Discussie Opinie

Een luie en zinloze discussie

Als we het over advies hebben, laten we dan beginnen met duidelijk te maken over welk onderwerp we het hebben, meent Joris Joppe.

Joris Joppe

Deze maand organiseerde de NBA een roundtable voor softwareleveranciers. Als accountant ben je in zo'n gezelschap in de minderheid. Je voelt je dan een beetje alsof je weer kind bent en met je moeder naar de dokter gaat. Ze praten over je, maar niet met je. 

Het onderwerp van de roundtable doet voor nu even niet ter zake. Opvallender was het gemak waarmee over zo’n diverse beroepsgroep wordt gesproken. De gevleugelde uitspraak "ze zijn allemaal blauw" kwam uiteraard weer voorbij. 

Zo ook het nimmer bewezen causaal verband tussen efficiency en adviesomzet. Alsof de beschikbaarheid van tijd bij accountants een magische behoefte aan advies bij ondernemers oproept. Het blijft me verbazen dat we dit al tien jaar roepen. Om vervolgens te concluderen dat het niet waar is (en dat ligt dan aan accountants). En weer over te gaan tot de orde van de dag.

Advies in de mkb-accountantspraktijk verdient wat mij betreft een intelligentere discussie. Allereerst: advies is niet één dienst. De diversiteit in behoeftes bij ondernemers en kennis en kunde bij accountants maakt dat een generieke discussie zinloos is. En ook een beetje lui.

Om richting te geven aan verbreding van de adviesrol van accountants (als je dat belangrijk vindt) biedt het afgelopen jaar een goed kader. Want als corona iets duidelijk heeft gemaakt, is het wel dat accountants wel degelijk de adviesrol pakken. Zelfs als de magische efficiency daar geen tijd en ruimte voor geeft. Dit kwam naar mijn mening omdat er drie dingen bij elkaar kwamen:

  1. Urgentie. Dit behoeft denk ik geen toelichting bij deze crisis. Maar zonder urgentie geen vraag. In dit geval was onzekerheid over liquiditeit vaak de aanleiding, maar dat zou ook maatschappelijke druk of regelgeving kunnen zijn. 
  1. Kennis. Zonder kennis geen advies. In het geval van corona en de gerelateerde steunmaatregelen heeft de NBA enorm veel werk verzet, om te zorgen dat de beroepsgroep goed geïnformeerd was. Getuige de opkomst bij webinars was daar veel behoefte aan. 
  1. Tools. Wellicht van ondergeschikt belang bij corona maar toch. De mogelijkheid om een liquiditeitsprognose te maken. Rekenmodellen, standaardteksten of data-analyse oplossingen. Allemaal zaken die het makkelijker maken om de klant het advies te geven waar die om vraagt.

Je zou verder terug kunnen kijken hoe onderwerpen zich verhouden tot deze drie aspecten. Denk bijvoorbeeld aan de wijziging in de pensioenwetgeving voor dga's. De adviesrol was hier waarschijnlijk beperkter, vanwege de vergunningplicht voor pensioenadvies (tools). Interessanter is het denk ik om vooruit te kijken. Wat is er nodig om een onderwerp als duurzaamheid om te vormen naar een adviesdienst?

Hoe dat ook uitpakt, als we het straks weer over advies hebben, laten we dan beginnen met duidelijk te maken over welk onderwerp we het hebben. En zorgen dat de genoemde drie randvoorwaarden zijn ingevuld. Volgens mij kunnen we de maatschappelijke rol van de accountant dan veel breder invullen. En er en passant misschien ook nog wat geld mee verdienen.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Joris Joppe is registeraccountant en managing director bij Visionplanner.

Gerelateerd

2 reacties

Jorrick van Heesch

Eens met Joris Joppe en Jan Weezenberg. Heb zelf ook ervaring in beide 'werelden' met zowel advieservaring bij accountantsorganisatie als saleservaring bij diverse softwarehuizen. In mijn beleving zijn het verschillende processen met verschillende expertises en dus ook verschillende mensen.
Je zou wellicht 3 domeinen kunnen onderkennen:
1. De compliancepraktijk (samenstel-, aangiftes, salarisadministratie) gericht op operational excellence .
2. De financiele huisartsfunctie door de accountant zoals belasting- en structuuradvies, financiering, pensioen, subsidies, etc.
3. Het specialistisch advies. In het 3e domein zijn vaak andere mensen actief. Soms accountants, vaker fiscalisten, bedrijfskundigen, bedrijfseconomen, juristen, IT-deskundigen, et cetera.
Mijn ervaring is dat het begrip 'advies' bij veel softwareleveranciers op 1 grote hoop wordt geveegd, terwijl er veel nuance in zit.

Jan Weezenberg

Geachte Heer Joppe,
Zinvolle waarschuwing !
Pr achtige aanbeveling!

Ik heb Post-RA nog 2 jaar Postdoctoraal Organisatiekunde gestudeerd bij SIOO.
Er zijn in de loop der jaren daar veel accountants student geweest

Met die opleiding kon ik lid worden van de Ned. Orde van Organisatie-adviseurs, in mooi Engels aangeduid als Management-consultants.

Tijdens de colleges werden casussen behandeld en het steeds terugkerend draaiboek was:
*Wat is het doel van de onderneming/de not for profit organisatie enz.?
*Op welke termijn moet het doel worden bereikt?
*Wat is de strategie m.b.t. o.a. de product/marktcombinaties waarmee mee we het doel willen bereiken?
*Hoe zien we onze kansen en bedreigingen (SWOT)?
*Hoe werken we e.e.a. uit in technisch beleid, commercieel beleid, financieel beleid, HMR beleid?
*Daarna gaan we op taktisch nivo “organiseren”.

En dan begint de samenwerking tussen managers en specialisten en blijkt bijvoorbeeld dat we een fiscaal adviseur nodig hebben en een jurist , een ICT-er, een adviseur corporate communications, enz. (Uitgebreide, actuele deskundigheid), soms was er behoefte aan hulp bij sanering /kostenreductie.

Dus advies moet dus altijd advies op maat zijn.

Met behulp van de door U beschreven driedeling is dit te realiseren.
Daarbij kies ik in plaats van tools liever voor "methoden en technieken "

Een luchtig, maar realistisch, boekje om het allemaal een beetje te begrijpen is “The secrets of consulting, a guide to giving & getting advice succesfully” van Gerald M. Weinberg.

Het beste boek voor starters vind ik nog steeds het meesterwerk van Igor Ansoff “Corporate Strategy “ (the trick is to make it work)

Tenslotte: als NBA gelooft in communities, ligt een groep “Organisatiekunde voor accountants” voor de hand. En nodig daar de nodige adviseurs bij uit voor het uitwisselen van wederzijdse praktijkkennis,


Vriendelijke groet,
Jan Weezenberg

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.