten die DB overname toen ze onder druk van kroes een groot deel van ABN opkochten) klanten. MKB is een moeilijke markt voor banken.

Tjibbe Bosman

@Joris: Attestatie zal in theorie alleen dan optimaal zijn als de kosten ervan opwegen tegen de voordelen. De combinatie van (extreem) lage financieringslasten en verhoogde tarieven bij accountants (meer compliancekosten en schaarste) zal m.i. vaker er toe leiden dat andere opties efficienter zijn. Accountants zouden inderdaad uitstekend meer kunnen doen met alternatieve informatiestromen, zoals financiers deze ook vaak nodig hebben (bankreporting etc).

Joris Jopp

@Tjibbe - interessant om te lezen. Vraag voor de wetenschappers: hoe verhoudt dit zich tot de constatering dat attestering het vertrouwen verhoogd en daarmee leidt tot lagere financieringskosten?

Wat mij betreft ligt er een uitdaging voor de professie om ook iets te vinden van alternatieve databronnen (als dat idd leidt tot lagere financieringskosten).

Tjibbe Bosman

Beste Joris, De door jou besproken trend dat financiers steeds minder gebruik maken van de jaarrekening is breder. In een recent artikel vinden Michael Minnis (Chicago), Andrew Sutherland en Felix Vetter (beide MIT) dat het gebruik van de geattesteerde jaarrekening door financiers in de afgelopen twee decenia in de VS bijna is gehalveerd. De verklaring hiervoor ligt zowel in de verbeterde technologie en informatiestromen door financiers als in meer concurrentie tussen banken en andere financiers (welke minder op de jaarrekening vertrouwen) op welke eisen aan de kredietverlening zijn te stellen (zoals een jaarrekening): https://doi.org/10.1016/j.jacceco.2024.101732

Joris Joppe

Beste Alexander -
Ik merk bij mezelf dat ik niet zoveel heb met je redentatie (ook dat vind ikzelf een vrije keuze).
Je mag van alles vinden van de regelgeving maar "laat het aan de markt over" heeft zich inmidels bewezen als een slecht advies als je dat niet combineert met regelgeving. Zonder die elementen verzanden we in een maatschappij met maar 1 recht en dat is het recht van de sterkste. Dat is alleen maar goed voor, je raadt het al, de sterkste.

Overigens maak je m.i. een denkfout door alleen maar te kijken naar de waarde van de jaarrekening voor de onderneming ("verplicht nummer"). Dat is volgens mij vaak de essentie van regelgeving. Niet zo goed voor in dit geval de ondernemer, wel voor de maatschappij (hoe je die dan ook zou willen definiëren maar daar horen op dit moment ook zeker nog banken bij).
Overigens is mijn punt dat accountants juist wat hoogdravender over de jaarrekeningen moeten doen maar dat het product wel wat innovatie kan gebruiken.

Alexander Vissers

Beste Joris Joppe, het artikel van Anton Dieleman was een reactie op mijn kritiek, het zal je dan ook niet verbazen dat ik het geheel oneens ben met je keuze voor het "kamp Dieleman". Die keuze staat je namelijk niet vrij. Een accountant kan geen keuzes maken tegen dwingend recht of de rede en verder is wat mij betreft de leer van het gewekte vertrouwen nog springlevend, besloten in de kernwaarde zorgvuldigheid. Een accountant die keuzes maakt tegen de wet en de rede kan tuchtrechtelijk aangesproken worden, de wet is niet vrijblijvend, en contra legem bepalingen in handreikingen van de beroepsorganisatie beschermen niet tegen verwijtbaarheid. Het probleem ligt niet BW2 titel 9, zelfs niet in standaard 4410 maar in handreiking 1132 de modelverklaringen en de praktijk. Ik heb ook geen moeite met accountants die het bestuur van een rechtspersoon ondersteunen bij het opmaken van de jaarrekening, ik heb zelfs geen moeite met een verslag van een accountant waarin een opgemaakte jaarrekening als bijlage is opgenomen, en deel de breed gedragen opvatting dat de betrokkenheid van een onafhankelijke deskundige waarde toevoegt ik heb wel moeite met het negeren van de wet en de rede. Met betrekking tot je verdere suggesties denk ik, vooral doen laat de markt het maar fijn uitzoeken, accountant is een vrij beroep, doe wat je niet laten kunt, zolang je geen ongerechtvaardigd vertrouwen wekt. Dan, als we de jaarrekening niet buitenspel willen zetten? Voor het gros van de ondernemingen is de jaarrekening een verplicht nummer, hoogstens een basis voor de belastingaangifte. Laten we vooral niet hoogdravend doen over de jaarrekening. Een bank ziet de geldstromen en rekeningsaldi van dag tot dag, daar komt geen jaarrekening bij kijken.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.