BusySeasonTalks

BusySeasonTalks: 'Soms leg je de lat voor jezelf hoger dan hij in werkelijkheid is'

BST-hosts Aleks Kayhan en Tülay Dilsiz-Gedik spraken tijdens de editie van 29 november met Heleen van Papendrecht en Leonie Stolk (beide partner Forensic Investigations KPMG) en UvA-hoogleraar en FAR-boegbeeld Jan Bouwens over ongebaande paden in de accountancy.

Ode to my Family van The Cranberries was de muzikale aftrap waarmee Aleks Kayhan de sessie opende. Een verwijzing naar het belang van een goede work life balance en een bruggetje naar actueel nieuws over hoog ziekteverzuim en veel Nederlanders die door werkstress vaak langdurig thuis zitten; inmiddels één op de zeven werkenden.

"We zien dat de werkdruk heel hoog is", reageerde Leonie Stolk. Werk beter verdelen kan helpen, meende zij. "Als je overal duizendpoten probeert te creëren, lekt er ook veel energie weg." Dat betekent wel dat je je mensen en hun kwaliteiten goed moet kennen.

Samen met Heleen van Papendrecht staat zij aan het hoofd van Forensic Investigations bij KPMG, een vorm van samenwerking die binnen de organisatie wel enige gewenning vroeg. "De verwachtingen van buitenstaanders is vaak anders, die verwachten één aanspreekpunt." Tegelijk kwam er veel positieve feedback op hun gezamenlijk interview dit voorjaar. “We werden positief verrast door iets wat voor ons heel normaal was.”

Rare eend

Als forensisch psycholoog is Heleen altijd nieuwsgierig naar wat mensen beweegt. In het begin twijfelde zij wel eens over haar rol binnen de KPMG-organisatie. "Wat doet zo'n rare eend tussen de accountants? Hoor ik er wel bij?"

Ook zij benadrukte dat het "belangrijk is om te weten dat het goed met iemand gaat". Dat betekent niet dat mensen soms ook dingen moeten doen die minder leuk zijn, dat hoort bij het werk. Maar "opdrachten die je het meest stretchen, geven ook vaak het meeste voldoening", meende Leonie. Tegelijk voelen mensen soms een grotere verantwoordelijkheden dan echt nodig is. "Soms leg je de lat voor jezelf hoger dan hij in werkelijkheid is."

Support

Van controlerend accountants wordt veel verwacht, ze voelen een grote verantwoordelijkheid, erkende ook Jan Bouwens. De beschikbare middelen voor het werk zijn tegelijk vaak beperkt, net als de support vanuit de organisatie. "Zo gauw support serieus gaat afnemen, krijg je problemen zoals stress bij mensen", stelde hij. "Waar je voor verantwoordelijk wordt gehouden blijft hetzelfde, maar zonder mensen die je steunen als het nodig is, krijg je echt enorme stress."

Goed leiderschap betekent volgens Jan dat je mensen een kans geeft om hun bijdrage te leveren. "Niet door alleen te zeggen hoe iets moet, je kunt alleen een goed leider zijn als je ook je hand uitsteekt en om hulp vraagt." Accountantsorganisaties moeten goed nadenken over hoe ze hun support aan teams kunnen organiseren. Het aantal beschikbare fte's zal naar verwachting niet toenemen, dus wordt de optimale vorming van teams "enorm belangrijk" de komende jaren, aldus Jan. "De rol van aansturend leider zal langzaam moeten vervagen, ten gunste van echt teamwerk en laten zien hoe het moet als coach."

6 december: Onder- en bovenwereld

De 56ste editie van de BusySeasonTalks op 6 december is ook de laatste voor de winterstop. Een extra lange sessie over het thema 'Waar de onderwereld de bovenwereld ontmoet'. Hosts Lotte van Mierlo en Mitchell de Caluwe spreken over thema's als fraude, corruptie en hoe dat een weg vindt langs de accountant. Gasten zijn Jim de Koning (Politie Team Criminele Inlichtingen), Peter van Leusden (ex-FIOD, nu anti-fraude- en anti-corruptie-expert bij Partner in Compliance) en vriend van de show’ Arnout van Kempen (zelfstandig compliance officer).

Verder geeft Wilbert Geijtenbeek, hoofdredacteur AccountancyVanmorgen, een inkijkje in de nieuwe AV Top50 kantoren. Aleks Kayhan sluit muzikaal af met een reflectie op de afgelopen tien edities van BST.

Aanvang van de sessie op Clubhouse is als gebruikelijk om 20.00 uur. De BST-gesprekken zijn vanaf dit seizoen terug te luisteren via Spotify. Meer informatie over de BusySeasonTalks is beschikbaar via LinkedIn.

Marc Schweppe is hoofdredacteur Accountant en Accountant.nl.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.