Magazine

Verplichte kost

Welk boek ‘moet’ u lezen? De keuze van Antje Kuilboer-Noorman, jurist, econoom en commissaris: Ikigai.

Dit artikel is verschenen in Accountant Q4, 2018

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

Waar kom jij ’s morgens je bed voor uit, wat is jouw passie, jouw ikigai? Volgens Japanse traditie heeft iedereen een ikigai, een reden van bestaan. Het is één van de geheimen voor een lang, tevreden en gezond leven. En in Japan wonen de langstlevende mensen.

Ikigai is dat deel in het diepste van ons wezen waar je passie, missie, roeping en beroep of vak samenkomen. Waar je van houdt, waarin je goed bent, wat de wereld nodig heeft en waarvoor je kan worden betaald. Plezier in je werk, betekenis geven aan je bestaan. Gecombineerd met gezond eten, bewegen en fijne leefomgeving, is je ikigai vinden en daaraan dagelijks uitvoering geven een belangrijk ingrediënt voor gezond oud worden.

Het boek biedt allereerst handvatten om als persoon met meer vitaliteit, geestelijk en lichamelijk, in topvorm te blijven. Over gezonde mate van stress, goede flow, nuttig bewegen en balansvolle voeding en tijdbesteding.

Voor het accountantsberoep als geheel kan het duiden, omarmen en samen dragen van de ikigai heilzaam zijn. Om een stevige grondhouding, veerkracht en robuustheid van de beroepsgroep te voeden en versterken is meer naar elkaar omkijken een belangrijke voorwaarde. Ook om een bepaalde mate van antifragiliteit te kunnen bereiken. De herhaalde confrontatie met fraudezaken en schandalen doet de accountancy geweld aan en geeft beoefenaren regelmatig existentiële frustraties. Daarvan telkens weer herstellen vergt veerkracht, teamgeest, trots, voldoening, overtuiging, concentratie, productiviteit. En vooral behoud van plezier en passie!

Ikigai, door Francesc Miralles en Héctor Garciá, 2016, ISBN 978-90-225-7845-2 Ook verkrijgbaar als e-book.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.