Dankzij AI wordt het ook veel eenvoudiger om je eigen tools te bouwen, aldus Joris Joppe.
Discussie ColumnDe AI-paradox: meer werk door minder werk?
De belofte was helder: AI zou voor massale tijdsbesparing zorgen, onze werkweek inkorten, en repetitieve taken laten verdwijnen. Fantastisch voor onze sector, waar tijd schaars is.
Het is evident dat de mogelijkheden om werkzaamheden sneller uit te voeren of helemaal te automatiseren de laatste jaren enorm zijn toegenomen. Een e-mail schrijven, een document samenvatten of een rapport schrijven gaat sneller dankzij LLM's of tools die daarop zijn gebaseerd. Maar recent onderzoek schetst een genuanceerder beeld. De studie suggereert dat hoewel AI de efficiëntie op specifieke taken verhoogt, dit lang niet altijd leidt tot een significante totale reductie in werkdruk. De gewonnen tijd wordt vaak opgevuld met... nieuw werk. "AI chatbots have had no significant impact on earnings or recorded hours in any occupation, with confidence intervals ruling out effects larger than 1%."
Dit fenomeen doet denken aan Jevons' Paradox: efficiënter gebruik van een middel (hier: tijd door AI) kan leiden tot meer consumptie van datzelfde middel (hier: meer of ander werk doen). Met andere woorden: de tijd die wordt 'bespaard' verdwijnt in een zwart gat, stiekem geheralloceerd naar andere taken of dezelfde taken met meer diepgang. Weg effiencyvoordeel.
Koren op de molen voor de AI-sceptici, alhoewel ik denk dat ze te vroeg juichen. Ja, LLMs worden beter, maar als je het mij vraagt zit daar de winst niet. Het is belangrijker om het ecosysteem rondom de LLMs in de gaten te houden. Oplossingen zoals N8N helpen je om bestaande workflows, met behulp van LLMs, te automatiseren. Speciek getrainde modellen die besluitvorming voor je over kunnen gaan nemen, waardoor het veel makkelijker wordt om taken te automatiseren.
Een in mijn ogen signficante ontwikkeling werd begin mei aangekondigd. OpenAI kocht het releatief onbekende Windsurf voor drie miljard dollar (geen slechte waardering voor een club met veertig miljoen dollar omzet). Windsurf is een zogenaamde IDE (Integrated Development Environment); simpel gezegd: software waarin programmeurs hun software schrijven. Maar dan wel eentje waarin een LLM je helpt met het schrijven van de code. Inmiddels heb ik zelf wat ervaring met dergelijke oplossingen en als niet-programmeur wordt het hiermee verrassend makkelijk om 'huis-tuin-en-keuken'-applicaties te maken. Laten we zeggen dat ik wat lessen van Arnout van Kempens 'Klooien met computers' heb overgeslagen. En nee, ik begrijp de code die door de tool werd gecreëerd niet, maar de oplossing werkte wel.
Terug naar OpenAI: als ze de mogelijkheden van Windsurf beschikbaar gaan stellen aan hun vierhonderd miljoen gebruikers, wordt de mogelijkheid om je eigen tools te bouwen exponentieel eenvoudiger. In een sector waarin software een steeds crucialere rol speelt, kan dit een gamechanger zijn. Mijn voorspelling is dat iedereen straks zijn eigen persoonlijke assistent heeft die substantiële taken van je over neemt. Hoe zich dat verhoudt tot wat sommigen het 'ambacht' van accountants noemen, weet ik niet. Wat ik wel weet, is dat het niet te stoppen is. Dus je kunt het maar beter omarmen.
Wat vindt u van deze column?
ReageerGerelateerd

Wordt het nog wat met die arbeidsproductiviteit?
"You can see the computer age everywhere but in the productivity statistics." Aldus een beroemde uitspraak van de Amerikaanse econoom Robert Solow, in 1987. Hoe...

PwC: AI kan meer banen creëren dan verdringen
Kunstmatige intelligentie (AI) heeft het potentieel om meer banen te creëren dan te verdringen. Bijvoorbeeld als AI wordt ingezet om nieuwe vormen van economische...

Twijfelen of toepassen: Vitamine A over AI op kantoor
In edtie 62 van Vitamine A, de podcast voor accountants, praat Hakan Koçak, partner bij Kriton en mede-oprichter van BusySeasonTalks en nest accountants academie,...

Verenigingsconferentie: leden verwachten ook veel van de NBA
Voorafgaand aan de ledenvergadering was vergadercentrum InnStyle, gelegen naast het zonnige strand van de Maarsseveense Plassen, het decor van de tweede verenigingsconferentie...

Welke kennis moet de accountant hebben om AI goed te kunnen controleren?
De accountant van de toekomst moet niet alleen financieel onderlegd zijn, maar ook wiskundige en informaticakennis bezitten.