Discussie Opinie

Ontluisterend

We mochten weer even de deur uit. Daarom was ik onlangs bij een event voor financials en besloot ik in de middag een keuzesessie 'Balanceren tussen resultaat en ethiek' te volgen. De sessie werd gegeven door een accountant. Ik vond het ontluisterend.

Anja Jalink

De sessie begon met cijfers, want daar houden wij financials van. Negentig procent van de fraude wordt nooit opgemerkt, zo is de schatting. Zeventig procent van de fraude die wel wordt opgemerkt, wordt opgemerkt door mensen in het bedrijf zelf, vrijwel nooit door de accountant. "Want", aldus de spreker, "de accountant zal proberen het niet te zien. Die heeft er geen belang bij een frauderende medewerker te ontdekken".

"En", zo vervolgt hij, "wanneer in een onderneming fraude ontdekt wordt is altijd de eerste vraag: 'Wie weet ervan?' Kunnen we de schade beperken, de fraudeur aanspreken, met een vaststellingsovereenkomst laten vertrekken en het er verder nooit meer over hebben?"

Dat het op die manier gaat, heb ik in het verleden zelf ook zien gebeuren. Iemand die met bonnetjes fraudeerde ging af door de zijdeur. De jaren erna kon je zijn spoor in de krant volgen. Een akkefietje met hem bij de gemeente waar hij was gaan werken, een paar jaar later een akkefietje bij een andere gemeente waar hij toen werkte en weer een paar jaar later een akkefietje met een zakenpartner. Ook in het onderwijs zie je dit gebeuren. Een docent die over de schreef gaat met een leerling wordt bij de directie geroepen en krijgt de keuze om 'vrijwillig' op te stappen met een vso. De docent vertrekt met stille trom, er wordt niet meer over gesproken en de docent kan gewoon weer aan de slag bij een volgende school. Problemen met het overleggen van een verklaring omtrent gedrag zal hij niet hebben, want er is nooit een zaak van gemaakt. En zo kan ook hij een spoor van 'akkefietjes' achterlaten op verschillende scholen.

Ik begrijp dat het zo gaat. Ik begrijp waarom het zo gaat. Maar met ethiek of integriteit heeft dit echt helemaal niets te maken.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Anja Jalink is hoofdredacteur van cm: ControllersMagazine.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.