Magazine

Be smart! - Dilemma

Be smart! - Dilemma: Thuiswerken.

Dit artikel is verschenen in Accountant nr. 1, 2020

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel (pdf)
» Download het hele nummer (pdf)

Be smart!

Innovatie in de praktijk. Dit keer: Omnyacc Accountants & Adviseurs te Heerhugowaard.

Björn Remmerswaal

“Je zal altijd die ene klant houden die met zijn schoenendoos vol papieren binnenloopt. Maar in principe doen we niets meer op papier”, zegt Simon Verduin AA van Omnyacc. In 2016 besloot het kantoor in zee te gaan met Exact. Het doel van Omnyacc was om alle boekhouding intern en extern zo snel mogelijk te automatiseren, zodat zij klanten sneller en beter konden monitoren en adviseren.

Het was een flinke klus om alle werknemers en alle klanten ‘om te scholen’, maar het bleek een goede zet. “We dachten aanvankelijk door automatisering met dezelfde werknemers meer werk te kunnen doen, een aantrekkelijk idee in een krappe arbeidsmarkt. In de praktijk bleken we meer administratief medewerkers nodig te hebben, maar dankzij de digitalisering is ons klantenbestand bijna verdubbeld. Dat was die investering dus zeker waard.”

Rondzingen
Volgens Verduin komen al die nieuwe klanten naar Omnyacc simpelweg vanwege mond-tot-mondreclame. “Het ging echt rondzingen. Collegakantoren hebben ons zelf benaderd of ze mochten komen kijken hoe wij werken.”

Wat betreft de toekomst hoopt Verduin dat uiteindelijk echt alles digitaal wordt aangeleverd, bijvoorbeeld via Peppol. Nu zijn er toch nog bedrijven die dat nog niet kunnen. “Maar e-facturatie is de toekomst. Cijfers worden gewoon betrouwbaarder als iedereen dezelfde ‘taal’ spreekt, ook de bakker op de hoek.”

Dilemma: Thuiswerken

Met het mkb-kantoor waar u als samensteller werkt, heeft u afgesproken dat u de helft van de werkuren thuis mag werken. Uw partner werkt in de ict en meent dat veel van uw werk geautomatiseerd kan plaatsvinden. Daarvoor hebben jullie samen een programma geïmplementeerd en verder geperfectioneerd. Dat reduceert uw werkzaamheden inmiddels tot de helft. Dus is er bij het thuiswerken veel tijd om de sportschool te bezoeken of huishoudelijke klussen te doen.

Het kantoor is zeer tevreden over uw prestaties, maar door deze oplossing kunt u eigenlijk veel meer werk verzetten. En uw collega’s zouden ook gebruik kunnen maken van uw oplossing. Wat doet u?

  1. U zegt niets en geniet van de extra vrije tijd.
  2. U vertelt het kantoor over uw oplossing en vraagt om extra werk.
  3. U vertelt het kantoor over uw oplossing en vraagt extra geld om het ook voor de andere collega’s te laten werken.
  4. Iets anders, namelijk...

Uit de bijna 1.300 antwoorden blijkt dat antwoord 2 en 3 om de eerste plaats streden. Uiteindelijk won antwoord 3, met 577 stemmen. Enkele deelnemers gaven aan dat antwoord het beste te vinden, maar geen geld te willen vragen voor hun oplossing. Meest kleurrijke reactie daarentegen: “Ik neem ontslag, ga voor mezelf werken en bestel een Porsche 911 Carrera.”

Een aansprekend dilemma, zoals eerder aan NBA-leden voorgelegd via de DilemmApp. De DilemmApp helpt accountants een juiste morele afweging te maken bij kwesties waarbij tegenstrijdige belangen spelen. De app is beschikbaar via de Google Play store (Androïd) en de Apple App Store (iPhone). Meer dilemma’s zijn te vinden via nba.nl.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.