Magazine

Bronnen

Attack of the big data - Mastering interest rate risk strategy - Zwaar weer ondernemen - Weer lachend naar je werk.

Dit artikel is verschenen in Accountant Q3, 2015

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

Tekst: Rob Heinsbroek

Attack of the big data

Weet u wat een sciencefiction B-film is? Beetje bordkartonnen set, goedkope dialogen, special effects van de keukentafel met zichtbaar nylonsnoer, en een cliché verhaal waar de net niet goede acteurs ook niet echt mee uit de voeten kunnen.

Dit gevoel bekruipt uw recensent al een tijdje bij het hele ‘big data’-verhaal. Ik begrijp wat het inhoudt, eventueel zie ik zelfs de wereldveranderende mogelijkheden, maar waar blijven ze? Wordt er achter de schermen hard gewerkt of moeten we het doen met af en toe een slimme app in de categorie ‘hé da's handig, kan dat ook al tegenwoordig?’. Laten we de stand van zaken eens bekijken aan de hand van drie boeken. Allereerst ‘Dit is big data’ van Lohr. Kortgezegd is dit het een keurig overzichtswerk, vol met interessante voorbeelden over de impact die big data op het professionele en dagelijkse leven kan hebben. Heeft u nog weinig gelezen over big data, dan is dit een goede introductie.

‘Wij zijn big data’ van Klous en Wielaard focust op de toepassingen die big data-analyse mogelijk maken, bijvoorbeeld in individuele medische zorgverlening en andere maatschappelijke veranderingen. Het boek bevat veel praktische en positieve voorbeelden van een nieuwe informatiesamenleving. Voor de kwaliteitsgaranties van dit nieuwe big data-ecosysteem worden accountants opgeroepen om zich hiermee actief bezig te gaan houden. Klein minpuntje van het boek; eventuele bezwaren tegen big data-toepassingen worden wel benoemd, maar snel weggeredeneerd met ‘als we er maar mee goed leren omgaan’. Afgezien daarvan een prima leesbaar boek met interessante en positieve ideeën voor de toekomst en ook prima geschikt voor niet-ingewijden.

Tot slot ‘Sociale big data’ van Pentland. De titel is enigszins misleidend, want Portland schrijft vooral over wat hij noemt ‘sociale fysica’; een sociale wetenschap die verbanden beschrijft tussen informatie en ideeënstromen versus gedrag. Analyse van big data helpt de sociale fysica om gedrag en ideeën te kunnen beïnvloeden. Dit klinkt overigens minder eng dan het op het eerste gezicht lijkt. Pentland heeft ruime aandacht voor de waarborging van individuele vrijheden en privacy. Geen echt big data-boek, maar wel leuke beschrijvingen van diverse toekomstmogelijkheden. Dus, wat zal het worden met het box-office succes van ‘Attack of the Big Data’? De potentie is er zeker, maar blijft het een B-film, wordt het langzaam een cult-klassieker als Ridley Scotts meesterwerk Blade Runner, of krijgt het echt de populaire status van een Star Wars? Voorlopig heb ik nog geen kaartje voor de bios gekocht, ik wacht nog even af en anders download ik wel.

Steve Lohr: Dit is big data - wat het is, hoe het werkt, wat het oplevert, Maven Publishing 2015, ISBN 978 94 9184 560 4

Sander Klous en Nart Wielaard: Wij zijn big data - de toekomst van de informatiesamenleving, Business contact 2014, ISBN 978 90 470 0777 7

Alex Pentland: Sociale big data - opkomst van de data-gedreven samenleving, Maven Publishing 2014, ISBN 978 94 9184 533 8

Mastering interest rate risk strategy

Dit is er eentje voor de liefhebbers. Victor Macrae heeft een Engelstalig boek geschreven over het voorkomen van derivatenblunders en hoe er een bedrijfsspecifieke optimale renterisicostrategie kan worden opgezet.

Rentederivaten zitten volgens hem ten onrechte op het strafbankje. Indien met verstand en beleid ingezet, blijven het nuttige instrumenten om renterisico's - en het daarbij behorende risicoprofiel - te managen. Het boek biedt hiervoor de nodige handvatten.

Victor Macrae: Mastering interest rate risk strategy, Pearson Education / Financial Times Publishing 2015, ISBN 978 1 292 01756 3

Zwaar weer ondernemen

Als dit boek iets eerder bij ons op tafel had gelegen, had het mooi in de vorige editie tezamen met ‘Ondernemingen in zwaar weer’ kunnen worden besproken.

Zelfde onderwerp, maar nu wel een andere invalshoek. Dit is meer een survivalgids voor ondernemers die bij het gevreesde ‘bijzonder beheer’ loket van hun bank langs moeten. De auteurs beschrijven helder en to the point de stappen die nodig zijn om zo goed en snel mogelijk weer uit de bijzonder beheer situatie te komen. En voor accountants is ook een rol weggelegd. Zoals de auteurs beschrijven in hun interview op accountant.nl op 24 juli 2015 kunnen accountants meer inzicht geven in hun rapportages en een rol spelen bij alternatieve financiering buiten de bank om.

Jan Adriaanse en Erik in 't Groen: Zwaar weer ondernemen - de overlevingsgids voor ondernemers in bijzonder beheer, Haystack 2015, ISBN 9789461261311

Weer lachend naar je werk

Deze valt in de categorie ‘licht entertainment’. Temeer daar de auteur zichzelf omschrijft als professioneel buttkicker.

Bent u een zogenaamde ‘weekendwenser’ die op maandag al naar de vrijdagmiddag verlangt, dan is het tijd voor actie. Dijkgraaf schrijft met een hoog no-nonsensegehalte hoe je met meer plezier en nut naar je werk gaat, en wat een effectieve omgang is met collega's en de baas. En nu we begin augustus in het FD hebben kunnen lezen dat er veel vacatures in de accountancy zijn die met moeite vervuld kunnen worden, blijft het natuurlijk van belang om als accountant met plezier naar je werk te blijven gaan. Dit boekje kan daarbij wel helpen.

Jan Dijkgraaf: Wake-up call voor weekendwensers - weer lachend naar je werk, Scriptum 2015, ISBN 978 90 5594 979 3

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.