Accountantsdag 2023

Accountantsdag: Spanningsveld tussen regelbehoefte en regeldruk

Het accountantsberoep heeft de neiging om het zekere voor het onzekere te nemen, zeker als een toezichthouder mee kijkt. In de deelsessie 'Tussen regelzucht en regeldruk' werd gekeken naar regelverbetering: Wat kunnen we doen in het spanningsveld tussen regelbehoefte én regeldruk?

Björn Remmerswaal

In de deelsessie benadrukt human performance specialist Edwin Zasada dat mensen door evolutionaire druk van voorspellen en controleren houden. Die neiging heeft bepaalde bijeffecten; als we ergens geen controle over hebben, dan is dat stressvol. Als er onvoorspelbare dingen gebeuren, dan is dat ook stressvol. Als reactie daarop maken mensen regels en vormen we kaders. Maar als die kaders en regels te strikt zijn, hebben we juist het gevoel dat we op persoonlijk vlak nergens meer controle over hebben, waardoor er juist weer stress ontstaat.

Foto: panel deelsessie over regeldruk

'Accountants hebben te maken met veel verschillende regelgeving en soms botsen ze.'

Zasada's verhaal vormt de basis voor de rest van de sessie, die geleid wordt door Robert Mul, hoofd Beroep & Maatschappij bij de NBA. Volgens Elly van der Velden, mkb accountant en adviseur/trainer bij Kriton, zuchten mkb-leden soms onder regelgeving. "Accountants hebben te maken met veel verschillende regelgeving en soms botsen ze. Accountants willen hun werk heel goed doen, willen duidelijkheid over hoe ze de regels voor hun klant goed kunnen toepassen. Dat is met de veelheid aan regels soms een flinke uitdaging."

Samenlevingsvormen

Diana Starmans, lid van de raad van bestuur van de SVB, legt uit dat ook de SVB hier mee worstelt. "De AOW begon relatief eenvoudig, maar is nu ontzettend complex geworden. Zo onderscheiden we tegenwoordig 21 samenlevingsvormen die allemaal de hoogte van de AOW-uitkering beïnvloeden. Binnen SVB zijn we een jaar of zeven geleden gaan kijken naar waarom die regels er zijn. We voelen dat de burger in de knel komt. Dan ervaren we 'professionele buikpijn', wanneer je bezig bent met de beoordeling van een aanvraag en merkt dat bepaalde regels niet meer goed werken in de praktijk."

'Misschien zijn accountants ook wel heel veel gaan doen naast het controle- en samenstelwerk, waardoor er ook heel veel extra regels zijn bijgekomen.'

Sandra Schreuder, voorzitter van de Accountantskamer, beaamt dat er "ongelooflijk veel regels" voor accountants gelden en dat dat lastig is. "Tegelijkertijd gebeurt het ook vaak dat degene die voor me zit helemaal niet weet in welke context die zich beweegt en wat het regelgevend kader was. Misschien zijn accountants ook wel heel veel gaan doen naast het controle- en samenstelwerk, waardoor er ook heel veel extra regels zijn bijgekomen."

Businessmodel

"Die komen bij jou vandaan, die regels", stelt Robert Mul tegenover Frank van Hoek, associate partner bij EY en lid van het College voor Beroepsreglementering. "Zijn die regels eigenlijk niet ons businessmodel?" Daarmee is Van Hoek het niet eens. "We opereren in kaders en houden ons aan de internationale afspraken van onder meer IFAC. Die regels zijn er voor een reden, het gaat te ver om te zeggen dat dat ons businessmodel is."

Mul snijdt later ook nog even de lengte van de handreiking over de Wwft aan: "Die is 160 pagina's, hebben jullie nog een discussie gehad of het minder kan?" Van Hoek vindt van niet: "We schreven dat met een hele werkgroep van experts, met als doel om te helpen. En we voldoen daarmee ook aan de vraag om verduidelijking over hoe je de Wwft in diverse situaties moet toepassen."

Eenvoudiger

Robert Mul wil aan het einde van de sessie weten of het panel iets wil meegeven aan leden die regeldruk ervaren. Van Hoek: "Ga in gesprek als je niet weet hoe je regels moet toepassen. Binnen je eigen kantoor, en als dat niet lukt buiten kantoor. En als je denkt: dit kan zo niet, laat het ons dan weten. Laat je vooral horen, dat mag ook informeel, wij horen graag signalen."

Starmans doet aansluitend nog een oproep: "Wat mij zou helpen: Er gaat bij ons 55 miljard om, maar we hebben 28 verschillende verantwoordingen met allemaal verschillende regels en criteria die we moeten afleveren. Denk alsjeblieft na, waarom moet het op deze manier? Help ons het eenvoudiger te maken."

Terugkijken van de deelsessie 'Tussen regelzucht en regeldruk' op de Accountantsdag 2023 kan via het YouTube-kanaal van de NBA

Björn Remmerswaal is redacteur van Accountant.nl.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.