Discussie Opinie

Rechtmatigheidsverantwoording: Accountants, nu is het jullie beurt!

De voorbereidingen voor de rechtmatigheidsverantwoording bij gemeenten, provincies en gemeenschappelijke regelingen zijn in volle gang. Accountants lijken echter nog te zoeken naar de juiste aanpak.

Erik Koster

In de afgelopen periode hebben talloze gemeenten, provincies en gemeenschappelijke regelingen in Nederland aanzienlijke stappen gezet in de voorbereiding op de rechtmatigheidsverantwoording. Deze inspanningen werden in de afgelopen anderhalf tot twee jaar gestimuleerd door hun accountants. Het resultaat is een merkbaar momentum en aanzienlijke vooruitgang. Maar terwijl de lokale overheden zich intensief bezighouden met hun voorbereidingen, rijst de vraag: Hoe ver zijn de accountants zelf met hun eigen voorbereidingen?

Uit gesprekken met verschillende accountantskantoren blijkt dat velen van hen nog altijd zoekende zijn naar de juiste aanpak voor de rechtmatigheidsverantwoording, ondanks dat het jaar 2023 snel ten einde loopt. Veel accountantskantoren lijken vast te houden aan verouderde werkwijzen en wachten op richtlijnen van het bureau vaktechniek, terwijl ze tegelijkertijd kritische vragen stellen aan de gemeenten, provincies en gemeenschappelijke regelingen over hun eigen voorbereidingen. Voor veel organisaties voelt dit dubbelzinnig.

Wat belemmert de accountants om actie te ondernemen? Is het omdat de regelgeving en de NBA-consultaties nog niet volledig zijn afgerond? Dat is wellicht een reden, maar betekent dat dan dat accountants moeten afwachten? Ons standpunt is duidelijk: Gemeenten, provincies en gemeenschappelijke regelingen hebben het recht om in voorbereiding op de jaarrekeningcontrole duidelijke afspraken te kunnen maken met hun accountant.

Daarom roepen wij de accountants op om de handschoen op te pakken en duidelijkheid te verschaffen over hun aanpak voor de rechtmatigheidsverantwoording, bijvoorbeeld in de managementletter. Laten we samen streven naar een soepele overgang naar rechtmatigheidsverantwoording en de uitdagingen omarmen. Laten we dit gezamenlijk oppakken en onze opdrachtgevers het beste bieden!

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Erik Koster is partner bij Exilo, een adviesbureau gespecialiseerd in bedrijfsvoering en control bij de lokale overheid.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.