Magazine

Digitaal

Welke apps, websites, twitteraars en andere digitale bronnen zijn voor accountants nuttig, handig of gewoon vermakelijk? Arnout van Kempen doet elk kwartaal een actuele greep.

Dit artikel is verschenen in Accountant Q1, 2018

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

Het nieuws is vol van ICT-onderwerpen. Van crypto-currencies met enorme koersuitslagen en een AFM-waarschuwing tot DDoS-aanvallen op Nederland. En dan nog de AVG die nu echt dichtbij komt. Er gebeurt genoeg ook om eens met uw klant te bespreken. Natuurlijk helpt het dan wel als u begrijpt waarover u het hebt, dus u volgt het nieuws en de actualiteiten rubrieken voor achtergronden en duiding. Alleen dat ging even mis. NieuwsUur haalde een ICT-deskundige in de uitzending die pertinente onzin verkocht, veel met termen als blockchain strooide, en ook nog eens een boek vol fouten en plagiaat met oud-minister Vermeend bleek te hebben gepubliceerd.

Zoiets roept de vraag op: wie moet ik dan geloven? Waar haal ik goede achtergrondinformatie vandaan? Ik geloof zelf erg in de kracht van het zelf corrigerend collectief, dat bij uitstek werkt in de site nl.wikipedia.org en de internationale varianten. Maar is die site wel betrouwbaar?

Om dat te testen heb ik enkele begrippen opgezocht uit de accountancy en ICT-hoek om te testen of daar correcte informatie bij wordt gegeven. Ik heb zowel de Nederlandse, als de meestal veel uitgebreidere Engelse versie van Wikipedia bekeken. Mijn bevindingen zijn:

EDP-audit: Correcte doorverwijzing naar IT-audit. De Nederlandse tekst is helder en correct, maar wel summier. In het Engels krijg je een behoorlijk uitgebreid verhaal dat basisinzicht in het vakgebied geeft. Verder voldoende doorverwijzingen en bronnen opgenomen. Prima artikel dus.

Data-analyse: In het Nederlands wordt doorverwezen naar Statistiek. Niet heel fout, maar het levert geen zinvol inzicht in wat data-analyse is zoals accountants de term gebruiken. In het Engels wel een uitgebreid artikel waarin met behoorlijk detail wordt ingegaan op het begrip. Overigens nog steeds primair vanuit een algemeen, statistisch, begrip. Niet fout, maar ook niet erg bruikbaar voor de digitale accountant.

Blockchain: In het Nederlands een duidelijk, redelijk uitgebreid, en in het Engels een echt uitgebreid, artikel. Voldoende om het nieuws beter te kunnen volgen en een eerste gesprek over het onderwerp te kunnen voeren. Precies wat je als eerste inleiding zou willen lezen. En geen onzin.

OS/400: Dit is een betrekkelijk obscuur onderwerp, maar Wikipedia pakt het goed op. Ten eerste wordt correct doorverwezen naar IBM i, en vervolgens wordt een goed, inhoudelijk correct verhaal verteld over de geschiedenis van dit systeem en de belangrijkste kenmerken. Tussen de Nederlandse en de Engelse versie zit geen al te groot verschil. Opnieuw een prima artikel.

Natuurlijk is een deelwaarneming van vier veel te klein, maar het onderstreept wel mijn algemene ervaring met Wikipedia: het is veel uitgebreider, en veel betrouwbaarder, dan breed wordt gedacht. Minstens een prima aanvulling op wat u op tv ziet dus.

Arnout van Kempen di CCO CISA is Senior manager Risk & Compliance bij Baker Tilly. Hij schrijft op persoonlijke titel. Hij is lid van de Commissie Financiƫle verslaggeving & Accountancy van de AFM en lid van de signaleringsraad van de NBA. Daarnaast is hij diaken van het bisdom 's-Hertogenbosch.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.