Magazine

Het vmbo-meisje dat accountant werd

In beeld: portret van een opmerkelijke accountant.

Dit artikel is verschenen in Accountant nr. 2, 2021

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel (pdf)
» Download het hele nummer (pdf)

Henk Vlaming

Seren Güven

Seren Güven had als schoolmeisje nog nooit van het accountantsberoep gehoord. Tot een van haar docenten erover begon, want haar talent voor cijfers trok de aandacht. Meer dan haar verbale bagage; als kind was Seren verlegen en stil. Zo stil dat haar basisschool vond dat ze het best tot haar recht kwam binnen het vmbo.

Toen ze doorstroomde naar de havo, verdiepte ze zich in de accountancy. Een beroep van cijfers en getallen, dacht ze. Maar toen ze in gesprek raakte met een partner van een accountantskantoor, begon hij over het menselijke aspect in de accountancy en de maatschappelijke waarde van het vak. Vanaf dat moment kende ze haar bestemming. “Mijn profielwerkstuk ter afsluiting van de havo ging over de accountancy. Mijn medeleerlingen kozen voor coole onderwerpen, zoals historische gebeurtenissen of het menselijk lichaam, maar ik schreef over de balans, winst-en-verliesrekening en het beroep van accountant.”

Na de havo werd het de hogeschool, waar ze haar propedeuse accountancy haalde. Toch bleef de poort naar het beroep aanvankelijk gesloten. Bijna zag ze haar deeltijd bachelor accountancy aan Nyenrode in rook opgaan. Maandenlang solliciteren op vacatures in de sector bleven vruchteloos, elke keer werd zij afgewezen. Tot ze op een open dag van de overheid het haakje vond. Bij de Auditdienst Rijk werd ze aangesteld als auditor. Nu, vijf jaar later, volgt ze de master accountancy aan Nyenrode en werkt ze bij EY.

In de accountancy heeft ze haar soft skills ontwikkeld. Tientallen artikelen over de accountancy schreef ze, haar eerste vakprijs heeft ze binnen en ze roert zich in het debat. Onder andere als redacteur van The Accountables, platform voor discussie tussen accountancystudenten en jonge accountants. “De accountancy is belangrijk, het vak moet aantrekkelijk blijven, mensen moeten ervoor durven kiezen en er willen blijven.”

Maar het grootste moment in haar loopbaan noemt ze het tekenen van haar eerste arbeidscontract als aankomend accountant, bij de Rijksoverheid. Achttien jaar was ze, toen ze het gevoel kreeg dat ze mocht zijn wie ze was.

Lees het interview met Seren Güven op Accountant.nl.

Henk Vlaming is journalist.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.